Vijf lampen die je binnenplanten weelderig doen groeien en bloeien! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Vijf lampen die je binnenplanten weelderig doen groeien en bloeien!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Familiehuis met positieve vibes Moderne eetkamers van choc studio interieur Modern
Loading admin actions …

Planten zijn geweldig om in huis te hebben. Ze brengen frisse lucht en sfeer in elke mogelijke ruimte. Maar het houden van planten is geen eenvoudige zaak. Hoe vaak gebeurt het niet dat je nieuwe plant na een paar weken al geworden is tot een treurige hoopje groen. Misschien ben je vergeten om de planten water te geven, staat de plant op de tocht of vangt je plant te weinig daglicht. Vooral het laatste is vaak het grootste probleem.

De meeste kamerplanten komen oorspronkelijk uit tropische landen waar de zon de hele dag schijnt en het warm is. Zet je deze planten op een donkere plek dan zullen ze nauwelijks groeien. Ook een plek voor het raam is vaak niet een voldoende. De oplossing is je plant bijschijnen met kunstmatig licht. Plaats je plant in de buurt van een mooie lamp en je zal zien dat de plant zich een stuk prettiger gaat voelen.

Nu klinkt dit iets makkelijker dan het in werkelijkheid is. Een aantal factoren zijn namelijk van groot belang wil je plant profijt hebben van de de extra verlichting. Het licht moet in de juiste hoeveelheid schijnen, met de juiste intensiteit en in het juiste kleurenspectrum. Meer hierover lees je in dit Ideabook.

Lichtintensiteit

modern  door MOHD - Mollura Home and Design, Modern
MOHD – Mollura Home and Design

Unfold – Suspension Lamp – Muuto

MOHD - Mollura Home and Design

Zomaar een lamp op je planten richten is geen goed idee. De kans is groot dat je plant niet zal bezwijken door een gebrek aan licht maar juist door de te hoge intensiteit van het licht. De lamp is te sterk en schijnt op een te korte afstand. Aan welke lichtintensiteit je plant behoefte heeft hangt af van je plant. Een plant afkomstig uit een warm en droog klimaat heeft meer intens licht nodig dan een plant die oorspronkelijk in de schaduw van een boom groeit ergens in een regenwoud.

Heb je een plant in huis die het ondanks je goede zorgen niet goed doet, raadpleeg een van onze professionals voor advies op maat!

Gloeilamp

Ralf stoel - LaForma: modern  door Robin Design, Modern Kunststof
Robin Design

Ralf stoel – LaForma

Robin Design

Het licht van een gloeilamp is prima verlichting om je plant in je huis mee bij te schijnen. Heb je echter een grote hoeveelheid planten dan is deze manier van verlichting voor je kamerplanten niet echt geschikt. Het rendement van een gloeilamp is namelijk maar vijf procent. Dit betekent dat vijf procent van de stroom die de lamp verbruikt daadwerkelijk wordt omgezet in licht. De rest van de stroom gaat verloren of wordt omgezet in warmte waardoor een gloeilamp erg heet word. Daar komt bij de gloeilampen sinds 1 september 2012 niet meer verkocht mag worden. Winkels (vooral online) die de gloeilampen nog wel op voorraad hebben mogen deze lampen nog wel verkopen.

TL verlichting

De traditionele TL verlichting is niet geschikt voor het kweken van planten. De ouderwetse lampen zijn te groot en produceren te weinig licht. De TL lampen van tegenwoordig zijn veel efficiënter en produceren ook aanzienlijk minder warmte. Voordeel hiervan is dat je de planten dichtbij de lampen kunt plaatsen. De nieuwe TL lampen zijn ook niet zo groot meer en zien er ook veel beter uit dan de niet al te flatteuze lampen van vroeger. Een goed alternatief dus om je planten in een kunstmatig zonnetje te zetten! Wil je een evenwichtige groei van je planten? Zorg dan wel voor een lamp met een 'full spectrum' van koele en warme kleuren.

Natriumlampen

Natriumlampen produceren licht dat valt in het rood oranje spectrum. Prima licht voor bloeiende planten en als aanvullend licht.  Een nadeel van deze lamp is echter het ontbreken van blauw licht. En blauwe kleuren kleuren zijn nu net van groot belang zijn voor een normale plantengroei. Kweek je planten onder alleen onder roodoranje licht dan zal de plant opgroeien tot een dun ongezond sprietje.

LED verlichting

LED lampen hebben veel voordelen ten opzichte van andere lampen. De lampen gebruiken veel minder energie en produceren weinig warmte. Ook is het mogelijk om de lampen zo in te stellen dat ze de kleuren uitstralen die de plant nodig heeft om optimaal te groeien!

LED lampen kunt je kopen in alle vormen en maten. De lampen stralen een warm licht uit en gaan lange tijd mee. Niet alleen leuk dus voor je planten maar ook voor de sfeer in je huis!

Metal Halide lampen

verlichting maakt het verschil! Moderne eetkamers van choc studio interieur Modern
choc studio interieur

verlichting maakt het verschil!

choc studio interieur

Metal Halide lampen produceren het beste licht voor het kweken van planten binnenshuis. Deze lampen zijn uniek omdat ze licht in het blauwe witte spectrum produceren. Kleuren die, zoals al eerder gezegd, essentieel zijn voor een evenwichtig groei van je kamerplanten. De lampen zijn klein en branden intens. Misschien de ideale lamp om jou plant weer tot leven te brengen?

Tot zover dit Ideabook over de juiste verlichting voor je planten. Welke verlichting je nodig hebt hangt af van de planten die je hebt staan, de situatie in je huis en van veel andere factoren. We hebben in dit Ideabook een tipje van de sluier opgelicht. 

Hoe je met lampen een ruimte gewoonweg gezellig maakt lees je in dit Ideabook.

Hoe doen jou kamerpanten het? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!