Een tv kopen in 2016: waar moet je op letten?

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een tv kopen in 2016: waar moet je op letten?

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
lijnvuur:   door Boley
Loading admin actions …

Dus je hebt besloten om je oude tv in te ruilen voor een nieuwe variant. Je staat in de winkel, of bekijkt het aanbod online, maar eigenlijk heb je geen idee welk model of type tv je moet gaan kopen. Tv's hebben tegenwoordig zoveel verschillende opties en mogelijkheden dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Zo zijn er bijvoorbeeld led-tv's en plasma tv's die bijvoorbeeld weer onder te verdelen zijn in smart-tv's, 4K tv's en 3D tv's. Waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe tv? Doe je wel de juiste aankoop voor jouw wensen en behoeften? 

In dit Ideabook hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet, een zestal zaken waar je op zou kunnen letten bij het uitzoeken van je nieuwe tv. 

Verschillende technologieën

De typen tv's die het meest worden verkocht zijn de led-tv's en de plasma-tv's, daarna zou je ook nog kunnen kiezen voor de LCD-tv. Het verschil? Plasma-tv's beschikken over pixels die zelf licht kunnen geven, hierdoor hebben ze over het algemeen betere kleuren en hogere zwartwaarden. Onderschat dit niet met led-tv's, want ook deze zijn tegenwoordig zo goed dat ze plasma-schermen kunnen evenaren. Voor led-tv's geldt dat ze minder energie verbruiken. Weeg van tevoren af waar je prioriteiten liggen wanneer het aankomt op beeldkwaliteit en stroomverbruik. 

Onlangs publiceerden we trouwens ook dit Ideabook. Je vindt er een aantal leuke voorbeelden en inspirerende ideeën om van je tv het middelpunt van je kamer te maken. Neem zeker even een kijkje! 

De specs, wat betekenen ze?

lijnvuur:  Woonkamer door Boley
Boley

lijnvuur

Boley

Er zijn tegenwoordig zo veel verschillende specificaties die fabrikanten noemen, terwijl het merendeel hiervan eigenlijk helemaal niet zo interessant is voor de consument. Het is logisch dat fabrikanten je met dure woorden en hoge cijfers proberen te overtuigen, maar doordat er zoveel methodes en technieken genoemd worden kan het nog wel eens lastig zijn om tv's met elkaar te vergelijken. 

Eén van de belangrijkste specificaties is het aantal Hertz. Deze rate geeft aan hoe vaak het beeld op je tv per seconde vernieuwd wordt. De toegevoegde waarde van een hoog aantal Hertz zorgt er dus (vaak) voor dat het beeld vloeiender ogend loopt, wat sommige kijkers als meer comfortabel kunnen ervaren. 

Bigger is better

Stolpboerderij in Noord - Holland:  Mediakamer door Decoussemaecker Interieurs
Decoussemaecker Interieurs

Stolpboerderij in Noord – Holland

Decoussemaecker Interieurs

Het formaat dat je nodig hebt hangt sterk af van de ruimte waar je nieuwe tv komt te staan – of hangen. Het ligt misschien voor de hand, maar geloof ons, je zal niet de eerste zijn die thuiskomt met een tv die eigenlijk helemaal niet goed past in de betreffende ruimte. In een grote winkel lijken tv's nou eenmaal kleiner. 

Als vaste regel om het juiste formaat van je tv te bepalen kun je de volgende regel aanhouden: meet de afstand van waar de tv komt te staan tot aan de plek waar jij komt te zitten, deel deze door drie en je komt uit op de meest ideale diagonaal voor je nieuwe tv. Met de HD-schermen van tegenwoordig hoef je bijna geen rekening meer te houden met scherpte en afstand en het draait voor een groot deel ook om je persoonlijke voorkeur. Wil je een intense kijkervaring en het gevoel hebben dat je in een bioscoop zit? Kies dan bijvoorbeeld voor een tv van 60 inch. Kies de tv die waarbij de schermgrootte voor jou een prettige kijkervaring oplevert. 

4K is niet meer de toekomst maar het heden

Vernieuwbouw grachtenpand:  Mediakamer door Kodde Architecten bna
Kodde Architecten bna

Vernieuwbouw grachtenpand

Kodde Architecten bna

Bij alle tv's wordt aangegeven of deze een HD-ready of Full-HD resolutie heeft. Wat dit betekent? HD-ready heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels, Full-HD heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld zal zijn. Na Full-HD komt 4K, de resolutie van deze beeldschermen zijn vier keer zo hoog als Full-HD, dit is eigenlijk al de standaard aan het worden. Er komen namelijk steeds meer toestellen op de markt waarvan de beelden worden weergegeven met SUHD, ook wel Super Ultra HD beeldkwaliteit. Kies je voor een tv die hiermee uitgerust is, dan lijken de kleuren van je beeldscherm af te spatten. Deze tv's maken namelijk gebruik van een quantum dots technologie, deze bestaat uit nanokristallen die ervoor zorgen dat kleuren intenser worden weergegeven. Steeds meer fabrikanten komen met dit soort schermen op de markt. 

Ben je ook nog op zoek naar een mooie home media oplossing? Neem dan eens een kijkje tussen de mogelijkheden en opties van onze professionals. Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify! 

Extra's

Lounge room:  Mediakamer door BB Interior
BB Interior

Lounge room

BB Interior

Weet je na bovenstaande tips en zaken nog steeds niet welke tv je moet gaan kiezen? Dan kan het wellicht zo zijn dat de extra features je over de streep kunnen trekken. Waar je zoal naar kunt gaan kijken? USB ondersteuning en opnamen, internet connectiviteit, het aantal HDMI-aansluitingen, ingebouwde tuners of wellicht 3D. Heeft het toestel dat je voor ogen hebt bijvoorbeeld een ingebouwde Wifi of ethernetkaart? 

Je kunt je voorstellen dat het dan ook belangrijk is om van te voren te bedenken welke functie's en extra's je belangrijk vindt, en welke je juist minder belangrijk vindt. 

De prijs

Inmiddels zou je wel een idee moeten hebben welk merk, type of soort tv je graag zou willen hebben. Maak voor jezelf een overzichtelijk lijstje en vergeet ook zeker niet de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken. Twijfel je nog over bepaalde zaken? Wees dan niet bang om te vragen om advies bij de betreffende verkoper. Het is bovendien ook helemaal niet verkeerd om om een demonstratie te vragen van de eventuele modellen waar jij interesse in hebt. Last but not least: heb vertrouwen in je eigen voorkeuren en laat je niet al te veel beïnvloeden door opdringerige verkopers! Veel succes! 

Graag nog even verder kijken naar inspirerende beelden van stijlvolle ruimtes? Scroll dan zeker ook nog even langs deze foto's. Ben je op zoek naar foto's in een landelijke stijl? Of ligt je voorkeur bij de ietwat minimalistische look? Wist je dat we de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van een filter? Hiermee kom je snel en gemakkelijk uit bij voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. Veel kijkplezier! 

Waar houd jij rekening mee bij het aanschaffen van een nieuwe tv?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!