7 behulpzame tips voor het vinden van de juiste stofzuiger

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

7 behulpzame tips voor het vinden van de juiste stofzuiger

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Slaapkamer door cs,
Loading admin actions …

Het kiezen van een nieuwe stofzuiger kan een lastig klusje zijn, toch is het noodzakelijk want een stofzuiger draagt bij aan een schoon huis. Met het grote aanbod aan stofzuigers in vele verschillende soorten en maten zul je je misschien afvragen welke stofzuiger nou het meest geschikt is voor jouw vloer. Het is belangrijk om rekening te houden met het zuigvermogen, de stofopvang en het model. Wil je de stofzuiger bijvoorbeeld gebruiken om hardnekkige haren van huisdieren op te zuigen? Of heb je misschien een variant nodig op een bepaald type vloerbedekking? 

Om tot de juiste keuze te komen, loodsen we je door een aantal bruikbare tips en stappen. In dit Ideabook delen we daarom ons advies om je een eindje op weg te helpen. We zijn er zeker van dat je na het lezen van dit artikel zelf kunt bepalen welk type stofzuiger het beste bij je past. 

Kijk en lees mee! 

De motor

Licht en lucht: de wanden zijn afgewerkt met kaasplanken:  Woonkamer door Architectenbureau Vroom,
Architectenbureau Vroom

Licht en lucht: de wanden zijn afgewerkt met kaasplanken

Architectenbureau Vroom

Het vermogen van elke stofzuiger wordt aangegeven met het motorwattage. Dit heeft een groot effect op de zuigkracht maar is niet exact hetzelfde als de zuigkracht. De zuigkracht moet je zien als de kracht waarmee het apparaat lucht opzuigt en het vermogen van de motor is het wattage dat de motor van de stofzuiger verbruikt om die zuigkracht te kunnen leveren.

Niet alleen op zoek naar een nieuwe stofzuiger, maar ook aan het oriënteren op een nieuwe vloer? Bekijk dan eens het aanbod van vloeren bij onze professionals. Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify! 

De stofopvang

Totaal interieurontwerp stadsboerderij uit eind 1800:  Woonkamer door Makien Verkroost interior design + styling,
Makien Verkroost interior design + styling

Totaal interieurontwerp stadsboerderij uit eind 1800

Makien Verkroost interior design + styling

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe stofzuiger zul je al snel ontdekken dat je kunt kiezen uit twee soorten stofopvangen: de bekende stofzuigerzakken of een stofreservoir. Het grote voordeel van een stofreservoir is dat je hem op ieder gewenst moment kunt legen. Je kunt ze gemakkelijk met een sopje schoonmaken waardoor je minder snel last hebt van nare, muffe luchtjes. Voor welk type stofzuiger zou jij in dit geval kiezen? 

Ben je trouwens van plan om een grote schoonmaak te houden? Weet je alleen niet hoe je moet gaan beginnen? Lees dan ook nog even dit Ideabook. We delen er een aantal bruikbare tips die je in je achterhoofd kunt houden voordat je aan de slag gaat, maar ook tijdens het schoonmaken. 

Het filter

Bijna alle stofzuigers hebben twee filters: een motorfilter en een uitblaasfilter. Het eerste filter zorgt ervoor dat er geen stof bij de motor komt, waardoor hij goed blijft werken. Het uitblaasfilter zorgt er voor dat stofdeeltjes niet terug de ruimte in worden geblazen. Heb je een stofallergie of een longaandoening? Dan is dit laatste filter onmisbaar! Hierbij geldt: hoe groter het getal van het filtersysteem, hoe efficiënter het absorberen en opvangen van stof en microscopisch klein ongedierte dat allergieën veroorzaakt. 

Hoe je de kwaliteit van een uitblaasfilter kunt herkennen? Deze wordt aangegeven met het HEPA-type, waarbij een HEPA 14-filter het beste filter is. Ook zou je kunnen letten op het energielabel, hier vind je namelijk de heruitstootklasse van stof. Deze loopt van A tot en met G, waarbij A de laagste uitstoot van stof betreft. 

Het geluid

woonkamer vakantiewoning:  Woonkamer door Studio Groen+Schild,
Studio Groen+Schild

woonkamer vakantiewoning

Studio Groen+Schild

Het is algemeen bekend dat stofzuigers heel wat lawaai kunnen maken. Wil je voorkomen dat je je kinderen wakker maakt tijdens het schoonmaken? Kies dan vooral voor een stille stofzuiger. Deze modellen zijn trouwens ook ideaal wanneer je te maken hebt met huisdieren die snel schrikken en/of bang zijn. Wist je dat de meest stille stofzuigers minder dan 70 dB produceren? Dit kun je vergelijken met een elektrisch scheerapparaat of een tv die zachtjes aan staat. 

Flexibiliteit en gemak

 Slaapkamer door Bloomint design,
Bloomint design

HOTEL CAL REIET – THE MAIN HOUSE

Bloomint design

Het gemak en de flexibiliteit van een stofzuiger hangt eigenlijk samen met een aantal kenmerken. Te denken valt aan de grootte, het gewicht, de snoerlengte en natuurlijk het model. Zo is de sledestofzuiger gemakkelijk achter je aan te trekken en staat hij laag bij de grond. Ook is hij niet zo zwaar waardoor je hem in principe makkelijk op kan tillen voor het stofzuigen van de trap of andere hoger gelegen plekken. Dan bestaat er ook nog de steelstofzuiger, die over het algemeen redelijk zwaar is, daarentegen is hij wel lekker behendig. 

Wil je er helemaal geen omkijken naar hebben? Dan zou je ook nog kunnen kiezen voor een robotstofzuiger. Deze is voorzien van een sensor die je kunt programmeren zodat je zelf wat anders kunt doen terwijl je vloer schoon wordt gemaakt. De keuze is aan jou! 

Accessoires

Houd ook zeker rekening met de bijgeleverde, of beschikbare, accessoires. Denk bijvoorbeeld aan stofzuigerzakken, wanneer je kiest voor dit type stofopvang. Wanneer je stofzuiger zuigkracht verliest is het hoog tijd om de zak te vervangen. Gemiddeld is dit nodig na ongeveer twee maanden. 

Kijk daarnaast ook naar de extra opzetborstels. Voor bijna iedere ondergrond is namelijk een opzetborstel te verkrijgen. Ga je stofzuigen op laminaat, een houten vloer, een tegelvloer of parket? Investeer dan zeker in een parketborstel, de lange haren van deze borstel helpen krassen voorkomen. Als je huisdieren hebt doe je er goed aan om een turboborstel aan te schaffen. Deze handige opzetborstel is erg geschikt voor het verwijderen van die hardnekkige dierenharen. Ook doe je er goed aan om een extra filtertje mee te nemen. 

Eventuele special features

 Slaapkamer door cs,
cs
cs

Last but not least: de eventuele special features. Mocht je er na bovenstaande zaken nog niet helemaal uit zijn gekomen, dan kunnen de extra functies je misschien over de streep trekken. Kies je bijvoorbeeld een stofzuiger met of zonder snoer? Stofzuigers met snoer zijn vaak licht in gebruik en daardoor gemakkelijk op te tillen. Vaak zijn modellen met snoer ook stiller. Daarentegen zijn stofzuigers zonder snoer gemakkelijk voor grote ruimtes met weinig stopcontacten en nemen ze weinig opbergruimte in beslag. Bijkomende nadelen zijn dat ze hooguit twintig minuten meegaan waarna je ze weer op moet laden. Ook hebben ze over het algemeen een kleiner reservoir dan een normale stofzuiger. 

Wil je na het lezen van dit artikel nog meer inspiratie op doen? Scroll dan gerust nog even verder en neem een kijkje tussen deze foto's. Ben je op zoek naar inspiratie binnen een bepaalde stijl? Maak in dat geval gebruik van het filter op de site, op deze manier kom je namelijk gemakkelijk uit bij voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak. Veel kijkplezier! 

Heb jij genoeg inspiratie en kennis opgedaan om een nieuwe stofzuiger uit te gaan kiezen?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!