6 x bijzondere bouwmaterialen

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 x bijzondere bouwmaterialen

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Keuken door Floors of Stone Ltd
Loading admin actions …

Ga jij binnenkort een huis (laten) bouwen, of is je huidige woning aan een renovatie toe? Neem dan zeker nog even dit Ideabook door! Wanneer het aankomt op het kiezen van de juiste bouwmaterialen zijn de keuzemogelijkheden eindeloos! Vanouds werden huizen gebouwd van materialen zoals steen, hout, stro, klei en bijvoorbeeld riet. Gelukkig hebben we tegenwoordig meer mogelijkheden. Veel voorkomende bouwmaterialen zijn glas, staal, verschillende steensoorten en beton, maar wat als je nou even iets heel anders wilt? Door het kiezen voor de ietwat bijzondere bouwmaterialen kun je je woning een eigentijdse en persoonlijke look geven. 

In dit artikel hebben we namelijk een aantal bijzondere bouwmaterialen voor je op een rij gezet. We zijn erg benieuwd welk materiaal jou aanspreekt! Let vooral eens op het voorbeeld waarbij stro als natuurlijk bouwmateriaal gebruikt wordt. Niet zo voor de hand liggend maar wel erg bijzonder. 

Kijk mee en laat je inspireren! 

Multiplex wanden

Heijmans ONE:  Keuken door MoodBuilders
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Multiplex bestaat uit meerdere fineerlagen die kruislings op elkaar zijn verlijmd. Het voordeel hiervan? Dit zorgt ervoor dat de plaat stevig is en niet of nauwelijks krom trekt. Dankzij deze constructie heeft multiplex als bouwmateriaal enkele voordelen. Eén van deze voordelen is bijvoorbeeld dat er op een effectieve manier gebruik wordt gemaakt van hout. Ook minder kwalitatief hout wordt voor de binnenste lagen gebruikt. 

Multiplex wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, waarbij er telkens gebruikt wordt gemaakt van een andere finish of speciaal toegevoegde laag voor bijzondere toepassingen. Uiteindelijk is multiplex hout, en hout is niet goed bestand tegen water. Is het dan wel een goed idee om te kiezen voor multiplex wanden? Ja zeker, mits je ervoor zorgt dat ze afgewerkt worden met een waterafstotende laag. Hiermee maak je dit materiaal geschikt voor vochtige ruimtes zonder dat de verschillende lagen loslaten. 

Kalksteen

 Keuken door Floors of Stone Ltd
Floors of Stone Ltd

Umbrian Limestone

Floors of Stone Ltd

Kalk is één van de oudste bouwmaterialen ter wereld. Kalk zorgt, net als leem, voor een gezond woonklimaat en is geschikt voor zowel renovatie, nieuwbouw en restauratie! Kalksteen en marmer worden vaak door elkaar gehaald omdat ze veel van elkaar weg hebben. Dit materiaal wordt veel gebruikt bij renovaties in huis, voor de buitengevel is kalksteen niet zo geschikt. Dit is te wijten aan het feit dat het materiaal kwetsbaar is voor verschillende weersomstandigheden. 

Gebruik kalksteen daarom uitsluitend voor niet-dragende binnenwanden of kies ervoor om tegels van kalksteen te gebruiken voor de vloer. Marmer ontstaat vanuit kalksteen en daarom wordt bij dit materiaal delfde onderhoud en renovatie methodes gebruikt als bij marmer. Ben je op zoek naar meer bijzondere vloeren? Neem hier dan ook eens een kijkje! De professionals bij homify kunnen je helpen bij het in kaart brengen van je wensen en behoeften, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om de gehele uitvoering aan ze over te laten. 

Shipping containers

Wanneer je kiest voor een containerwoning, kies je voor goedkopere maar toch kwalitatieve bouwmethode. Er wordt hierbij gebruikt gemaakt van stalen shipping containers die in volume aanpasbaar zijn aan je eigen wensen en behoeften. Gezinsuitbreiding? Geen probleem, je kunt ze ook in een later stadium nog aanpassen en/of laten uitbreiden. Ben je bang dat het er niet gezellig uit kan zien? Dan heb je het mis! Je kunt namelijk kiezen voor verschillende soorten afwerkingen, voor zowel de binnen- als buitenmuren. Kies voor houtpanelen, kunststof, steenstrips of kurk. De mogelijkheden zijn eindeloos en de keuze is aan jou! 

Het grote voordeel van containers als woning is bovendien dat ze energiezuinig en eco-vriendelijk zijn. De woning is zelfs bijna energie-neutraal door de hoge isolatiewaarde en vernieuwende energiesystemen. 

Onlangs publiceerden we dit Ideabook, je vindt er interessante voorbeelden en tips voor geprefabriceerde woningen. Neem zeker even een kijkje! 

Houtvezelplaten

Houtvezelplaten zijn uitermate geschikt als isolatiemateriaal en daarnaast is dit materiaal ook makkelijk te verwerken. Bij het zagen komt weinig stofvrij waardoor dit materiaal zorgt voor weinig irritaties. Je zou dit duurzame materiaal kunnen inzetten als opvulling van wanden, onder houten vloeren maar mocht je gaan voor de industriële look dan zou je het ook voor zichtbare doeleinden kunnen gebruiken. 

Houtvezelplaten komen in verschillende diktes en zijn bovendien brand- en schimmelwerend. Ben je op zoek naar geluidisolatie? Ook dan ben je bij dit materiaal aan het juiste adres. Ook houdt houtvezel warmte buiten door de hoge warmteopslagcapaciteit. Zou jij dit materiaal gauw toepassen in je woning? 

Strobouw

In Nederland is het nog niet zo bekend, maar waarom eigenlijk niet? Naast de goede isolerende eigenschappen die stro bezit, is het ook duurzaam en redelijk goedkoop. Dit maakt bouwen met stro simpel en goed voor het milieu. Nu zul je je misschien afvragen hoe zo'n huis van stro er misschien uit zal gaan zien. Stro wordt in de bouw voornamelijk gebruikt als isolatiemateriaal tussen de buitenwanden. Het grote voordeel hiervan is dat stro als bouwmateriaal plooibaar en vervormbaar is. Je kunt dit materiaal gebruiken bij rechte woningen, maar ook bij woningen met bijzondere ronde vormen of overhellende wanden. Het enige dat je hoeft te doen is de strobaal in de gewenste vorm te duwen. 

Ben jij op zoek naar natuurlijke materialen voor de bouw van je huis? Neem stro dan zeker eens in overweging. In feite is stro een restproduct, waardoor het ook nog eens relatief goedkoop is. 

Betonmix

Garage Loft:  Eetkamer door BRICKS Studio
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Beton zien we steeds vaker terug in het interieur en de moderne bouw, en dat is ook niet gek want het zorgt voor die industriële look waar velen fan van zijn. Er zijn verschillende manieren om beton toe te passen en voor de bouw is één van de meest gebruikte samenstellingen cement, betonzand en grind. Wist je dat je cement ook prima kunt mixen met zaagsel? Zo kennen we in de bouw al houtvezel-cement of houtwol-cement platen. Je kunt kiezen voor poeder fijn zaagsel of juist een wat grovere variant. 

Spreken industriële bouwmiddelen je wel aan? Scroll dan zeker ook nog even langs deze foto's van stijlvolle woonkamers om meer inspiratie op te doen. Op zoek naar een andere stijl? Maak dan gebruik van het filter om snel en gemakkelijk uit te komen bij voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. Veel kijkplezier! 

Welke van bovenstaande materialen spreekt jou het meest aan?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!