Engelse tuinlandschappen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Engelse tuinlandschappen

Daan Nijssen Daan Nijssen
van Kirchner Garten & Teich GmbH Modern
Loading admin actions …

Hou je van een natuurlijk aandoende tuin? Een tuin zonder keurig gemaaide en aangeharkte gazonnetjes? Een tuin zonder rechte paden en keurig geordende bloemperken? Wil je je in je tuin in een waar natuurlandschap kunnen wanen? Dan ben je niet de enige. De Engelsen dachten er in de achttiende eeuw precies hetzelfde over. In die tijd domineerden de Franse tuinen, gemodelleerd naar de tuinen van Versailles, de Europese steden en hoven. Gazons, paden, bloemperken en hagen lagen in perfect geordende symmetrische patronen en moesten voortdurend onderhouden worden. Franse tuinen symboliseerden de overwinning van de rede op het gevoel, van de mens op de natuur. In reactie hierop ontstond in Engeland de Engelse tuin. Als men zich toch liet omringen met bloemen en planten, kon men deze beter plaatsen in een natuurlijk aandoend landschap. Een landschap dat niet bestond uit kunstmatige symmetrische patronen, maar uit vrij groeiende bomen en struiken, uit heuvels en rotsen. Om alles af te maken werd er vaak nog een kunstmatige neoklassieke ruïne tussen geplaatst. In zekere zin kan de Engelse tuin gezien worden als een vroege uiting van de Romantiek. Voor de romantici onder ons: kijk snel verder!

Een typische Engelse tuin

We beginnen met een typisch voorbeeld van een Engelse tuin: slingerende paden, struiken in verschillende kleuren en allerlei soorten bomen die dwars door elkaar staan. De straatlantaarns die ter decoratie en maken de Engelse ambiance compleet. Voor Engelse tuinen geldt weliswaar dat ze natuurlijk aan moeten doen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze ook natuurlijk moeten zijn. Natuurlijk is over de plaatsing van elke boom en struik nagedacht. Juist het feit dat bloemen en planten van allerlei soorten dwars door elkaar staan wijst op menselijke ingrijpen, maar voor de naïeve romanticus lijkt het op de wilde natuurlandschap waar hij zo naar verlangt.

Gazons in Engelse tuinen

Boerderij tuinen & landelijke tuinen Landelijke tuinen van Meeuwis de Vries Tuinen Landelijk
Meeuwis de Vries Tuinen

Boerderij tuinen & landelijke tuinen

Meeuwis de Vries Tuinen

Over wat men in Engelse tuinen met gazons moet doen verschillen de meningen. Wie echt terug wil naar de natuur zou het gras eigenlijk ongestoord moeten laten groeien totdat het alles begint te overwoekeren, maar zoals al eerder vermeld: Engelse tuinen moeten natuurlijk lijken, niet natuurlijk zijn, en hoe romantisch ingesteld de achttiende-eeuwse Engelsen ook waren, ook zij hielden niet van kniehoog gras. Daarom ziet met in Engelse tuinen meestal een contrast tussen de wilde bomen, struiken en bloemen die allemaal dwars door elkaar staan enerzijds, en de keurig gemaaide gazons en goed bewandelbare paden anderzijds.

Bomen in Engelse tuinen

Zoals al eerder opgemerkt staan in Engelse tuinen meestal bomen van verschillende soorten dwars door elkaar. Het mooiste is als de verschillende bomen ook uiteenlopende kleuren hebben. Plaats naaldbomen tussen loofbomen en plaats bomen die relatief vroeg in het jaar hun loof verliezen tussen bomen die langer groen blijven. Zo ontstaat er zeker in de herfst een indrukwekkend spel van kleuren. Zorg ervoor dat de hoogste en mooiste bomen, zoals de blauwe spar op deze foto, op een mooie en goed zichtbare plek staan, het liefst op enige afstand van de andere bomen.

Bloemen en struiken in Engelse tuinen

Ook voor de bloemen en de struiken geldt: hoe kleurrijker hoe beter. Schroom niet om veel struiken en bloemen samen op een klein oppervlak te planten. Het zal zeker in het bloeiseizoen een overdaad aan kleuren opleveren en de bloemen en planten zullen prachtig in elkaar overgaan. In Engelse tuinen maakt men over het algemeen geen gebruik van bloemperken, tenzij men rekening moet houden met paden, en al helemaal niet van bloembakken. Laat de bloemen en struiken eerst vrij groeien; als het te wild wordt kan men altijd snoeien. Doe dat laatste wel op een manier dat de illusie van wildgroei in stand blijft.

Mediterraanse Engelse tuinen

Dat het concept van de Engelse tuin is ontstaan in Engeland, wil nog niet zeggen dat men een Engelse tuin alleen met Engelse bloemen, struiken en bomen mag decoreren. Maak gerust gebruik van alle bloem- en plantsoorten die de wereld te bieden hebben. Decoreer de tuin met Mediterrane struiken en extra kleurrijke (sub)tropische bloemen. Gebruik ook natuurstenen rotsen om de grens tussen het pad en het groen af te bakenen. Weinig dingen zijn immers zo natuurlijk als onbewerkte rotsen.

Neoklassieke ruïne

Klassieke tuinen van info6303 Klassiek

In de tijd dat de Engelse tuin in opkomst was, was ook neoklassieke architectuur zeer geliefd. In de loop der eeuwen zijn de Europeanen altijd inspiratie blijven putten uit de klassieke oudheid. De oudheid kreeg in elk tijdperk een andere betekenis die aansloot op de belevingswereld van het heden. Zo zag men in de tijd van de Verlichting de klassieke periode als een bloeiperiode van de wetenschappen, van het rationele denken en van de overwinning van de mens op de natuur. In de tijd van de Romantiek begon men de klassieke oudheid te zien als de ultieme oorsprong, de oerbron van ons beschaving, als een periode van ongeremde creativiteit en vindingrijkheid, als een tijd waarin de mens nog dichter bij de natuur stond en daar kracht uit putte. Men begon zich ook bezig te houden met de vergankelijkheid der dingen. Vooral de vergankelijkheid van de ooit zo succesvolle klassieke beschavingen sprak tot de verbeelding. Het is dan ook om die reden dat veel Engelse tuinen gedecoreerd werden met kunstmatige ruïnes van neoklassieke tempeltjes of paviljoentjes. In een echte Engelse tuin kan zo'n ruïne niet ontbreken.

Engelse beeldentuinen

Meerpaal als passende basis bij dit kunstwerk Landelijke tuinen van Solits Landelijk
Solits

Meerpaal als passende basis bij dit kunstwerk

Solits

Behalve met ruïnes kan men de Engelse tuin ook decoreren met allerlei beelden. Men kan ook hier gaan voor neoklassiek, maar een andere aanrader is het gebruik van levensechte beelden van dieren, zoals dit beeld van een watervogel. In een klassieke beeldentuin dienen de beeldhouwwerken op te gaan in het landschap en niet al te veel aandacht trekken. Je moet de beelden bij een wandeling in het park als het ware toevallig tegen kunnen komen.

De schaaldrager

Moderne tuinen van shfa Modern

Je hebt er vast wel eens eentje gezien: een beeldje van een kind of een engel die een schaal draagt om regenwater mee op te vangen. De schaal trekt meestal veel vogels aan, die even op de rand stilzitten om van het water te drinken. Ideaal voor wie een goede close-up wil maken van deze vogels. Dergelijke beeldjes passen perfect binnen een Engelse tuin.

De Engelse vijver

Een tuin, en zeker een Engelse landschapstuin, is niet compleet zonder een vijver. Ook hier geldt dat de vijver er het best zo natuurlijk mogelijk uit kan zien. Zorg ervoor dat de oevers vol staan met planten en rietsoorten, plaats er rotsen tussen en zorg – indien mogelijk – voor een kunstmatige stroom in uw vijver. Het ziet er mooier uit en houdt het water in de vijver ook nog eens schoon.

Het terras

Ook in een Engelse tuin past natuurlijk een terras. Plaats de stoelen en tafels om een platform van natuurstenen of tegels te midden van een woeste partij struiken, tussen de bomen of aan de rand van de vijver. Laat het terras opgaan in het landschap. Zo ontstaat er een stukje cultuur omgeven door wilde natuur.

Een complete Engelse tuin

Voeg nu alle elementen van de Engelse tuin bij elkaar om een waar kunstmatig natuurlandschap te creëren. Plaats bloemen, bomen en struiken van alle kleuren door elkaar, plaats hier en daar rotsen, leg een vijver aan en een terras te midden van dit alles. Een laatste aanrader is om te zorgen voor een kunstmatig hoogteverschil. Hiermee bootst men het heuvellandschap na dat zo typerend is voor Engeland.

Welke bloemen en planten kunnen in uw Engelse tuin niet ontbreken? Laat een reactie achter met uw inspiratie.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!