Belangrijk: zo herken je een draagmuur in je woning

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Belangrijk: zo herken je een draagmuur in je woning

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Woonkamer door Holzerarchitekten,
Loading admin actions …

Tegenwoordig zien we het steeds vaker terug en lijken we er meer van te houden dan jaren geleden: open ruimtes in huis. Voorheen was dit niet het geval en werd er vaak voor gekozen om de keuken, woonkamer en eetkamer van elkaar te scheiden. Het komt dan ook vaak voor dat wie nu een huis een koopt, al gauw de neiging heeft om bepaalde ruimtes samen te voegen door een muur uit te breken. Ga alleen niet te snel aan de slag met je breekhamer! Voorkom dat je nieuwe huisje in elkaar zakt door te achterhalen of je te maken hebt met een draagmuur. 

De draagmuur is een onmisbaar element in je woning, want zoals de naam al doet vermoeden hebben deze wanden een dragende functie. Het is dus ook logisch dat je een draagmuur niet zomaar kunt verwijderen, maar hoe herken je een draagmuur dan? In dit artikel hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen. 

Lees mee!

De plek in je woning

Over het algemeen mag je er vanuit gaan dat een draagmuur een ander belangrijk element in je woning ondersteunt. Waar je dan aan zou moeten denken? Neem bijvoorbeeld de trap en de draagvloeren van een eventuele bovenliggende verdieping. Negen van de tien keer zijn gevels en buitenmuren ook dragende wanden. Bekijk bijvoorbeeld ook of er delen aan het huis zijn gebouwd. Een voormalige buitenmuur kan dus een binnenmuur zijn geworden, waardoor hij nog steeds de constructie van het huis ondersteunt. 

Omdat dit nogal een lastige klus kan zijn, raden we je aan om de originele bouwtekeningen te bekijken. Hierop vind je belangrijke informatie voor wanneer je niet direct kunt zien of je te maken hebt met een draagmuur. Mocht je twijfelen? Kies er dan altijd voor om de hulp van een professional in te schakelen, deze kan je namelijk altijd helpen bepalen of je te maken hebt met een draagmuur. 

De dikte van de wand

Herenwoning met stadstuin in het centrum van Mechelen:  Eetkamer door aerts+blower bvba,
aerts+blower bvba

Herenwoning met stadstuin in het centrum van Mechelen

aerts+blower bvba

Naast het raadplegen van de originele bouwtekeningen zijn draagmuren soms ook te herkennen aan specifieke kenmerken. Zo bestaat een draagmuur altijd uit sterke materialen. De betreffende muur moet namelijk voldoende kracht bezitten om een dragende functie uit te oefenen. Hierbij kun je denken aan kalksteen of een muur van bakstenen. Daarbij geldt over het algemeen ook dat een draagmuur meestal minstens twintig centimeter dik is. Je kunt er dan ook vrij zeker van zijn dat een binnenmuur van gipsplaten hoogstwaarschijnlijk geen draagmuur is. 

Nogmaals, raadpleeg altijd de bouwtekeningen. Wist je dat, wanneer je deze niet voorhanden hebt, je deze meestal op kunt vragen bij de gemeente? Vaak hebben zij wel een extra exemplaar. 

Naden en balken

Zijn in jouw woning de originele balken zichtbaar? Kijk eens goed, en waar, deze lopen. Draagbalken dragen over het algemeen een groot gedeelte van het gewicht. De muur waarop of waartegen een balk ligt, kun je niet weghalen. Bij de ietwat moderne huizen zijn draagbalken vaak onzichtbaar weggewerkt. Je zou dan contact op kunnen nemen met de bouwer. Ook kan de bouwconstructie op bepaalde plekken in het huis nog zichtbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan de zolder of de kelder. Ook deze locaties kunnen je meer informatie verschaffen.

Je kunt ook letten op de vloer, en daarmee bedoelen we de muren die bij de vloerbalken staan. Staat de muur haaks op de vloerbalken? Of eindigen de vloerbalken in de muur? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een dragende muur. Staat de muur juist paralel op de vloerbalken? Dan is de kans kleiner dat het een draagmuur is. 

Draagmuren in huizen met meerdere verdiepingen

WOONHUIS HOLTEN:  Eetkamer door Maas Architecten,
Maas Architecten

WOONHUIS HOLTEN

Maas Architecten

Een andere manier om een draagmuur te kunnen herkennen, is wanneer hij doorloopt naar de volgende verdieping. Kijk goed naar wat er direct boven de betreffende muur is. Zie je een muur, een kamer of een andere zware constructie? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een draagmuur. Let op: er zijn ook gevallen wanneer je weer niet te maken kunt hebben met een draagmuur. Heb jij bijvoorbeeld te maken met een vliering zonder dragende vloer? Dan kan het heel goed mogelijk zijn dat de muur eronder geen draagmuur is. 

Geen zolder of vliering? Kijk dan eens in de kruipruimte onder je vloer. Een niet dragende muur heeft over het algemeen geen extra fundament nodig omdat hij alleen dient als afscheiding tussen twee ruimtes. Een draagmuur heeft daarentegen vaak wel extra fundament nodig. 

Draagmuren van baksteen

Prachtig licht en open naar de tuin:  Eetkamer door Architektenburo J.J. van Vliet bv,
Architektenburo J.J. van Vliet bv

Prachtig licht en open naar de tuin

Architektenburo J.J. van Vliet bv

We noemden het net ook al even kort: draagmuren zijn altijd gemaakt van sterke materialen zoals kalksteen of baksteen. Mocht je je huis gaan renoveren, dan zou je er voor kunnen kiezen om de bestaande muren te strippen. Daarnaast kan het ook heel goed mogelijk zijn dat alleen de buitenmuren dragend zijn. Zoek eens uit of je te maken hebt met stalen balken of vakwerk. Het is goed om hierbij wederom een expert in te schakelen om te achterhalen welke bouwconstructie er toegepast is. 

Spreekt bovenstaande foto je aan en wil je meer voorbeelden van stijlvolle puien, terrassen en veranda's bekijken? Scroll dan ook nog even langs deze foto's. We kunnen ons voorstellen dat je de foto's graag filtert op een bepaalde stijl, dat kan! Maak gebruik van het filter om snel en gemakkelijk uit te komen bij foto's die goed aansluiten bij je persoonlijke stijl! Veel kijkplezier! 

Veranderingen aanbrengen in of rondom een draagmuur

Wil je meer ruimte creëren door het uitbreken van een (draag)muur? Schakel altijd de hulp van een professional in. Of je nu te maken hebt met een dragende of niet-dragende muur, aan het uitbreken van een wand moet je altijd goed voorbereid beginnen. Denk bijvoorbeeld ook aan eventuele leidingen. Zelfs bij nieuwbouw is het belangrijk dat je de architect en eventueel een stabiliteitsingenieur inschakelt om na te gaan hoeveel last draagmuren moeten aankunnen en waar ze geplaatst moeten worden. Ook niet geheel onbelangrijk: alle veranderingen die van invloed zijn op de stabiliteit van de woning zijn meldingsplichtig. De archtitect dient dus betrokken te worden bij eventuele veranderingen. 

Heb jij toevallig plannen over het uitbreken van een wand in je woning? Dan is dit Ideabook wellicht iets voor jou! We delen er praktische informatie voor wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met het realiseren van een wanddoorbraak.

Zijn er volgens jou nog methodes die in ons lijstje ontbreken?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!