Welke vloer voor hal of gang? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Welke vloer voor hal of gang?

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Klassieke gangen, hallen & trappenhuizen van CG VOGEL ARCHITEKTEN Klassiek
Loading admin actions …

“Schoenen aan of uit?” Deze vraag beantwoorden we meestal met een kritische blik op onze vloer en een “nee hoor, hoeft niet”. Natuurlijk willen we niet ongastvrij zijn en van onze gasten vergen dat ze op hun sokken van de gang naar de woonkamer of de tuin lopen. Alleen als we de deur achter onze gasten dicht gedaan hebben ergeren we ons wel eens over de een of andere vlek of kras. Maar de oplossing kan zo simpel zijn. Om aan deze irritatie te ontkomen hoeven we alleen maar de juiste vloer voor onze gang te kiezen. Moet de gangvloer robuust, krasvast, waterbestendig en vooral mooi zijn? Wij noemen hier de voor- en nadelen van de meest gebruikelijke gangvloeren.

Hout op de vloer

Een vloerbekleding van hout heeft duidelijke voordelen: het creeërt altijd een warme, uitnodigende sfeer. Maar, dit materiaal is ook gevoelig. Kleine kiezelstenen onder de schoenen of hoge naaldhakken kunnen lelijke krassen of putjes achter laten. Maar, ook daar bestaan oplossingen voor. De huidige trend van bamboe als duurzaam alternatief voor veel producten van meubels tot servies strekt zich ook uit tot de vloer. Bamboe levert een duurzaam, extreem harde en robuuste houtvloer, is in verschillende kleuren verkrijgbaar en is bijzonder geschikt voor halvloeren die nu eenmaal meer te lijden hebben dan de andere vloeren in huis.

Lange planken voor kleine gangen

Een verder voordeel van houten vloeren is de mogelijkheid een optische illusie te creeëren die krappe of smalle gangen groter en langer doen lijken. Lange en lichte planken laten kleine, donkere gangen zowel langer als breder lijken. Als de gang groot en licht is kunnen de planken dan ook makkelijk donkerder en massiever zijn zonder optisch veel aan licht en ruimte te verliezen.

Betegeling

Een kleuriger en afwisselender alternatief voor de gang zijn plavuizen of tegels. Daarnaast hebben plavuizen het voordeel dat ze makkelijk bij te houden zijn: spetters en vlekken zijn in no-time weggepoetst. Dan nog is voorzichtigheid geboden met puntige en krassende voorwerpen. Maar, hoe kleuriger en gevarieerder het patroon, des te minder vallen zulke krassen en andere beschadigingen op.

Kijk hier verder naar mooie plavuizen en tegels voor de gang.

Natuursteen op de vloer

Natuursteen heeft zijn kwaliteit duizenden zo niet tienduizenden jaren in de natuur bewezen. Het is dan ook één van de meest robuuste materialen, en een ideaal materiaal voor de gangvloer. En het is gegarandeerd uniek, want ieder natuursteen – of het graniet, kalksteen of basalt is – heeft een geheel eigen kleur en marmering.

Tapijt of kleed

En natuurlijk moeten we ook even kijken naar tapijt of vloerbedekking, alhoewel velen zich waarschijnlijk afvragen of het een zinvolle optie is voor de gang. Terecht, want hoewel tapijt viezigheid en vocht snel opneemt, is het daardoor ook moeilijker schoon te maken. Terwijl plavuizen en hout over het algemeen probleemloos gedweild kunnen worden, moet een kleed of tapijt gestofzuigd en (bij vlekken) grondig gereinigd worden. Waarom een tapijt of kleed nog steeds veel overwogen wordt is vanwege de dempende kwaliteit, waardoor voetstappen en andere typische gang-geluiden beperkt blijven tot de hal, en niet door het hele huis of een appartement lager doorklinken. Een oplossing voor de problemen van tapijt maar met behoud van de voordelen zien we in deze foto. Het kleed wordt alleen daar neergelegd waar men de schoenen al uit heeft, en het is ook nog eens decoratief.

Bont linoleum

Past hout, steen of tapijt niet bij de stijl van de woning of individuele smaak? Natuurlijk zijn er dan ook alternatieven: bedrukt linoleum, dat zelfs naar eigen ontwerp gedrukt kan worden, brengt veel creativiteit in huis en dient gegarandeerd als blikvanger voor de gang of zelfs het hele huis.

Op zoek naar iets origineels, stijlvols of juist praktisch voor de gang of hal? De opties hierboven bieden uitgebreide mogelijkheden voor individualiteit en functionaliteit. Lees verder voor meubeltips voor een kleine hal.

Wat voor vloer past het best bij jou? Deel je mening hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!