Schimmel in de badkamer voorkom je met deze tips | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Schimmel in de badkamer voorkom je met deze tips

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Kenny&Mason Bathrooms Landelijke badkamers van Kenny&Mason Landelijk
Loading admin actions …

Vol goede moed heb je een volledig nieuwe badkamer uitgezocht. Trots kijk je naar je sprankelend nieuwe tegels, je glimmende muren en je hagelwitte voegen. En dan ga je douchen. En nog een keer, en nog een keer.. en voor je het weet ben je een jaar verder. Je tegels zijn inmiddels dof, je voegen zijn hun witheid verloren en in de hoeken van je badkamer heeft zich een grijzig goedje genesteld. Schimmel. Hoe goed je ook doorlucht, braaf elke keer opnieuw de afzuiginstalatie aanzet: het kwaad is geschiet. Nu kun je poetsen wat je wilt, een vochtvreter neerzetten en de muren en tegels te lijf gaan met agressieve schoonmaakmiddelen. Natuurlijk helpt het, uiteindelijk heb je weer je badkamer van je dromen terug. Maar hard werken is het wel. Ook voor schimmel in de badkamer geldt de ware wijsheid: voorkomen is beter dan genezen. Wij helpen je met zes tips om schimmel en waterschade in je badkamer te voorkomen.

Waar komt schimmel vandaan?

vanuit het bad uitzicht op de binnenhof .... Mediterrane badkamers van Architectenbureau Vroom Mediterraan
Architectenbureau Vroom

vanuit het bad uitzicht op de binnenhof… .

Architectenbureau Vroom

Schimmels zijn dol op vochtige, warme plekken. We vinden schimmel in de natuur, op plekken waar ze lekker beschut kunnen groeien zoals bijvoorbeeld in een boomstam. Maar ook in ons huis vinden schimmels graag een veilig plekje om er op los te schimmelen. Ergens waar het altijd lekker warm is, en waar voldoende vocht is om zich lekker in te nestelen.. en laat de badkamer nu eens exact aan die omschrijving voldoen. In de badkamer wordt tijdens het douchen of baden veel waterdamp geproduceerd. Wanneer de badkamer niet voldoende geventileerd is, slaat de damp neer op de wanden. De condens op de muren heeft vervolgens alle tijd om in te trekken en in die vochtige plekken zal zich vervolgens schimmel vormen. Deze schimmel hoeft trouwens heus niet altijd slecht voor de gezondheid zijn, een kleine hoeveelheid schimmel is eigenlijk niet te voorkomen. Geen nood dus, niet direct in ieder geval.

Op welke plekken komt schimmel het meeste voor?

Kenny&Mason Bathrooms Landelijke badkamers van Kenny&Mason Landelijk
Kenny&Mason

Kenny&Mason Bathrooms

Kenny&Mason

Schimmel komt het meeste voor op de plekken in de badkamer die herhaaldelijk vochtig worden, die vervolgens makkelijk vochtig blijven en die bovendien een poreus oppervlak hebben. Vooral dat poreuze oppervlak is in een badkamer van belang. De badkuip bijvoorbeeld, zal niet snel schimmelen omdat dit oppervlak geen water toelaat. Het plafond daarentegen is een plek waar je niet makkelijk bij kan, wat over het algemeen enigszins ruw en poreus is en, omdat waterdamp altijd opstijgt, vaak een nieuwe laag verse 'damp' zal krijgen. Andere voorbeelden in de badkamer waar schimmel zich graag nestelt zijn onder andere de kitranden. Ook de voegen van de tegels zijn een stuk vatbaarder voor schimmels. Het zijn vaak de kleine stukjes badkamer die je makkelijk overslaat bij het schoonmaken, de stukjes waar net wat makkelijker water in blijft staan.

Tip 1: Maak je vloer waterafstotend

Beton Ciré Badkamer Landelijke badkamers van Beton Ciré Unique Landelijk
Beton Ciré Unique

Beton Ciré Badkamer

Beton Ciré Unique

Om je badkamer schimmelvrij te maken en houden kan je een aantal stappen ondernemen. We beginnen bij de absolute basis: het waterafstotend maken van je vloer. Zoals we hierboven al zeiden floreert schimmel op vochtige plekken die poreus genoeg zijn om er zich lekker binnen te wroeten. Om schimmel in de vloer te voorkomen kunnen we je twee tips nemen. Allereerst is het materiaal dat je voor je vloer kiest een indicator voor de kans dat er schimmel in nestelt. Een vloer zonder voegen is een stuk beter bestand tegen schimmels. Gietvloeren, maar ook pvc vloeren zijn naadloos te leggen. Schimmel hebben hier dan ook geen kans om zich tussen de voegen te nestelen. Kies je voor tegels in de badkamer? Dan is onze tweede tip voor jou: zorg bij tegels dat je de voegen waterafstotend maakt. Er zijn verschillende producten op de markt die je hiermee kunnen helpen. Gebruik deze regelmatig om een schimmelvrij resultaat te behouden.

Tip 2: Waterafstotende muren en tegels

Kenny&Mason New York Bathroom Landelijke badkamers van Kenny&Mason Landelijk
Kenny&Mason

Kenny&Mason New York Bathroom

Kenny&Mason

Behalve de vloer zijn natuurlijk ook de muren en de tegels die zich daarop bevinden vatbaar voor schimmels. De tips zoals we ze hierboven gaven, gelden ook voor muren en hun tegels. Strakke muren zonder veel voegen zijn makkelijker schoon te maken en te houden. Schimmels houden nu eenmaal niet van zeep dus waar schoongemaakt wordt heeft schimmel een stuk minder kans. Om de kans op schimmels op je muren en tegels te verkleinen moet je dus zorgen dat er zich geen water in nestelt. Goed afkitten is daarbij dan ook het devies. Zorg dat je muren en tegels voorzien zijn van een strakke en waterafstotende kitrand. Grootse gevaar hierbij is dat je kitrand kartelrandjes heeft of niet goed aansluit op de tegels. Hieronder kan zich vervolgens dan ook makkelijk een zwart randje schimmel nestelen. Wij raden je dan ook aan niet zelf met een kitspuit in de weer te gaan, schimmels kunnen namelijk erg schadelijk zijn voor je gezondheid dus het is echt de moeite voor het betere kitwerk een professional in te schakelen.

Tip 3: Schimmel verwijderen

Herindeling woonboerderij met behoud van oude spanten, luxe woonkeuken en open slaapkamer met badkamer in zolder Moderne badkamers van Joep van Os Architectenbureau Modern
Joep van Os Architectenbureau

Herindeling woonboerderij met behoud van oude spanten, luxe woonkeuken en open slaapkamer met badkamer in zolder

Joep van Os Architectenbureau

Je hebt nu alles gedaan. Je muren, vloeren en tegels zijn allen voorzien van een goede kitrand en vervolgens bovendien waterafstotend gemaakt. Elk weekend ben je braaf in de weer met een sopje en toch zijn er, hoe groot je poetsdrift ook is, zwarte plekken waar schimmel in zit. Waarschijnlijk zit de schimmel op de plaatsen waar je slecht bij kan of heb je schimmel die zo hardnekkig is dat hij nou eenmaal bestand is tegen een poetsdoek. Deze plekken kan je goed behandelen met slimme-schimmelproducten.Er zijn een aantal agressieve varianten op de markt, die zijn uitermate geschikt voor de meer hardnekkige schimmelvarianten. Maar voor de groene poetsers onder ons zijn er een aantal milieuvriendelijkere schimmelkillers een optie: een papje van soda of bakpoeder aanbrengen, laten indrogen en afspoelen. Mocht dit nou niet helpen, probeer dan eens wat chloor. Aanlengen met wat water, even spuiten met de plantenspuit en weg is je huisschimmel.

Tip 4: Luchtkwaliteit verbeteren

De laatste tip die we je mee kunnen geven  om schimmel in de badkamer te voorkomen is te zorgen voor een goede luchtcirculatie. Er zijn twee manieren waarop je de luchtcirculatie, en daarmee de luchtkwaliteit in je badkamer, kunt verbeteren: natuurlijke luchtstroom en mechanische ventilatie. De natuurlijke luchtstroom kun je het makkelijkste bevorderen door 'gewoon' een raam open te zetten in de badkamer. Maar ja, niet iedereen heeft nou eenmaal de luxe van ramen in de badkamer. In dat geval raden we je aan met de deur open te douchen en een raam in de buurt van de badkamer open te zetten. Een open luchtstroom zorgt vervolgens voor een betere luchtkwaliteit. Geen zin in gedoe met ramen en open deuren? Een goed mechanisch ventilatiesysteem doet ook wonderen. Kies voor een afzuigsysteem met krachtige motor en zorg bovendien dat je je ventilatiesysteem goed onderhoud. Door de zuigende werking ervan trekt je ventilatiesysteem niet alleen damp maar ook stof aan. Een keer in de zoveel tijd even het filter stofvrij maken zorgt dat je badkamer lekker fris en schimmelvrij blijft.

Welke tip om schimmel in de badkamer te voorkomen zijn we nog vergeten? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!