Stap voor stap richting je droomhuis

TILL BEHNE TILL BEHNE
M4-house 「重なり合う家」, Architect Show Co.,Ltd Architect Show Co.,Ltd Moderne huizen
Loading admin actions …

Wat is er nou mooier dan van begin tot eind betrokken zijn bij het ontstaan van je eigen huis. Zeggenschap hebben over elk detail. Dan kun je uiteindelijk spreken van je ultieme droomhuis. Maar betrokken zijn bij elk detail, betekent ook moeten nadenken over elk detail. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar je mag niks vergeten. Anders krijg je zeker spijt. In dit Ideabook nemen we je daarom stap voor stap mee richting je droomhuis, zodat je niks over het hoofd ziet en alles zo wordt zoals je in gedachten had.

Soort huis

Belangrijk is het natuurlijk om na te denken over wat voor een soort huis je wil. Grote kans dat er al iets in je hoofd zit. Als je er al langer over nadenkt om een huis te bouwen, heb je ook ongeveer wel het soort huis dat je wil in gedachten. Toch is het ook verstandig om andere mogelijkheden te bekijken. Dus wilde je altijd een huis wat met slechts één verdieping, denk dan eens na over de eventuele voordelen van meerdere verdiepingen. Ga je voor een twee-onder-één-kap-huis of ga je voor een vrijstaand eengezinswoning. Uiteraard zijn deze afwegingen ook afhankelijk van je budget en de geboden ruimte.

Grondstuk en indeling

Vervolgens moet je het grond stuk en het huis indelen. Heb je op de kavel voor je huis nog plek voor een tuin? Misschien wel een voor- en achtertuin. Misschien wel een tuin rondom je huis. En hoeveel tuin heb je nodig. Misschien wil je nog wel een oprit en een garage. Verder moet je bepalen hoeveel kamers je nodig hebt in je huis. Het aantal slaapkamers, logeerkamer, werkkamer en hoeveel badkamers. Afhankelijk van het soort dak dat je kiest, heb je wellicht nog een zolderruimte. En heb je veel spullen die je op moet bergen, kun je ook nog een kelder overwegen. Allemaal afwegingen die je ruim van tevoren moet maken, achteraf is het altijd lastig dit soort wensen nog in te passen.

Budget

Een niet onbelangrijk aspect van dit hele project is het budget. In principe is veel daarvan afhankelijk. Dus als je eenmaal een budget hebt, is het goed om met jezelf af te spreken daar niet al teveel overheen te gaan, dan heb je achteraf geen nare verrassingen. Afhankelijk van het budget en je eigen vaardigheden kun je bepalen welke werkzaamheden je gaat uitbesteden en welke je eventueel zelf gaat uitvoeren. Sommige klussen, zoals waterleidingen en elektriciteit, kun je in de meeste gevallen het beste uitbesteden. Klussen als het schilderen van de muren, een vloer leggen en andere kleine klusjes kun je mogelijk ook zelf doen. Als je van tevoren alles berekent en goed plant, moet het met ieder budget wel lukken de eindstreep te halen zonder al te veel nare verrassingen en financiële tegenvallers.

Exterieur

De buitenkant van je huis is als een visitekaartje. Het is de eerste indruk die mensen van je huis, en dus ook een beetje van jou, krijgen. Het is dus goed om ook de nodige aandacht te besteden aan het exterieur van je huis. Daarbij moet je onder anderen denken aan het materiaal van de gevel. Dat kan van alles zijn, van hout tot staal tot glas. Ook moet je bepalen van welk materiaal je het huis bouwt, steen of hout of wat dan ook. Verder moet je een dak kiezen en ramen en deuren. Naast het materiaal – ga je voor hout, kunststof of staal – moet je ook bepalen of je dubbelglas wil (tegenwoordig bijna niet meer weg te denken) en hoeveel ramen je wil. Veel ramen betekent veel licht en een vrij uitzicht naar buiten, dus daar kun je niet genoeg van hebben, zou je zeggen.

Verwarming en sanitair

Knal geel naadloos toilet homify Industriële badkamers

Als je een huis gaat bouwen, moet je ook aan details als verwarming en sanitair denken. Je wil natuurlijk dat je huis knus en behaaglijk is, zeker tijdens de wat koudere maanden. Dus moet je huis goed verwarmd zijn. Ga je voor centrale verwarming, en in welke kamers is dat allemaal nodig? En wil je de radiatoren in het zicht, of bouw je er een mooie kast omheen. In de woonkamer zou je ook nog kunnen kiezen voor een convectorput of je neemt natuurlijk door het hele huis vloerverwarming. Vervolgens moet je denken aan het sanitair. Dus hoeveel wc’s en badkamers heb je nodig. Dat ligt een beetje aan hoe groot het huis is en hoeveel mensen er wonen. Op zich is het geen overbodige luxe om op elke verdieping een wc te hebben, zodat je niet als je helemaal boven slaapt helemaal naar beneden moet om te plassen.

Elektriciteit

homify Industriële keukens

Elektriciteit, of iets concreter: stopcontacten, is iets waar niet iedereen zomaar stil bij staat. Maar bij het ontwerpen van een huis is dit van groot belang. Een vuistregel hierbij is, dat je er beter teveel dan te weinig kan hebben. Later meer stopcontacten bij maken is behoorlijk lastig. Dus als je een plan maakt voor de elektriciteit van je huis, wees niet te zuinig. Bepaalde ruimtes hebben natuurlijk meer stroom nodig. Zo zal je in de keuken wat meer nodig hebben dan in de slaapkamer. Maar het is goed om over elke kamer na te denken. Wat je er doet, en wat je er zou kunnen doen. Vergeet daarbij niet ruimtes zoals de gang (die moet ook gestofzuigd worden en is misschien vanuit de woonkamer lastig te bereiken met de stofzuiger), de zolder of de badkamer. Je kan altijd overal wel een stopcontact gebruiken.

En als je het over elektriciteit hebt, kun je natuurlijk ook nadenken over groene stroom, zonne-energie of windenergie. Zeker bij het bouwen van een nieuw huis is het absoluut het overwegen waard om je huis energie neutraal te maken. Niet alleen voor je eigen portemonnee maar ook voor het milieu.

Interieur

En als de buitenkant en de grove lijnen van de binnenkant klaar zijn, komt de finishing touch. Het interieur. Voor de meesten iets meer bekend terrein dan al het voorgaande. Maar ook bij het interieur zijn er veel valkuilen en belangrijke zaken waar je aan moet denken. Maar bij een nieuw te bouwen huis kan je alle kanten op en dat maakt het ook wel weer heel leuk. Dus welke vloer kies je, wat voor een plafond, wat voor muren wil je? Ga je voor traditioneel of kies je voor iets bijzonders, bijvoorbeeld een houten plafond. Je kan het zo gek niet bedenken en dat is juist het leuke ervan. Als je alle materialen hebt gekozen, de keuken hebt ingericht, de badkamer is klaar, moet je ook nog een stijl bepalen wat de inrichting betreft. Hou je van minimalistisch, modern of juist van klassiek of landelijk. Of misschien juist wel eclectisch.

Na het volgen van al deze stappen en het nemen van al deze beslissingen ben je nu wel heel dicht bij je ultieme droomhuis.

Ben je na het lezen van dit Ideabook ook klaar om je eigen huis te bouwen? Kijk dan eens hier rond voor wat inspiratie. Deze professionals denken graag met je mee over het realiseren van je droom. En in dit Ideabook lees je nog meer tips over het ontwerpen van je droomhuis.

Wat mag in jouw droomhuis absoluut niet ontbreken? Laat hieronder je comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine