Interieurtips: 6 verschillende typen open haarden

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Interieurtips: 6 verschillende typen open haarden

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
  door DAN SKAN GmbH,
Loading admin actions …

Waar open haarden vroeger enkel werden gebruikt als warmtebron, wordt een een haard tegenwoordig veelal gebruikt voor de gezelligheid. Door de vele soorten (open) haarden die er nu verkrijgbaar zijn is het niet eens meer nodig om een schoorsteen te hebben om te stoken. 

In dit Ideabook hebben we een aantal mooie voorbeelden van verschillende typen open haarden voor je op een rij gezet. We geven enkele voor- en nadelen die je kunnen helpen bij het bepalen en uitzoeken van de juiste haard voor in jouw woning. Mocht je er al uit zijn welke open haar je zou willen, neem dan zeker even een kijkje bij het aanbod van onze professionals. Wie weet kom je een mooi exemplaar tegen dat je graag aan je interieur wilt toevoegen. 

Kijk en lees mee! 

Een open haard met of zonder ethanol

De open haard, of eigenlijk sfeerhaard, waarbij gebruikt wordt gemaakt van ethanol is één van de populairste type sfeerhaarden. Dit is vooral te danken aan het feit dat ethanol een zeer zuivere en schone brandstof is. Het grote voordeel van een open haard met ethanol is dat je geen schoorsteen nodig hebt, dit type haard geeft namelijk geen roet af. Vergeet niet dat wanneer je kiest voor een ethanol haard, goede ventilatie essentieel is. Deze brandstof zorgt ervoor dat de lucht in de betreffende ruimte van zuurstof ontdaan wordt. Het openen van je ventilatieroosters of het op een kier zetten van een raam is meestal wel voldoende. 

Daarnaast kun je ook kiezen voor de traditionele open haard waarbij je hout verbrandt, één waarbij je stookt op elektriciteit of juist op gas. Hierover lees je verderop in dit Ideabook meer. 

Een hangende haard

B.BLACK by boley:  Woonkamer door Boley,
Boley

B.BLACK by boley

Boley

Kies je voor een hangende open haard, ook wel hanghaard genoemd, dan kies je daarmee voor een variant die weinig ruimte in beslag neemt en bovendien nog ruimtelijker ogen door hun open onderkant.

Ga je voor strak en modern? Gesloten of open? En stook je op hout, gas of kies je simpelweg voor de stekker in het stopcontact met een elektrische haard? Hanghaarden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Een boezem voor de inbouw van deze haard is niet nodig waardoor hij snel en gemakkelijk geïnstalleerd kan worden. Wat je wel nodig hebt? Een buitenmuur voor de afvoer van lucht en een gasleiding. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen voor een hanghaard met geïntegreerde timer en thermostaat. Vaak worden ze geleverd met een afstandbediening waardoor je met één druk op de knop een warme en gezellige ruimte creëert.

Een Deense houtkachel

De Deense houtkachel spreekt veel mensen aan door het tijdloze design, de kwaliteit en de ambachtelijkheid. De strakke, ietwat industriële uitstraling past ook goed bij de gemiddelde Nederlander. Denemarken heeft vele fabrikanten van hoogwaarde kachels, de meest bekende Deense merken zijn Scan, Morsø en Jydepejsen. Zit je er aan te denken om een Deense houtkachel aan te schaffen? Houd dan rekening met een redelijk hoge prijs want deze kachels zijn absoluut niet goedkoop! Daar tegenover staat wel dat de kwaliteit zeer hoog is en de levensduur bijna oneindig! 

Ben je juist niet in het bezit van een open haard en ben je ook niet van plan om één aan te schaffen? Dan kan dit Ideabook misschien wel iets voor jou zijn. In dit artikel delen we namelijk een aantal leuke tips om je woonkamer knus en gezellig te maken, zonder daarbij een open haard te gebruiken! Wellicht wat voor jou? 

Een open haard van glas

Hoekhaard:  Eetkamer door Boley,
Boley

Hoekhaard

Boley

Je zou ook kunnen kiezen voor een open haard waarbij glas is toegepast. De zogenoemde liftdeurhaard is een haard met een glazen schuif- of draaideur, die open, half-open of gesloten te gebruiken is. Of je er nu voor kiest om deze haard open of gesloten te gebruiken, op beide manieren kun je optimaal van de dansende vlammen en de warmte genieten. Dit is dan ook de reden waarom deze haarden zo populair zijn: het is de perfecte combinatie van warmte én sfeer!

Het voordeel van een liftdeurhaard is dat hij relatief weinig hout nodig heeft, desondanks wordt er toch een hoog vermogen gehaald. Roet ontstaat bijna niet, de constante luchtstroom langs het glas voorkomt aanslag – mits er voldoende trek in het afvoerkanaal aanwezig is. Mocht er toch wat aanslag ontstaan, dan is deze over het algemeen gemakkelijk schoon te maken. Deze haarden met glas zijn er in veel verschillende vormen en maten. Kies voor deuren die omhoog worden geschoven of ga juist voor glas dat kan kantelen. De keuze is aan jou!

Een pelletkachel

De pelletkachel is een haard waarin houtpellets verbrand worden. Vanwege het raam waarachter de vlam zichtbaar is lijkt deze kachel veel op de gewone houtkachel. Het verschil zit het hem in het feit dat deze kachel brandt op kleine samengeperste houtbrokjes. Er zijn ook pelletkachels die andere korrelvormige brandstoffen verbranden en dan kun je denken aan bijvoorbeeld mais, kersenpitten of olijfpitten. Een pelletkachel wordt door veel mensen als stil en rendementsvol ervaren. Met een vulling pellets kan je, afhankelijk van de isolatie van je woning, de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur, één tot vijf dagen stoken.

Let er wel op dat de as die overblijft handmatig moet worden opgeruimd.

De stenen haard

We sluiten dit Ideabook af met de laatste optie, het kiezen voor de traditionele stenen open haard. We raden aan om hier voor te kiezen wanneer je in het bezit bent van een schoorsteen. Is deze een aantal jaren niet gebruikt? Laat hem dan zeker goed nakijken op brandveiligheid door de brandweer. Traditionele stenen open haarden kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Kies bijvoorbeeld voor een schouw van hittebestendig natuursteen, te denken valt aan speksteen omdat ze een langere periode warmte kunnen blijven afgeven. 

Zou je graag nog even verder willen kijken? Dan raden we je zeker aan om nog langs deze foto's te scrollen. Je kunt bovendien gebruik maken van het filter om snel en gemakkelijk uit te komen bij stijlvolle voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak. Veel kijkplezier! 

Welk type open haard zou het beste staan in jouw huis?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!