Goed om te weten: zo maak je een houten huis brandveilig!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Goed om te weten: zo maak je een houten huis brandveilig!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Schuurwoning Leusden:  Huizen door Kwint architecten
Loading admin actions …

Erg mooi en karakteristiek die houten huizen, maar hoe zit het met de brandveiligheid van deze woningen? Al sinds mensenheugenis wordt er gebouwd met hout, omdat dit makkelijk verkrijgbaar én een makkelijk constructiemiddel was. Tot op de dag van vandaag wordt hout nog steeds enorm veel gebruikt, maar ook wordt het vaak geassocieerd met brandgevaar. Is dit terecht? 

In principe is hout helemaal niet zo brandbaar als vaak wordt gedacht, je kunt het niet simpelweg met een aansteker aansteken. En wist je bijvoorbeeld dat er in de huidige bouw heel wat wettelijke regelingen zijn waar een houten constructie aan moet voldoen met betrekking tot brandveiligheid? Het wonen in een houten huis is niet risicovoller dan elk ander soort huis, maar toch hebben we in dit Ideabook een aantal praktische tips voor je op een rij gezet. Deze kunnen trouwens ook heel goed toegepast worden bij elk ander type huis. 

Lees met ons mee! 

Veiligheidsmaatregelen

Zicht op souterrain:  Huizen door Kwint architecten
Kwint architecten

Zicht op souterrain

Kwint architecten

Je zou ervoor kunnen kiezen om je plafond en wanden te voorzien van een brandwerende coating. Deze zorgt ervoor dat het hout minder brandbaar wordt omdat de inbrandsnelheid vertraagd wordt. Deze brandwerende coating, voor binnen, is transparant waardoor het hout toch zijn natuurlijke karakter kan behouden. Het aanbrengen kan snel gaan en er zijn verder geen breek- of bouwwerkzaamheden nodig. Het aanbrengen is een gespecialiseerde klus, laat dit dan ook altijd door een professional doen. 

Een andere optie om de brandveiligheid van een houten woning te verhogen is door te letten op de meubels en het gebruikte textiel in je woning. Het ene materiaal is nou eenmaal meer ontvlambaar dan het andere. 

Verbindingen die het huis kunnen beschermen bij brand

Een houten huis kan zelfs veiliger zijn dan een huis van staal of steen. Dit is te danken aan het feit dat hout een langere reactietijd heeft. Wanneer hout eenmaal brand, ontstaat er een zwarte laag aan de buitenkant. Deze laag isoleert het hout waardoor het inbranden steeds langzamer verloopt. 

Bovendien wordt bij de opbouw van houten woningen gebruik gemaakt van brandwerend, of zelfs onbrandbaar, isolatiemateriaal. Dit geldt voor zowel de binnen- als de buitenkant van het huis. Voor houtskeletbouw geldt ook nog dat de binnenzijde bekleed is met gipsplaat of gipsvezelplaat. Hierdoor kan het uren duren voordat de constructie zal gaan branden. En wist je trouwens dat houten constructies langer hun dragende waarde behouden dan constructies van bijvoorbeeld staal? Hierdoor kan instortingsgevaar urenlang worden voorkomen. 

Een elektronische brandmelder

Heijmans ONE:  Keuken door MoodBuilders
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Rookmelders zijn in ieder huis onmisbaar en van groot belang! De meeste slachtoffers bij brand vallen namelijk door het inademen van rook. Het meest gebruikte type rookmelder is de optische melder. Deze rookmelder maakt gebruik van een lichtgevoelige cel die eventuele rook waarneemt. 

Plaats je rookmelders niet in de keuken, de badkamer en de garage. Ook tochtige plekken of plaatsen boven de verwarming zijn af te raden. Je hebt dan namelijk veel maar kans op een vals alarm. Daarnaast is de kans ook groter dat je rookmelder kapot gaat doordat er te veel stof in komt. Wat de beste plekken dan wel zijn? In de gang of ruimte tussen de keuken en de woonkamer, op elke verdieping in huis aan het plafond en meer dan 50 cm van de muren en hoeken van de vetrekken. 

Tips: Test je rookmelder(s) regelmatig en vervang indien nodig de batterij. Plaats ook meerdere rookmelders die met elkaar verbonden zijn. Wanneer er één melder afgaat, zullen de anderen ook afgaan. Wel zo veilig! 

Een automatisch brandblussysteem

Duinvilla te Monster:  Huizen door Kodde Architecten bna
Kodde Architecten bna

Duinvilla te Monster

Kodde Architecten bna

Heb je te maken met een bedrijf aan huis, waarbij er ruimtes zijn met kostbare apparatuur, machines of andere objecten? Kies dan voor een automatisch brandblussysteem. Deze springt automatisch aan wanneer de temperatuur in de betreffende ruimte over een bepaald punt gaat. In andere gevallen kan een sprayblusser voor thuis al voldoen. 

Geen houten woning, maar spreekt de stijl je wel heel erg aan? Bekijk dan zeker dit Ideabook waarin we mooie voorbeelden van natuurlijke houten wandpanelen delen. 

In geval van brand

Woning te Midlaren:  Huizen door ScanaBouw BV
ScanaBouw BV

Woning te Midlaren

ScanaBouw BV

Hoe goed je ook voorbereid bent en je best hebt gedaan om brand te voorkomen, een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Je hebt geluk als je een brand snel ontdekt, maar het zal je verbazen hoe snel vuur zich kan verspreiden. Het is dan ook erg belangrijk dat je weet wat je moet doen in geval van brand. Het belangrijkste is natuurlijk dat je jezelf en je medebewoners in veiligheid brengt en zo snel mogelijk 112 belt. 

Probeer kalm te blijven, alarmeer je medebewoners en denk aan de eventuele huisdieren. Ontstaat er in korte tijd veel rook waardoor je niets meer kunt zien? Probeer dan zo laag mogelijk bij de grond te blijven, rook stijgt namelijk altijd op. Houd ramen deuren zo veel mogelijk gesloten, zuurstof voedt vuur. Bovendien houden deuren en ramen vuur tegen waardoor je meer tijd hebt om weg te komen. Verzamel buiten en check of iedereen er is, waarschuw ook de buren. Wanneer de brandweer ter plekke is meld je eventuele bijzonderheden met betrekking tot de woning of de brand. 

Leer je kinderen de veiligheidsmaatregelen

Last but not least: het is van groot belang om alle nodige veiligheidsmaatregelen te delen met je medebewoners, ook met de kinderen! Uit onderzoek is gebleken dat kinderen onder de 10 jaar een groot risico lopen om slachtoffer te worden bij brand. Het is dan ook erg belangrijk om extra aandacht te besteden aan het vergroten van het veiligheidsbewustzijn van je kinderen. Hoe je dit kunt doen? Leer ze op jonge leeftijd uit de buurt te blijven van warmtebronnen zoals het gasfornuis, kaarsen en/of de open haard. Leg ze ook uit waarom deze zo gevaarlijk kunnen zijn! Hetzelfde geldt voor het 'spelen' met lucifers en aanstekers. Het is ook een goed idee om ze eens mee te nemen naar een open dag bij de plaatselijke brandweer. Vaak wordt hier enorm veel informatie, gericht op kinderen, gedeeld. Vraag ook eens op school wat er zoal aan voorlichtingen en veiligheidstrainingen wordt gedaan. 

Met deze laatste tip zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen. Ben je op zoek naar meer inspiratie op het gebied van architectuur en stijlvolle huizen? Dan raden we je zeker aan om nog even langs deze foto's te scrollen. Je kunt ze bovendien heel gemakkelijk filteren op bepaalde stijlen zodat je snel terecht komt bij voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. Veel kijkplezier! 

Zijn er volgens jou nog tips die in dit rijtje ontbreken?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!