Je huis inrichten : de beste tips, ideeën en inspiratie

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Koloniale villa in Curaçao Alex Janmaat Interieurs & Kunst Landelijke woonkamers
Loading admin actions …

Verbaas jij je ook wel eens over de woonprogramma's op televisie. Stylisten die met een kleine verandering een hele ruimte omtoveren tot een mooie en aangename plek. Wat eerst een rommelige woonkamer was met losse elementen is na een metamorfose een prachtig geheel waar het prettig toeven is en iedereen enthousiast van wordt. Hoe doen ze dat toch? In dit Ideabook lichten we een tipje van de sluier op. Een ding kunnen we vast verklappen. Je hoeft echt niet je complete interieur te vervangen om een mooi resultaat te krijgen. Vaak zijn een paar kleine ingrepen voldoende om je huis en nieuwe look en feel te geven. En dat is prettig want ons huis is belangrijk in ons leven. We vinden er geborgenheid, gezelligheid en we brengen een groot deel van onze tijd in huis door.

Maak een plattegrond

Wonen in het bos homify Landelijke woonkamers
homify

Wonen in het bos

homify

Het is voorjaar en je hebt zin om je woonkamer te veranderen. Die roze bank in het woonblad zou zeker prachtig staan in je interieur, maar past hij wel in de hoek bij het raam? Of die ronde eettafel die je op tv gezien hebt, is precies de tafel die je zoekt. Maar passen daar wel zes stoelen bij? Om onaangename verassingen bij het afleveren van je nieuwe meubels te voorkomen, maak je voordat je tot aanschaf over gaat een plattegrond van je woonkamer. Meet alles nauwkeurig. De lengte van je een ruimte, de breedte, de plaats van de ramen, de deuren. Dit kun je doen op ruitjespapier. Teken vervolgens ook alle meubels op schaal. en knip ze  uit.

Maak een plan

Van basis appartement naar stoer mannenhuis Burosannies
Burosannies

Van basis appartement naar stoer mannenhuis

Burosannies

Heb je een plattegrond gemaakt van een ruimte en al het meubilair op maat getekend en geknipt, dan kun je nu  gaan schuiven met het meubilair. Zo zie je precies of de bank van je dromen wel in de woonkamer past of de inloopdouche in je badkamer. Vind je het moeilijk om dit op papier te doen? Zoek eens op internet naar een website voor het maken van plattegronden. Er bestaan veel digitale programma’s waar je complete 3d tekeningen van de ruimtes in je huis kunt maken. En het leuke is. Binnen een klik verander je de kleur op je muur en verplaats je de positie van je zithoek!

Zorg voor een focal point

Het focal point is een positief element waar je oog als eerste naar toe getrokken wordt bij het betreden van een ruimte. Dit kan een openhaard zijn, een groot schilderij of iets dat jezelf gemaakt hebt. Maak gebruik van een focal point door het element extra aandacht te geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de zithoek rond rond je openhaar te centreren of een prachtig uitzicht als op de foto een eigen functie te te geven en juist vrij te laten van meubilair en andere spullen.

Creëer een of twee middelpunten

Interieur woning in school met XXL kast met taatsdeur, studie en nieuwe keuken Joep van Os Architectenbureau Moderne woonkamers
Joep van Os Architectenbureau

Interieur woning in school met XXL kast met taatsdeur, studie en nieuwe keuken

Joep van Os Architectenbureau

De plek waar je op bank zit, tv kijkt, je koffie dringt en gezellig met je familie en vrienden bij elkaar zit is de plek waar alles gebeurt. Vaak is dit ook het midden van een ruimte, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Heb je een lange woonkamer dan is het ook leuk om twee middelpunten te creëren. Maak bijvoorbeeld een middelpunt rond een lage tafel met twee kleine banken en vorm een ander middelpunt rond de tv aan de andere kant van de kamer. Zo zorg je dat een grote ruimte gaat leven en niet alle beweging op een aantal vierkante meter plaatsvindt. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van je huis, vraag een van onze interieurontwerpers om advies.

.

Traffic flow

Zomerhuis Midlaren Kwint architecten Minimalistische woonkamers
Kwint architecten

Zomerhuis Midlaren

Kwint architecten

Voordat je een ruimte gaat inrichten is het slim om te onderzoeken wat de 'traffic flow' is in je huis. Wat is de handigste looproute van de woonkamer naar de keuken, de gang, het toilet en de deur naar de tuin? Een kleine omweg via een stoel is niet een al te groot probleem. Maar een grote eettafel die de toegang tot de keuken blokkeert kan op de langer termijn vervelend worden. Denk hier voordat je je huis gaat inrichten goed over na! In een tuin of een park zie je vaak olifantenpaden ontstaan in het gras. Wandelaars kiezen meestal voor de snelste route van A naar B. Met een krijtje zou je hetzelfde kunnen doen in woonkamer.

Symmetrie

Het gebruik van symmetrie in een ruimte geeft rust. Dit is niet zo gek want bij herhaling van een patroon of vorm verwerken onze hersenen de afzonderlijke elementen sneller en makkelijker. Een ruimte waar op de een of andere manier symmetrie is toegepast ervaren wij daarom als prettig. En eenvoud en rust. Is dit niet wat we allemaal graag willen als we thuis zijn? Zet op de nachtkastjes naast je bed twee dezelfde lampen, plaats drie mooie potten in de vensterbank of zet twee identieke stoelen in de woonkamer. Succes verzekerd!

Triangulatie

Tenslotte kun je een gevoel van diepte creëren met visuele trucs als triangulatie. Dit kun je doen door aan weerszijden van je bank twee lage tafeltjes te plaatsen met boven de bank een mooi schilderij. Zo creëer je als het ware een driehoek. 

Een mooi interieur bij elkaar kopen is natuurlijk hartstikke leuk. Maar ook heel erg duur. Is je budget beperkt, dan is het wellicht een idee om het een en ander zelf te maken. Kijk eens in dit Ideabook voor goede ideeën!

Heb jij een focal point in je woonkamer? Laat het ons hieronder weten!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!