Kalkverf aanbrengen doe je zo

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Kalkverf aanbrengen doe je zo

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Binnenkijken in een landelijke woning in Katwijk:  Eetkamer door Pure & Original
Loading admin actions …

Kalkverf is een zeer veelzijdig product met een prachtige, matte structuur die zorgt voor een zeer natuurlijke look. Zeer fraai dus binnen een landelijk, industrieel, klassiek of natuurlijk interieur, maar ook prima geschikt om wat warmte toe te voegen aan een modern interieur. En kalkverf is door de kalk uiteraard een volledig natuurlijk product: het ademt op je muren en laat geen nare chemische luchtjes achter waar je hoofdpijn van krijgt. Beter voor je gezondheid en voor een prettig woonklimaat dus.

En natuurlijk ook beter voor het milieu zo'n natuurlijke verf. We vertellen je wat je er allemaal mee kunt doen en hoe je deze fraaie verf het beste kunt aanbrengen.

Wat is kalkverf?

Fresco kalkverf in de kleur Ground Pepper:  Badkamer door Pure & Original
Pure & Original

Fresco kalkverf in de kleur Ground Pepper

Pure & Original

Kalkverf bestaat zoals de naam al aangeeft grotendeels uit kalkdeeltjes. Deze hechten aan de ondergrond en worden hard nadat ze in contact komen met de lucht. Een natuurlijk en ecologisch product dus dat volledig CO2 neutraal is. Het heeft een prachtige uitstraling die doet denken aan de mediterrane stijl en zorgt voor een zeer prettig leefklimaat.

Soms wordt er kunststof lijm aan de kalkverf toegevoegd waardoor deze niet meer 100% natuurlijk is. Let hier dus op bij de aanschaf!
Kalkverf: waar kun je het voor gebruiken?

Mason Jar planten:  Binnenbeplanting door Mason Jar Kitchen
Mason Jar Kitchen

Mason Jar planten

Mason Jar Kitchen

Kalkverf wordt vooral op muren toegepast en daar komt deze verf ook het mooiste tot zijn recht. Door de kalkdeeltjes ontstaat een soort landelijke, ruwe, onbewerkte bijna verwassen look. Deze gevlekte optiek ontstaat doordat de verf niet egaal opdroogt. Hierdoor ontstaat een zacht wisselend kleureffect. Dat geeft enorm veel sfeer in een ruimte. De witte of zeer lichte kleuren drogen wel egaal op, dus daar heb je dit effect vrijwel niet.

Je kunt kalkverf ook op ruw hout of plaatmateriaal toepassen, maar niet over een gladde ondergrond zoals bijvoorbeeld een lakverf. Je kunt er dus ook meubels mee verven mits je eventuele verf verwijdert en ze ruw opschuurt.Kalkverf aanbrengen met spons

Fresco kalkverf in de kleur Wet Sand:  Eetkamer door Pure & Original
Pure & Original

Fresco kalkverf in de kleur Wet Sand

Pure & Original

Belangrijk voor een goed resultaat is dat je de kalkverf aanbrengt op een ruwe, zuigende ondergrond. Die zuiging dient overal gelijk te zijn anders krijg je kleurverschillen in de kalkverf. Heb je bijvoorbeeld een gat of scheur in je muur dan zie je dit nadat je de kalkverf hebt aangebracht nog veel beter. Het beste is daarom om een voorstrijk aan te brengen op je muren.Kalkverf aanbrengen op muur

Fresco kalkverf in de kleur Wet Sand:  Keuken door Pure & Original
Pure & Original

Fresco kalkverf in de kleur Wet Sand

Pure & Original

Niet elke ondergrond is geschikt voor het aanbrengen van kalkverf. Je kunt de kalkverf aanbrengen over een andere laag muurverf of met kalk primer behandelde muren. Een zeer zuigende ondergrond moet je vooraf behandelen met een speciaal product zoals een speciale wand voorstrijk of Fododecor.

Is het oppervlak te glad dan moet je ook een ruw makende laag aanbrengen zodat de kalkverf goed hecht, zoals bijvoorbeeld een speciale voorstrijk voor kalkverf.

Je kunt de kalkverf het beste met de kwast aanbrengen omdat verschillen in dikte kleurverschillen opleveren. Gebruik hiervoor een extra brede kwast zodat je de verf gelijkmatig kunt aanbrengen. Vind je dit lastig? Dan kun je dit natuurlijk ook laten doen door een professional.

Heb je een sterk zuigende ondergrond? Verdun de kalkverf dan met wat water. Hou er rekening mee dat de kalkverf na het drogen nog veel lichter wordt dan gewone verf. Het kan daarbij wel een aantal dagen duren voordat al het water is verdampt.


Kalkverf aanbrengen op hout

Kalkverf kun je in principe ook op hout aanbrengen mits dit ruw en onbehandeld is. Eventuele verf zul je dus moeten verwijderen in dit geval. Op gladde onderlagen hecht de kalkverf namelijk niet.

Doordat de kalk reageert met de stoffen in het hout, krijg je op elke soort hout een andere tint. Hou daar dus rekening mee en probeer de verf altijd eerst op een klein stukje uit.Kalkverf op meubels aanbrengen

De hal is geschilderd met Classico krijtverf in de kleur Oyster Grey:  Gang en hal door Pure & Original
Pure & Original

De hal is geschilderd met Classico krijtverf in de kleur Oyster Grey

Pure & Original

Zoals hierboven omschreven is het prima mogelijk om je meubels met kalkverf te behandelen. Zorg er wel voor dat je het hout op de juiste wijze voorbehandeld (zie hierboven).

Wil je je meubel daarna ook goed kunnen reinigen? Breng dan ook een beschermende laag aan zoals wasvernis of een lak.

Kalkverf aanbrengen met roller

Fresco kalkverf in de kleur Ground Pepper:  Muren door Pure & Original
Pure & Original

Fresco kalkverf in de kleur Ground Pepper

Pure & Original

Kun je kalkverf ook met een roller aanbrengen? Nee, liever niet. Zo laat de verf pigmentsporen na en zie je overlappingen wanneer de muur is opgedroogd. Breng de verf altijd aan met een brede kwast.

Witte kalkverf daarentegen kun je WEL met een roller aanbrengen.

Tip: probeer altijd eerst de verf uit op eens stukje van de muur. Zo kun je zien of je het gewenste resultaat krijgt en hoef je niet alles over te verven.

Ook schoolbordverf is een leuke verfsoort voor contrasten. In dit artikel lees je er meer over.


En ben jij net zo enthousiast over deze verf als wij?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!