Schitterende monumentale dijkwoning in Amsterdam-Noord, gerealiseerd door een dijk van een architect | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Schitterende monumentale dijkwoning in Amsterdam-Noord, gerealiseerd door een dijk van een architect

Johan van Dijk Johan van Dijk
Nieuwendammerdijk Dijkhuis Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Dineke Dijk Architecten Modern
Loading admin actions …

Heerlijk wonen in een schitterende monumentale woning aan de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord, dat klinkt zeker niet verkeerd! Evenwel is het grote probleem van veel monumentale woningen dat ze qua oppervlakte vrij beperkt zijn. In dit geval heeft architect Dineke Dijk Architecten daar iets aan gedaan door er voor te kiezen een prachtige uitbouw aan de bestaande woning toe te voegen.

Aan de voorkant van het huis zie je er niets van, dus aan de monumentale waarde doet het geen afbreuk, maar eenmaal in de tuin wordt je zeer aangenaam verrast door een zeer moderne toevoeging die uitstekend bij het geheel past. De hoogste tijd om een kijkje te gaan nemen!

Een houten vissershuisje

dijkhuis vanaf de dijk Moderne huizen van Dineke Dijk Architecten Modern
Dineke Dijk Architecten

dijkhuis vanaf de dijk

Dineke Dijk Architecten

De omgeving van Amsterdam is van origine een gebied waar veel houten huizen te vinden zijn. Gezien het slappe veenlandschap was dit dan ook zeker geen vreemde keuze! Het geldt ook voor het houten vissershuisje dat we je hier kunnen laten zien.

Prachtig gelegen aan de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord laat dit huisje iets fraais van het verleden zien. Alleen het onderste gedeelte is uit steen opgetrokken en de rest van de structuur is zoals die al honderden jaren is: een prachtige houten constructie. 

De plannen

perpectief ontwerptekening achterzijde Moderne huizen van Dineke Dijk Architecten Modern
Dineke Dijk Architecten

perpectief ontwerptekening achterzijde

Dineke Dijk Architecten

Zoals je net kon zien is het oorspronkelijke huis qua grootte vrij bescheiden te noemen. En als je een beetje ruim wilt wonen, dan wordt het gewoon een beetje te krap. De architect heeft daarom een prachtig plan bedacht om de woning uit te breiden zonder afbreuk te doen aan de monumentale waarde.

Erg dankbaar is daarbij gebruikt gemaakt van het feit dat hier een dijkwoning betreft: het huis staat op een dijk en daarom loopt de tuin sterk af naar beneden. Juist hier kon een royale uitbreiding worden gepland die vanaf de straat amper zichtbaar is!

Een gigantische keuken

keuken in nieuwe uitbouw Moderne keukens van Dineke Dijk Architecten Modern
Dineke Dijk Architecten

keuken in nieuwe uitbouw

Dineke Dijk Architecten

Een van de verworvenheden van de uitbreiding is de gigantische keuken die nu in het huis te vinden is. Je ziet daarbij gelijk hoe het moderne karakter dat je net op de schets kon zien aan de binnenkant op prachtige eclectische wijze verder is ingevuld. Erg fraai is daarbij vooral het plafond dat erg traditioneel aandoet en daarbij in feite een verlengstuk van het oorspronkelijke huis is. De grote ramen en de robuuste gietvloer voegen daar prachtige moderne en industriële elementen aan toe. En met al dat glas is het heerlijk licht binnen en kijk je bovendien mooi uit over de tuin.

Oud en nieuw

zicht vissershuis naar nieuwe uitbouw Moderne woonkamers van Dineke Dijk Architecten Modern
Dineke Dijk Architecten

zicht vissershuis naar nieuwe uitbouw

Dineke Dijk Architecten

Vanuit dit perspectief kun je het verschil tussen oud en nieuw heel erg mooi zien. De robuuste houten vloer lijkt voor de eeuwigheid te zijn gemaakt en ook de houten balken komen prachtig voor de dag. Een doorkijkje naar de nieuwe keuken zorgt voor een heerlijk ruimtelijk effect.

Prachtige details zijn de fraaie tegeltjes en zo’n antieke kast die ervoor is geplaatst maakt het plaatje helemaal compleet. Ook erg mooi aan de architectuur is het bovenlicht dat in het eerste stukje van de uitbreiding is aangebracht. Daarmee komt nog meer daglicht het huis binnen (en kun je ’s avonds prachtig naar de sterrenhemel kijken!).

Nog een doorkijkje

originele buitengevel in zicht Moderne woonkamers van Dineke Dijk Architecten Modern
Dineke Dijk Architecten

originele buitengevel in zicht

Dineke Dijk Architecten

Aan doorkijkjes heb je in dit huis geen gebrek. Hierbij als afsluiter nog zo’n fraai plaatje! Je kunt hier heel duidelijk de structuur van het oorspronkelijke huis zien: een stenen fundering met daarbovenop het houten huis. En ook de verhoogde ligging als dijkwoning wordt nu erg duidelijk. Vroeger noodzakelijk om droge voeten te houden en nu iets wat goed van pas is gekomen bij het toevoegen van de uitbreiding. Al met al een prachtig geheel! En ben jij ondertussen nog benieuwd naar een vergelijkbaar project? Kijk dan ook hier even! 

Ook aangenaam verrast? We zijn benieuwd naar je reactie! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!