6 simpele tips voor een heerlijk geurend huis | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 simpele tips voor een heerlijk geurend huis

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
van SweetHomeDecor
Loading admin actions …

Geuren doen meer met onze hersenen dan we zouden denken. Je merkt het soms niet eens op, maar geuren kunnen je echt in een bepaalde stemming brengen. Zachte en zoete geuren stemmen ons mild en creëren een intieme sfeer, scherpe geuren zorgen voor een heel ander effect; we zijn veel alerter. Geuren zijn waarschijnlijk zo belangrijk voor ons vanwege de evolutie die we sinds ons mensaap-zijn hebben doorgemaakt. Ons zicht heeft zich ontwikkeld, maar daarvoor was geur een goede indicator om te bekijken of ons voedsel wel in orde was en gegeten kon worden. Geur was dus van levensbelang. Dit is dan ook waarom we bepaalde geuren als heel erg aangenaam kunnen ervaren en andere juist weerzinwekkend vinden: de geuren dringen door tot het diepste van ons brein. Maar wat er nu heden ten dage mee te doen? Je voordeel, op zijn minst. Het is natuurlijk geweldig als je alle nare geurtjes uit je huis kan verdrijven en ze kan vervangen door fijne geuren. Hiermee zorg je voor een huiselijke sfeer (en een tevreden stel hersens). Wij geven je zes simpele tips voor een heerlijk geurend huis.

Sodium bicarbonaat – de heilige graal in huis

Sodium bicarbonaat, oftewel zuiveringszout, heeft enorm veel mogelijke toepassingen voor zowel persoonlijke verzorging als het huishouden. Zo kun je er je eigen deo mee maken, je tanden mee poetsen, je lichaam en gezicht mee scrubben maar het helpt ook tegen keelpijn en een verstopte neus. In het huishouden is zuiveringszout, ook wel baksoda of 'baking powder' genoemd, minstens zo multi-inzetbaar. De werking van zuiveringszout, de reden dat het zo perfect is voor een grondige schoonmaakbeurt, ligt in het feit dat het zuren bindt. Deze zuren worden door een chemische reactie geneutraliseerd. De zuren, die in vuil zitten en die vervolgens nare geurtjes veroorzaken, worden dus niet gemaskeerd, maar echt verwijderd. Omdat baksoda een natuurproduct is, is het bovendien een enorm milieubewuste keuze om als basisschoonmaakmiddel te gebruiken. Baksoda in het huishouden kun je dus voor van alles gebruiken, zo reinig je er bijvoorbeeld met gemak even de wc mee (weg vieze geurtjes!), is het ideaal om mee te schrobben in de keuken (een blinkende gootsteen in een handomdraai), en kun je een paar grote lepels mee laten draaien met je vaatwasmachine (blinkend, schoon en ook hier zijn de vieze geurtjes direct verdwenen). 

Tijm in de kast

Behalve bicarbonaat voor het grove schoonmaak en fijne-geuren-werk, zijn er ook nog volop andere tips die we je mee kunnen geven. Minstens zo eco en groen is het gebruik van kruiden om vieze geurtjes in huis te doen verdwijnen. Tijm bijvoorbeeld, je kent het wellicht uit de keuken, heeft een stevige geur. Het bijzondere aan tijm is dat het, net als bijvoorbeeld lavendel, ook gedroogd zijn geur bijzonder lang behoudt. In combinatie met geurtjes, zoals bijvoorbeeld in de schoenenkast, is dit een uitkomst. Waar schoenen na een aantal keren dragen onvermijdelijk enige zweet- of voetengeur krijgen, weet tijm dat geweldig goed te verbloemen. Met een middag over of een regenachtige dag in het weekend is het dus een optie om zelf eens aan de slag te gaan met het maken van zogenaamde geurbuideltjes. De luie geurverdelger heeft het misschien nog wel makkelijker, een gedroogd bosje tijm in de kast heeft namelijk de zelfde werking.

Een aardappel in de koelkast

Prachtige moderne boerderij keuken Moderne keukens van Tieleman Keukens Modern
Tieleman Keukens

Prachtige moderne boerderij keuken

Tieleman Keukens

Wij kenden deze geurvreettip nog niet.. maar waren blij verrast met het resultaat na 'm zelf uitgeprobeerd te hebben: een halve aardappel in de koelkast tegen de vuile geurtjes. Hoewel we niet direct kunnen beredeneren waarom, werkt het als een trein. De volledige tip is als volgt: snij een grote aardappel in tweeën en plaats een van de helften in een bakje met pure ranja (of aanmaaklimonade) onder in de koelkast. Een nachtje laten staan is voldoende om vieze geurtjes volledig te doen verdwijnen. Als extra tip, een koelkast gaat namelijk pas vies ruiken wanneer er etensresten in achterblijven, raden we je aan de binnenkant ervan eens een goede poetsbeurt te geven met, jawel, baksoda.

In de keuken: melk, brood of azijn

De keuken is een plek waar geurtjes vrij spel hebben, al was het maar omdat er bij het koken van eten veel geuren verspreid worden. Vaak zijn ze lekker, maar dat is zeker niet altijd zo. Wat bijvoorbeeld te denken van de weeïge geur van broccoli? Wist je dat je door een scheutje melk aan het water toe te voegen de geur ervan geminimaliseerd wordt? Aan de broccoli zelf proef je niks, maar de afzuiger zal een stuk minder hard zijn werk hoeven doen. Een andere makkelijke tip is om de geurtjes in de keuken met azijn te lijf te gaan. Vul een kommetje met een fikse scheut azijn en zet het geheel op de verwarming. Het verdampen van de azijn doet op miraculeuze wijze ook de geurtjes verdwijnen. Azijn helpt trouwens ook om de geur van uien van je handen te doen verdwijnen na het snijden. De laatste tip die we je mee kunnen geven is super praktisch (en lekker bovendien): versgebakken brood geurt als niets anders in de hele wereld. Het is super makkelijk zelf te bakken – of je gaat voor de afbakversie, maar dan met iets minder verbluffend resultaat.

Eucalyptus & azijn tegen de geur van rook

Het schijnt dat het aantal rokers afneemt. En terecht natuurlijk want roken is bijzonder slecht voor je gezondheid. Toch hebben we allemaal wel een vriend of twee die het niet kan laten om bij tijd en wijle een sigaret op te steken. Wanneer het dan ook nog eens pijpenstelen regent, ben je misschien zo vriendelijk om een oogje toe te knijpen; je laat je rokende vriend binnen toegeven aan zijn verslaving. Een gezellige avond heb je ongetwijfeld, maar de volgende ochtend zit je met de gebakken peren. Hoe krijg je de geur nu je huis uit? Probeer het eens met onze volgende tip: laat een spons zich volzuigen met azijn. en een aantal druppels eucalyptusolie. De spons mag zo volgezogen zijn dat hij bijna drupt. Plaats de spons vervolgens op een bord of schoteltje en leg deze een nachtje op tafel, of beter nog, op de verwarming. Het azijn zorgt ervoor dat de rooklucht de volgende ochtend volledig verdwenen is, terwijl de eucalyptus er op zijn beurt voor zorgt dat je huis een aangename geur krijgt. Maar voor de volgende keer.. misschien is buiten roken toch beter.

Azijn, zuiveringssoda en zout voor de gootsteen

Een verstopte gootsteen kan een lastige (en verschrikkelijk stinkende!) aangelegenheid zijn. Gelukkig is voor zowel het probleem als de stank een makkelijke huis-tuin-en-keuken oplossing waar geen loodgieter aan te pas hoeft te komen. De oplossing is een mix van azijn, soda en zout. Het recept is als volgt: neem 1 kopje zuiveringszout, 1 kop keukenzout en een kop azijn en giet dit in het putje van de verstopte afvoer. Nu is het wachten geblazen. Na een kwartiertje wachten is het tijd om een liter kokend water in de afvoer te gieten om op die manier alles door te spoelen. Het kan zomaar zijn dat een enkele keer niet voldoende is. Bij een hardnekkige verstopping is het aan te raden deze stappen een aantal keer te herhalen. Voorkomen is trouwens beter dan genezen. Om verstopping van je afvoer te voorkomen gebruik je deze methode zo'n twee keer per maand preventief. Weg zijn de geurtjes en de kans op een verstopte afvoer!

Welke tip voor een heerlijke geur in huis zijn we nog vergeten? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!