Zo repareer je het laminaat in een handomdraai | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo repareer je het laminaat in een handomdraai

TILL BEHNE TILL BEHNE
​River side house / House in Horinouchi Moderne woonkamers van 水石浩太建築設計室/ MIZUISHI Architect Atelier Modern
Loading admin actions …

Op een laminaat vloer wordt geleefd. En dat laat vroeg of laat zijn sporen na. Bij het verschuiven van meubels ontstaan er krassen. Als er zware voorwerpen op de grond vallen, zit er zo een deukje in je laminaat. En zo zijn er nog wel meer dingen te verzinnen waar je vloer onder te lijden heeft. Uiteraard wil je je vloer zo gaaf en mooi mogelijk houden en dus is er zo nu en dan wat onderhoud nodig. En dat is gelukkig makkelijker dan je denkt. In dit Ideabook geven we je een aantal tips hoe je op een redelijk eenvoudige manier je laminaatvloer kan herstellen. En zoals zo vaak is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Dus geven we je ook nog een aantal tips hoe je de krassen zoveel mogelijk kan voorkomen.

Wax

Wax of was is een veel gebruikte materiaal om krassen, scheuren, gaten en deuken te herstellen. Het is een geweldig product dat niet krimpt, snel droogt en veilig te gebruiken is. Meestal koop je een complete wax reparatie set. Daar zitten dan tal van verschillende kleuren in die voor vrijwel alle vloeren geschikt zijn. Daar zit dan meestal ook een brander in waarmee je de wax smelt en in de krassen kan laten druppelen. En er zit vaak ook nog een spatel bij waarmee je de overtallige was kan verwijderen. Uiteraard kan je al deze benodigdheden ook los kopen.

Vuller

Een andere logische keuze is een laminaatvuller. Dat is eigenlijk een soort plamuur, maar dan voor je laminaat. Het zit ook in een vergelijkbare tube en de verwerking is ook hetzelfde. Je pakt een plamuurmes, doet er wat laminaatvuller op en smeert dit in de kras of scheur. Uiteraard moet je kijken dat je de goede kleur hebt. Maar op deze manier zijn kleine deuken en gaten heel makkelijk op te vullen.

Olijfolie

Moderne woonkamers van homify Modern

Een minder voor de hand liggende keuze is olijfolie. Geloof het of niet. Maar met olijfolie, iets wat je tot op heden waarschijnlijk alleen in de keuken hebt gebruikt, kan je kleine krasjes en beschadigingen in je laminaat ook wegpoetsen. Doordat olijfolie heel vet is, neutraliseert het de kleurverschillen die krasjes veroorzaken en daardoor zal je deze een stuk minder goed zien.

Krijt

Een creatieve manier om de krassen en beschadigingen in je laminaat weg te werken, is door er een stuk waskrijt bij te pakken. Uiteraard wel in een kleur die overeenkomt met je vloer. Waskrijt lijkt in veel op het eerder beschreven was. Als je het met een aansteker verhit, zal het smelten en de druppels die vervolgens van het stuk krijt vallen, zullen de beschadigingen in je vloer op fraaie wijze verhelpen.

Laminaat vervangen

Vakantiehuisje: woonkamer en keuken. Landelijke woonkamers van Architectenbureau Vroom Landelijk
Architectenbureau Vroom

Vakantiehuisje: woonkamer en keuken.

Architectenbureau Vroom

Heb je het heel bont gemaakt en is de vloer zo beschadigd dat je wel een kilo was, krijt, vuller of olijfolie nodig hebt om alle beschadigingen te camoufleren, is het wellicht beter om de vloer of een deel daarvan te vervangen. Als je pech hebt zitten de beschadigingen in het midden van de vloer en is het lastig om tot de beschadigde planken te komen. Maar soms zit er gewoon niets anders op. Voor dit soort gevallen is het dus wel handig om een aantal planken van je laminaat te bewaren. Mocht je alles opmaken en er gebeurt een dergelijk ongeluk, dan baal je verschrikkelijk dat je niks meer hebt. En dan moet je in het ergste geval een hele nieuwe vloer kopen.

Tips om krassen te voorkomen

Prins Hendrikstraat Moderne woonkamers van De Werff Architectuur Modern
De Werff Architectuur

Prins Hendrikstraat

De Werff Architectuur

Om het niet zo ver te laat komen is het natuurlijk beter je laminaatvloer zo goed mogelijk te beschermen, uiteraard is voorkomen beter dan genezen. De belangrijkste oorzaken van krassen in je vloer zijn meubels die verschoven worden. Om krassen te minimaliseren is het dus aan te raden om onder alle stoelen en andere meubels die je vaak verplaatst, bescherming in de vorm van viltjes of iets dergelijks aan te brengen. Een andere oorzaak voor krassen op je laminaatvloer zijn zand en steentjes onder je schoenen. Ideaal zou zijn om alleen op sokken over je vloer te lopen. Gaat je dat wat ver, moet je in ieder geval zorgen dat er geen vuil onder je schoenen zit. Als je daarmee over de laminaatvloer loopt werkt het bijna als schuurpapier en krijgt je vloer flink wat krassen te verduren. 

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook een mooie laminaat vloer. Kijk dan hier eens rond voor wat inspiratie. Deze professionals weten alles over vloeren en het leggen ervan. En in dit Ideabook lees je alles over vinyl vloeren.

Wat is jouw ultieme laminaat reparatie tip? Laat 'm hieronder bij de commenst achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!