Zo schilder je probleemloos de buitenmuren van je huis | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo schilder je probleemloos de buitenmuren van je huis

TILL BEHNE TILL BEHNE
Woonvilla Blaricum Moderne huizen van Kabaz Modern
Loading admin actions …

Niet iedereen besteed er evenveel aandacht aan. Maar de buitenkant van je huis heeft net als de binnenkant zo nu en dan wat aandacht nodig. Het exterieur van een huis is de eerste indruk die mensen krijgen. En omdat een eerste indruk niet onbelangrijk is, mag je de buitenkant dus zo nu en dan wel wat liefde geven. Een manier om dat te doen is het verven van de buitenmuren. Als alles weer strak in de verf staat, ziet het geheel er toch weer wat meer verzorgd uit. Daarom vertellen we je in dit Ideabook stap voor stap hoe je probleemloos de buitenmuren van je huis kan schilderen. En waardoor het geheel er weer spik en span uitziet.

Verf kopen

Woonvilla Blaricum Moderne huizen van Kabaz Modern
Kabaz

Woonvilla Blaricum

Kabaz

Alle eerst moet je natuurlijk verf kopen. Zonder verf kan je niet schilderen. Dus je moet bepalen wat voor soort verf je koopt en welke kleur. Wat voor soort verf je nodig hebt, is een beetje afhankelijk van het klimaat. Dus ga je je vakantiehuisje in Portugal schilderen, heb je weer andere verf nodig dan voor je huis in het natte noorden van Nederland. Afhankelijk van je budget moet je ook keuzes maken in kwaliteit. Kwalitatief betere verf is wat duurder maar gaat langer mee, ziet er vaak beter uit en het werkt vaak ook een stuk makkelijker. Als laatste moet je natuurlijk nog bepalen hoeveel vierkante meter is je gaat schilderen en hoeveel liter verf je daar ongeveer voor nodig hebt.

Muur schoonmaken

Als je de juiste verf hebt uitgezocht, moet je de muren voorbereiden die je gaat schilderen. Heb je de muur al een keer geschilderd en bladdert deze verf bijvoorbeeld af, moet je alles wat los zit definitief verwijderen. Dat kan bijvoorbeeld met een plamuurmes of een verfafkrabber. Verder is het aan te raden de muur goed schoon te maken, bijvoorbeeld met een hogedrukspuit. Alle aarde, zand of bijvoorbeeld mos moet absoluut verwijderd worden voordat je gaat schilderen.

Eventuele reparaties

Als de muur goed schoon is, is dit ook een goed moment eventuele beschadigingen van de muur te herstellen. Dat kunnen scheurtjes zijn, voegen die niet Meer goed zijn of andere beschadigingen. Neerslag kan door de jaren heen de muren hebben aangetast of er kunnen bijvoorbeeld vochtplekken zijn ontstaan. Al deze beschadigingen zijn elk op een andere manier aan te pakken. Weet je zelf niet precies wat je het beste kan doen, kun je natuurlijk altijd de hulp van een professioneel inschakelen.

Afplakken

Voordat je gaat schilderen, moet je wel nog een aantal andere voorbereidingen treffen. Veel mensen denken dat ze heel netjes kunnen schilderen en dat het niet nodig is kozijnen of deuren af te plakken. Maar in de praktijk blijkt dit toch vaak wel het geval. Dus alles wat je niet wil dat vies wordt, gewoon even afplakken. Ramen, kozijnen, deuren en hun beslag. Maar ook is het aan te raden de grond en eventuele beplanting te beschermen tegen verfspatten. Het is even werk maar dan heb je wel wat. Want zoals zo vaak is voorkomen beter dan genezen. Uiteindelijk ben je met het afplakken minder tijd kwijt dan met het verwijderen van de verfspatten of vegen die je niet zo bedoeld had.

Grondverf

Zeker als je onbehandelde baksteen voor het eerst gaat schilderen, is het aan te raden een grondverf of voorstrijkmiddel te gebruiken. Hierdoor wordt de zuigende werking van de stenen verminderd en dekt de uiteindelijke verf een stuk beter. Denk er wel aan dat je de grondverf of het voorstrijkmiddel zo'n 12 uur moet laten drogen voordat het overschilderbaar is. Maar ook bij een reeds geschilderde muur is grondverf soms handig. Als je bijvoorbeeld van een donkere kleur naar een lichte kleur gaat, kan grondverf -die vaak een stuk goedkoper is dan de echte verf- het nodige voorwerk verrichten.

Verven maar

Verbouwing zolder tot luxe slaapkamer met open badkamer, studie en loggia met zicht op het bos Moderne huizen van Joep van Os Architectenbureau Modern
Joep van Os Architectenbureau

Verbouwing zolder tot luxe slaapkamer met open badkamer, studie en loggia met zicht op het bos

Joep van Os Architectenbureau

Als alle voorbereidingen zijn getroffen en al het voorwerk is gedaan, kan het echte werk beginnen. Verven maar! Net als met het verven van binnenmuren is het zaak om de randen en moeilijke hoekjes met een kwast te verven en vervolgens met een vachtroller de muur te schilderen. Afhankelijk van hoe groot de muur is, moet je een bepaalde tactiek hanteren. Gemiddeld genomen is het handig om zo lang mogelijke banen te schilderen zodat het een zo een egaal mogelijk geheel wordt. Als het om een grote muur gaat, kun je in het geheel in vakken verdelen en zo van vak naar vak schilderen. Denk wel om je veiligheid. Als je bijvoorbeeld op een ladder gaat staan, zorg dat deze stabiel staat en dat je hem regelmatig verplaatst. Ga niet teveel leunen op een ladder om net bij dat ene stukje te kunnen. Als je van de ladder valt, heb je een groot probleem. Je kan hem dus maar beter een keer te vaak dan een keer te weinig verplaatsen.

Hier kan je bekijken wat een likje verf met je huis kan doen. Zie je zelf schilderen niet zo zitten, deze professionals nemen die taak graag van je over. En in dit Ideabook lees je nog meer tips voor het schilderen van de gevel.

Schilder je zelf of huur je daar liever iemand voor in? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!