Energieneutrale woning in Spierdijk, gerealiseerd door een toparchitect!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Schuurwoning in Spierdijk, Kevin Veenhuizen Architects Kevin Veenhuizen Architects Eengezinswoning
Loading admin actions …

Energieneutraal wonen heeft de toekomst. In een wereld waarin klimaatverandering hoog op de agenda staat en waar we in Nederland uiteindelijk van het gas af moeten, ligt er voor architecten een uitdaging om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Kevin Veenhuizen Architects heeft dat in het geval van het ontwerp van een woning in Spierdijk zeer zeker gedaan. De plannen liggen op tafel en het huis kan gebouwd worden.

Wij laten je de schetsen zien die ten grondslag liggen aan dit zeer interessante project. En dat levert ook een beeld op van een huis dat op schitterende wijze in de omgeving is ingepast.

Schitterende landelijke omgeving

Spierdijk ligt in landelijk in de prachtige omgeving van de kop van Noord-Holland, maar ligt ook dicht bij grote plaatsen als Heerhugowaard en Alkmaar. Landelijk wonen en stedelijke voorzieningen binnen handbereik: dat krijg je op deze plek!

En als je die prachtige Hollandse wolkenluchten ziet dan kun je toch niet ontkennen dat dit een fantastische plek is om te wonen? Wat voor huis zou in een dergelijke omgeving dan jouw voorkeur hebben: landelijk, rustiek, klassiek of toch juist modern? We gaan zo zien waar de keuze van de architect op gevallen is!

Eclectisch ontwerpen

In zo’n landelijke omgeving als Spierdijk kun je natuurlijk niet zo maar wat bouwen. De architect heeft er dan ook goed over nagedacht en heeft een eclectisch ontwerp gemaakt dat veel moderne elementen met zich meebrengt, maar ook zeker onder de categorie landelijk mag worden gerangschikt. De woning krijgt het uiterlijk van een boerderij en door de toepassing van vele ramen kun je het schitterende landschap zo ongeveer overal vanuit het huis zien.

En je wilt toch ook zeker optimaal genieten van de omgeving als je hier woont. In de zomer lekker buiten op het terras en in de winter vanuit de woonkamer die ook nog eens energieneutraal verwarmd wordt.

Energieneutrale oplossingen

Dat dit huis energieneutraal gebouwd gaat worden is je nu wel duidelijk, maar op welke wijze wordt dat in de praktijk gebracht? Ten eerste is het huis zo geplaatst dat je zo lang mogelijk van zowel het ochtendlicht als avondlicht kun genieten: dat betekent dat je dus niet zo snel een lampje aan hoeft te doen. De elektriciteitsvoorziening vindt plaats door middel van de verwerking van biomassa in een nabijgelegen boerderij.

Ook wordt het regenwater opgevangen voor hergebruik: ideaal om te gebruiken voor alle kranen waar geen drinkwater uit hoeft te komen!

Zichtlijnen

Aan de schets van de buitenkant kon je de ligging ten opzichte van het landschap al zien, maar als je digitaal al een kijkje aan de binnenkant kunt nemen, dan vallen de zichtlijnen nog meer op. Heerlijk om zo’n mooie open woonkamer te hebben waarbij je ook nog eens naar het plafond kunt kijken. Uiteraard mag een fraaie biokachel daarbij niet ontbreken. Daarnaast kun je ongetwijfeld urenlang gaan zitten en mijmerend uitkijken over een fraai besneeuwd winterlandschap…

En in de zomer bekijk je het landschap heerlijk vanaf het terras. Het lijkt haast een vakantiebestemming!

Ruimte

Wonen in dit huis betekend een ruim uitzicht, maar ook heel veel ruimte in het huis zelf. Deze maquette geeft je daar een uitstekende indruk van. In de woonkamer kijk je rechtstreeks naar het dak, maar voor de rest van het huis is een verdieping voorzien waar ruime slaapkamers ingericht kunnen worden. Beneden is ook nog ruimte voor een slaapkamer en daarnaast kan een ruime woonkeuken worden aangebracht.

Dat wordt een kwestie van genieten en wij kunnen dan ook niet wacht om je in de toekomst het eindresultaat te laten zien. En ben je benieuwd geworden naar een dergelijk energieneutraal project? Zorg dat je dit artikel dan ook even bekijkt! 

Ben jij net zo verrast als wij door dit project? We zijn benieuwd naar je reactie! 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!