Je nieuwe huis isoleren: hoe pak je dat aan? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Je nieuwe huis isoleren: hoe pak je dat aan?

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Cloud 9 Villa Moderne ramen & deuren van 123DV Moderne Villa's Modern
Loading admin actions …

Geluid is iets waar de één beter tegen kan dan de ander. Sommige mensen irriteren zich echt aan alles, terwijl de ander prima een beetje geluid in huis kan verdragen. Toch is het storend als je de hele dag last hebt van het geluid dat de buren of de mensen buiten creëren. Daarom is het belangrijk dat je huis al bij de bouw goed wordt geïsoleerd. Tijdens de bouwfase kun je nog bij plekken komen waar je later namelijk niet meer zo makkelijk bij kunt. Als je zelf betrokken bent bij het bouwproces van je huis, dan kun je hier enige invloed op uitoefenen. Wellicht heb je een stuk grond gekocht en ga je daar zelf een huis op laten bouwen. Natuurlijk weet de bouwmaatschappij vaak prima waar ze bij de geluidisolatie op moeten letten, maar een beetje invloed kan nooit kwaad toch?

In dit Ideabook vertellen we je daarom hoe je jouw huis tijdens de bouwfase het beste kunt isoleren tegen geluid. Natuurlijk zijn een groot deel van deze tips ook nog toe te passen in een huis wat reeds is gebouwd. Zo komt aan bod hoe je het geluid dat buizen in huis creëren kunt verminderen. We bespreken ook de standaard dingen die goed geïsoleerd moeten zijn, zoals ramen, deuren, plafonds en muren. Uiteraard zorgt een goede geluidsisolatie er vaak ook meteen voor dat je huis goed geïsoleerd is tegen kou en warmte. Iets wat natuurlijk ook geen overbodige luxe is.

De dikte van de muren

Moderne slaapkamers van homify Modern

Over het algemeen kan worden geconcludeerd dat dikkere muren meer geluid van de buren en buiten tegenhouden. We bevelen je dan ook aan om voor dikke, massieve muren van beton, massief baksteen of kalkzandsteen te kiezen. Een ankerloze spouwmuur steekt wat betreft geluidsisolatie ver boven al de eerder genoemde muren uit. Een dergelijke muur verhoogt de geluidsisolatie met 5 tot 15 decibel (dB) in vergelijking met gangbare muren. Als je huis reeds is gebouwd, is het natuurlijk niet voor de hand liggend om je muren te gaan vervangen. Daarom kun je ervoor kiezen om een voorzetwand aan één of beide kanten van je bestaande muren te plaatsen. Het hangt een beetje van je bestaande muren af, maar hiermee valt al snel een geluidsisolatiewinst van 10 dB te behalen.

Dakisolatie voor geluid van boven

Licht en lucht: de wanden zijn afgewerkt met kaasplanken Landelijke woonkamers van Architectenbureau Vroom Landelijk
Architectenbureau Vroom

Licht en lucht: de wanden zijn afgewerkt met kaasplanken

Architectenbureau Vroom

Bij een woonhuis is het natuurlijk erg belangrijk dat het dak goed geïsoleerd is. Hiermee voorkom je dat geluid van boven de rust in huis verstoord. En aangezien je veelal op de bovenverdieping slaapt, hebben we het hier voornamelijk over de goede nachtrust. Bij geluid van boven kun je onder meer denken aan overvliegende helikopters en vliegtuigen. Zorg er daarom voor dat je dak tijdens de bouw goed wordt geïsoleerd. Voor een bestaand huis kun je professionals inhuren die je dak alsnog kunnen isoleren. Vooral bij oude woningen kan het goed zijn dat dit nog niet goed voor elkaar is. Je kunt je dak ook van binnenuit isoleren. Als je er mensen op zolder gaan slapen is het aan te raden om de vloer die daar wordt gelegd ook goed te isoleren. Zwevende vloeren, linoleum en PVC vloeren hebben vaak goede isolatiewaarden.

Isoleer de buizen in huis

De buizen van het leidingsysteem in huis willen nogal eens wat geluidsoverlast veroorzaken. Zo maken veel buizen een tikkend geluid wanneer de kachel in huis aan gaat. Dit tikkende geluid wordt veroorzaakt door het krimpen en uitzetten van de buizen en kan voor veel irritatie zorgen. Het krimpen en uitzetten van de verwarmingsbuizen gebeurt onder meer als het water opwarmt, maar ook als je de kachel lager zet. Vooral buizen in oudere huizen hebben hier last van. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om deze geluidsoverlast te verminderen. Zo kun je een mantelpijpje onder de buis aanbrengen. Dit doe je op de plek waar de buis de vloer raakt. Je kunt tevens speciaal isolatietape om de buizen in je huis aanbrengen. Ook leidingisolatieplaten zijn een goede optie en dempen het geluid dat de buizen veroorzaken.

Kies voor zware deuren

Net als bij muren geldt ook voor deuren dat de dikte in grote mate bepaald hoeveel geluid er door de deur komt. Vooral voor de buitendeuren is de dikte van belang. Het meeste geluid waar je last van hebt zal waarschijnlijk van buiten komen. Bij deuren is het ook belangrijk dat ze goed aansluiten op het kozijn en aan de zij- of onderkant niet kieren. Een kier laat namelijk weer geluid door en zorgt er ook voor dat het gaat tochten. Bij harde wind kan het tochten juist extra geluidsoverlast veroorzaken. Zitten er toch kieren tussen de buitendeur en het kozijn? Dan kun je ervoor kiezen om een tochtstrip aan te brengen die de kieren opvult.

Geluiddichte ramen

Speciale geluiddichte ramen dragen bij aan de isolatie tegen geluid van buiten. Hoe hoger de geluidsisolatieklasse van een raam is, hoe beter de geluidsisolatie. De laagste beschermingsklasse tegen geluid is klasse nummer 1 en zorgt voor een geluidsvermindering van 25-29 decibel (dB). Dit is voldoende voor de meeste huizen in normale woonstraten. Als een huis of appartement aan een snelweg ligt, zijn ramen nodig die een geluidsvermindering van meer dan 50 dB realiseren. Hiervoor zijn ramen nodig met de hoogste klasse, namelijk nummer 6.

Zachte materialen voor de vloer

Een relatief eenvoudige maatregel om geluid in huis te reduceren is het gebruik van zachte materialen, zoals tapijten en gordijnen Deze materialen absorberen de geluidsgolven in huis. Vooral bij gordijnen zijn dikke stoffen met een geweven patroon bijzonder effectief. Bovendien hebben gordijnen met plooien een groter oppervlak waardoor meer geluid kan worden geabsorbeerd. Je kunt je bedenken dat jaloezieën of paneelgordijnen daardoor erg effectief zijn. En ook het kiezen van meubels met de stoffen bekleding zorgt voor rust in het huis. Stoffen stoelen en banken zijn net als tapijten goede geluiddempers.

Wil je meer weten over het reduceren van geluid in huis? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw tip om de geluidsoverlast in huis te verminderen? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!