Met deze oplossingen heb je altijd de perfecte temperatuur in huis

TILL BEHNE TILL BEHNE
Koyanosumika, ma-style architects ma-style architects Minimalistische studeerkamer
Loading admin actions …

Een aangename temperatuur in je huis is wel zo fijn. Als het te warm is, wordt je loom en heb je letterlijk en figuurlijk geen puf om iets te ondernemen. Als het te koud is, ga je klappertanden en heb je de neiging om binnen je winterjas aan te trekken. Maar dat is natuurlijk allemaal helemaal niet nodig. Er zijn verschillende manieren om de temperatuur in je huis te reguleren. Uiteraard heb je de meer traditionele manieren zoals de verwarming of een houtkachel. Maar voor verschillende soorten klimaten heb je ook verschillende soorten temperatuurregelaars. In dit Ideabook bespreken we er een aantal van. En zo heb je altijd de perfecte temperatuur in je huis.

Airconditioning

Een van de bekendste temperatuurregelaars, naast de verwarming, is de airco of airconditioning. De airco is in ons koude kikkerlandje misschien niet altijd de meest voor de hand liggende keuze. Maar tijdens hete zomers kan het toch wel heel aangenaam zijn. De airco zorgt niet alleen voor koude lucht tijdens hete zomers. Een airco kan ook een ruimte verwarmen. Daarnaast kan een airco ook een besparing op de energierekening betekenen ten opzichte van een klassiek cv systeem. Ook is de investering in sommige gevallen lager dan als je een gewone verwarming neemt. En bepaalde airco's reinigen meteen ook met hun filtersysteem de lucht in je huis.

Ventilator

Een ventilator is ook iets wat je eerder verwacht in een vakantiehuis in Zuid-Spanje. Maar ook hier geldt dat tijdens een hete zomer in Nederland het heel fijn kan zijn om je middels een ventilator van koele lucht te voorzien. Er zijn verschillende soorten ventilatoren. We kennen het systeem dat aan het plafond hangt en door te draaien voor een koel briesje in de hele kamer zorgt. Maar er bestaan natuurlijk ook kleinere varianten die je op een tafel kan neerzetten en die zo voor een wat meer plaatselijke verfrissing zorgt.

Luchtontvochtiger

Als je last hebt van een vochtig klimaat in je huis kun je een luchtontvochtiger overwegen. Je hebt losse luchtontvochtigers en vaste systemen die je op de afvoerleiding kan aansluiten. Luchtontvochtigers zuigen vochtige lucht aan en filteren dit. Daardoor wordt het vocht uit de lucht en dus uit je huis gehaald. Door teveel vocht in de lucht kan er schimmel ontstaan en muffe geurtjes en die neutraliseer je dus hiermee. Luchtontvochtigers hebben vaak een vochtsensor en gaan pas aan als de luchtvochtigheid te hoog is. Daarnaast maken ze niet heel veel lawaai, ongeveer zoveel als een kleine ventilator.

Luchtbevochtiger

Heb je juist last van droge lucht, is een luchtbevochtiger weer een uitkomst. Van droge lucht heb je vaak in de winter last, als de verwarming heel hard aanstaat. En droge lucht is net als vochtige lucht niet heel gezond. Van droge lucht kun je last krijgen van droge hoest, een prikkelende keel, een droge huid, branderige ogen en hoofdpijn. Een luchtbevochtiger zal, wanneer de lucht te droog is, water omzetten in een soort nevel. Door dit in de kamer te sproeien komt de luchtvochtigheid weer op een goed niveau.

Kachel

Als in een bepaalde kamer de verwarming niet voldoende voor warmte kan zorgen, omdat het wel een erg strenge winter is, of dat dubbelglas ontbreekt, of dat er ergens tocht vandaan komt, kan een extra kachel uitkomst bieden. Door op bepaalde momenten een beetje bij te stoken wordt het ook in dit soort ruimtes behaaglijk en goed uit te houden. Er zijn kachels in verschillende soorten en maten. Vaak werken ze op elektriciteit en zijn ze van een dergelijke formaat dat je ze overal wel kwijt kan.

Split systeem

Een andere optie is een split systeem. Dat lijkt in veel op de airco die we eerder beschreven. Alleen is dit een iets geavanceerder systeem. Split betekent dat het apparaat in twee delen is opgesplitst. Een onderdeel staat buiten waar het de lucht aanzuigt. Het andere deel staat binnen en zorgt daar voor de juiste temperatuur. Dit systeem is geschikt voor wat grotere huizen. Dus voor kleinere huizen is het meestal niet rendabel. Maar als je een groot oppervlak moet koelen, dan wel verwarmen, is dit wel een energiezuinige oplossing.

Wil je nou zelf ook altijd de perfecte temperatuur in je huis? Deze professionals kun je daar heel goed bij helpen. In dit Ideabook lees je meer over geweldige uitvindingen die ons wooncomfort hebben vergroot. En hier kan je nog een fraaie warmtebron bekijken.

Hoe hou jij het lekker knus en behaaglijk in je huis. Laat hieronder je comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine