Ergonomische keuken: design to the next level | homify

Ergonomische keuken: design to the next level

Anouk Freriks Anouk Freriks
​Modern en monumentaal wonen aan de gracht Sigrid van Kleef & René van der Leest - Studio Ruim KeukenTafels & stoelen
Loading admin actions …

Een goede maaltijd begint bij de juiste keuken. Daarom toont de keuken zich in dit Ideabook van haar ultieme praktische kant. We geven antwoord op de vraag hoe de perfecte ergonomie bereikt kan worden. Ofwel, hoe het design kan bijdragen aan de functionaliteit van de ruimte voor haar gebruikers. Van de ideale indeling tot materiaaltoepassingen, opbergmogelijkheden en verlichting. Allemaal om in die fijne workflow te komen. Breng de ware chef-kok in jezelf naar boven en creëer de optimale, ergonomische omgeving met de volgende tips & tricks. Dit is design to the next level!

Passen en meten: maatwerk

Een ideale indeling komt neer op passen en meten. Maatwerk is van grote toegevoegde waarde om alle hoeken van de keuken te kunnen benutten. Dit geldt niet alleen voor de vorm van de keuken, maar ook voor bijvoorbeeld de diepte van de kastjes. Een kleine ruimte, maar nog wel een lege muur over? Kies dan voor een smallere wandkast zoals in bovenstaand voorbeeld. Allereerst is het handig enige kennis van standaardmaatvoering en richtlijnen voor de indeling te hebben. Veelal wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde werkdriehoek, die maximaal 6 meter bedraagt. Deze bepaalt de verhoudingen tussen de plaatsen om eten voor te bereiden, te koken en te spoelen. Zorg dat de loopafstanden binnen deze drie delen minimaal zijn. De ruimte tussen koken en spoelen mag ergonomisch gezien maximaal 2 meter bedragen. Daarnaast is het van belang je goed door de ruimte te kunnen bewegen.  Een afstand van 90cm tussen keuken en muur is daarbij noodzakelijk. Ten slotte de afmetingen van de keuken. Standaard zijn de kastjes en het werkblad 60cm diep, maar indien gewenst kunnen hier enkele extra centimeters werkruimte aan worden toegevoegd.  Pas de hoogte van het werkblad aan op de lengte van de bewoners. De juiste hoogte varieert van 90cm tot aan 105cm voor het kookgedeelte. Spoelen kan eventueel een paar centimeter hoger, wat soms door het design van de spoelbak automatisch gebeurt. Zorg dat je zoveel mogelijk rechtop kunt staan en dat apparaten als koelkast en magnetron zich op ooghoogte bevinden. Vergeet voor de plaatsing van apparaten niet dat de stopcontacten zich in de buurt moeten bevinden.

Materiaal: natuurlijk en onderhoudsvriendelijk

Niet alleen vorm en indeling dragen bij aan de ergonomie, ook het materiaal van de keuken is van groot belang. Voor de kastjes zijn houtsoorten als eiken of beuken een goede optie. Eenvoudig te reinigen als deze goed zijn behandelt voor het gebruik in een vochtige ruimte. Bovendien zijn de warme natuurlijke invloeden meer dan welkom voor een knusse, huiselijke look. Een beperkter budget? Fake it! Laminaat is in vele soorten en kleuren verkrijgbaar en bereikt qua uitstraling al gauw eenzelfde effect. Op hoogglans kasten daarentegen zullen vlekken en vingerafdrukken al sneller zichtbaar zijn. Kies voor het werkblad liever steen of kunststof.

Schuiven of draaien: kies voor lades

Van voor tot achter, zelfs de uiterste hoeken zijn eenvoudig bereikbaar middels lades. Kasten met deurtjes daarentegen vragen erom regelmatig met spullen te schuiven om bij die achterste borden te komen. Bovendien biedt een lade meer overzicht en is direct zichtbaar waar al het keukengerei, servies en de voedingsmiddelen zich bevinden. Een smalle lade voor het bestek met ingebouwde vakken mag ook eigenlijk niet ontbreken. Let wel op de plaatsing van kasten met lades. Direct grenzend aan de hoek is misschien een minder goed idee. Op deze wijze komt de uitgeschoven lade al gauw tegen het andere hoekkastje aan en kan deze dan niet worden geopend. Plaats in deze hoeken liever een carrouselkast. Volledig te draaien en ideaal om grote pannen in op te bergen. Kijk ook goed uit met de kastdeurtjes in de buurt van muren. Zorg er altijd voor dat deze volledig kunnen worden geopend zonder de muur te raken.

Flip over: openen naar boven

Warehouse kitchen design LWK London Kitchens Industriële keukens
LWK London Kitchens

Warehouse kitchen design

LWK London Kitchens

Openen naar boven in plaats van opzij. Het is net dat kleine detail dat bovenkastjes zoveel gebruiksvriendelijker maakt. De deurtjes verdwijnen zo uit de bewegingsruimte zonder nog een blokkade te vormen. Wel zijn deze deurtjes gemakkelijker in gebruik voor langere mensen. Plaats desnoods een inklapbaar trapje in de keuken om bij die bovenste plank te kunnen. Of kies voor een oud houten krukje. Een lust voor het oog en de keuken is een karakteristieke sfeermaker rijker.

Opbergmogelijkheden: een zee aan ruimte

De keukenkasten zijn toch wel de meest gebruikte opbergmogelijkheid voor kookgerei, servies en voedingsmiddelen. Naast de standaard kastjes zijn er nog een aantal andere opties op de markt. Veel gezien is de apothekerskast. Voordeel aan deze kast is de smalle afmeting als deze dicht is. En door de totale uitschuifbaarheid kunnen spullen aan beide zijden van de kast worden bereikt. Het klinkt als een zeer ruimtebesparende optie, je kunt er immers veel in kwijt. Maar houd er wel rekening dat er dus genoeg loopruimte aan beide kanten van de kast moet zijn. Denk bij opbergmogelijkheden ook vooral in de hoogte. Een wandkast tot aan het plafond of hangende schappen zijn ideaal. De afwisseling met dichte kasten, losse schappen en open vakken creëren bovendien voor een luchtige en speelse look. Mooi om de pareltjes uit de serviescollectie in te tonen of enkele statement accessoires te plaatsen.

To the left

Mixwood keuken in Groningen Studio Martijn Westphal Moderne keukens Hout
Studio Martijn Westphal

Mixwood keuken in Groningen

Studio Martijn Westphal

Gebruiksgemak gaat niet alleen gepaard met de juiste indeling en maatwerk voor een bepaalde ruimte, maar richt zich zeker ook op de gebruikers zijn. Voor de optimale ergonomie is het van belang rekening te houden met links- of rechtshandigheid. De draairichting van de kastdeurtjes kan hierop worden aangepast. Over het algemeen zijn keukens op de meest voorkomende rechtshandigheid ingedeeld. Voor linkshandige mensen geldt dan ook een tegengesteld ontwerp. De draairichting kan het best tegen de klok in zijn. Daarnaast fungeert de spoelbak vaak als grens voor de draairichting van de kastjes. Aan de linkerzijde draaien deze dan ook naar links en aan de rechterkant dus naar rechts.

Spot on: verlichting

Ten slotte is het spot on de verlichting. Aangezien de keuken vaak in de donkere avonduren wordt gebruikt, mag dit essentiële onderdeel niet worden vergeten. Voor het werkgedeelte zijn dimbare spots ideaal. Zorg dat de sterkte altijd in de buurt komt van daglicht. Zo is er genoeg licht voor ieder moment van de dag beschikbaar, direct gericht op het werkblad. Vaak kan er ook verlichting aan de onderzijde van de afzuigkap worden geplaatst, zodat de kookplaat perfect wordt uitgelicht. Maar omdat de keuken naast werkruimte vaak ook als eetkamer fungeert, mag zachtere, warme sfeerverlichting uiteraard niet ontbreken. Plaats enkele hanglampen boven een bar of eiland met zitgedeelte. Een kleine keuken met inklapbare meubels? Kies dan voor uitschuifbare, buigbare of verplaatsbare verlichting. Zodat deze niet in de ruimte hangt wanneer de meubels niet gebruikt worden. Daarnaast leent sfeerverlichting zich er perfect voor om middels een passend design wat kleur de keuken in te blazen. Pas de lamp bijvoorbeeld aan op andere accenten in de ruimte, zoals beschilderde tegels. Speel met mat en glans om de materialen in de keuken nog beter tot hun recht te laten komen en de ruimte te laten leven.

Welke tips & tricks ga jij toepassen voor een optimale, ergonomische keuken?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!