De houtkachel: Heerlijke natuurlijke warmte op koudere lentedagen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De houtkachel: Heerlijke natuurlijke warmte op koudere lentedagen

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
modern  door Kachelofen & kamin, Modern
Loading admin actions …

Een houtkachel is een fantastische manier om een ruimte te verwarmen zonder dat de elektriciteitsrekening omhoog gaat. Sterker nog: wanneer je deze slim gebruikt kunnen de stookkosten zelfs worden verlaagd. Houtkachels bieden een knusse en warme sfeer met een authentiek knisperend haardvuur van een duurzame energiebron. Het is niet alleen voordelig en ziet er prachtig uit zo'n groot vuur achter glas maar het is ook de beste keuze wanneer je economisch of milieubewust wilt leven. En wie wil dat nu niet tegenwoordig?

Wanneer je een houtkachel wilt plaatsen zorg er dan voor dat je aan alle veiligheidseisen voldoet en dat je hem op de juiste wijze installeert.

Hoe werkt het?

We zien de houthaard steeds vaker tegenwoordig. En dat is niet zo vreemd. Door allerlei technische ontwikkelingen hebben de houtkachels van nu een zeer hoog rendement van rond de 85%. Vrijwel geen warmteverlies dus. Los van de cozy warme sfeer kun je met een houthaard ook de energierekening flink verlagen. Dat voordeel kun je vooral in het voor- en naseizoen behalen door alleen de woonkamer lokaal te verwarmen en de CV in andere ruimtes uit te zetten. In sommige gevallen kun je de houtkachel op de bestaande CV aansluiten en de warmte ook naar andere ruimtes verspreiden. De houthaard aansteken vraagt wat kennis en precisie omdat een onjuiste aansteekwijze tot rookoverlast kan leiden. Je opent eerst de afvoer van de haard en vult de kachel met schoon en droog hout. Plaats het hout haaks op elkaar en doe er ruim aanmaakhout en aanmaakblokjes (zonder paraffine) tussen met steeds voldoende ruimte. Nadat je een flinke stapel hebt, steek je deze aan en je haardvuur brandt! Houdt het venster nog even open tot het vuur echt goed brandt.

De keuze voor het juiste design

modern  door Chiemsee Öfen, Modern
Chiemsee Öfen

Focus Design Kamine

Chiemsee Öfen

De variëteit in modellen houtkachels is sterk toegenomen. De meeste haarden kenmerken zich tegenwoordig door veel glas. Hierdoor heb je dus altijd uitstekend zicht op het vuur en wordt de haard een prachtige sfeervolle blikvanger in je interieur. Uitvoeringen zijn er van klassiek tot superstrak. In plaats van de ingebouwde haard zien we steeds vaker los geplaatste en ook hangende haarden. Een ander praktische toepassing is de tunnelhaard die in een scheidingswand wordt geplaatst, zodat je warmte en sfeer aan twee ruimtes toevoegt. Door deze ruime keuze kun je van de houtkachel ook echt de blikvanger maken in je woonkamer. Klik hier om meer voorbeelden te zien en te bekijken welk design bij jouw inrichting past.

Ecovriendelijke houthaarden

Hout is een 100% natuurlijke en dus duurzame energiebron. Bomen worden nu aangeplant en deze worden over tien, twintig jaar weer gebruikt. Hout is CO2-neutraal en zorgt voor een lagere carbon footprint. Wanneer hout brandt dan komt er CO2 vrij. Deze vrijgekomen CO2 wordt door bomen weer gebruikt om te groeien. Kortom de netto CO2 uitstoot is dan nihil.  En zo draag je met een houtkachel of houthaard dus bij aan een beter milieu. Bovendien ben je ook minder afhankelijk van aardgas. Het is bekend dat de voorraden hiervan beperkt zijn en er jaarlijks ook flinke fluctuaties zijn in de gasprijzen. Lees eventueel ook in dit artikel hoe je op je stookkosten kunt bezuinigen.

Lage onderhoudskosten

B.BLACK by boley van Boley Industrieel Metaal
Boley

B.BLACK by boley

Boley

Naast het reinigen van de houtkachel dient deze in verband met veiligheid ook eenmaal in de paar jaar geïnspecteerd te worden. Ook moeten alle haarden inclusief schoorsteen tenminste elke vier jaar geveegd worden. Wanneer er veel roetvorming is, dan moet er vaker geveegd worden. Een schone haard en schoorsteen zijn belangrijk voor een schone verbranding en het voorkomen van een schoorsteenbrand. Moderne haarden hebben over het algemeen een vrij schone verbranding. De wat oudere modellen branden minder schoon en produceren aanzienlijk meer roet. Roetvorming wordt ook bevorderd door het gebruik van vochtig hout. Schakel bij voorkeur een professioneel bedrijf in voor de uitvoering van de inspectie en reiniging.

Haard in de keuken

De houtkachel in de oven bestaat al eeuwen en is tegenwoordig weer net zo populair als vroeger. Dit komt door de verbeterde technologie. De houtkachels van tegenwoordig produceren veel minder rook en afval. Ze zijn er tegenwoordig in zoveel modellen dat het niet zo moeilijk is om er een te vinden die past bij jouw smaak. Zo’n houtkachel met houtblokken geeft niet alleen een prachtige rustieke sfeer aan de keuken maar je kunt er ook nog op koken! Vaak wordt gekozen voor een centrale opstelling in de keuken vanwege de hitte en om er ook de aangrenzende ruimtes mee te verwarmen.

Hoe de haard te reinigen

modern  door homify, Modern
homify

Styling nieuwbouwhuis

homify

Zowel de haard als de schoorsteen hebben regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. In een schone haard zie je het vuur mooier, brandt het hout beter en verklein je de kans op roetbranden. Dit laatste kan schade aan de schoorsteen veroorzaken. Regelmatig onderhoud zorgt er ook voor dat de haard langer meegaat. Het dagelijks onderhoud kun je prima zelf te doen. Wanneer de glasplaat vies is dient deze schoongemaakt worden. Dit kan eenvoudig met een krant die je in de as doopt. Van de as kan het beste een laagje blijven liggen omdat dit isoleert. Zorg ervoor dat al het as is uitgebrand en plaats dit bij voorkeur in een afsluitbare metalen emmer. 

Hoe ziet jouw ideale design houtkachel eruit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!