Haal vandaag nog alle giftige kamerplanten uit je huis! | homify

Haal vandaag nog alle giftige kamerplanten uit je huis!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Mason Jars: de meest populaire glazen potten uit Amerika om o.a. uit te drinken en te eten! Mason Jar Kitchen Binnenbeplanting
Loading admin actions …

Kamerplanten voegen kleur, sfeer en warmte aan ons huis toe. Het zijn geliefde accessoires die niet uit ons interieur zijn weg te denken en ze worden daarom veelvuldig gebruikt door onze professionals in de keuken, woonkamer, slaapkamer, etc. . Toch moeten sommige kamerplanten met enige voorzichtigheid worden behandeld. Er zijn namelijk een aantal planten zoals die van de Anthurium familie die giftig zijn. Dat betekent niet dat je nu meteen alle planten uit je huis moet halen. De meeste kamerplanten zijn volkomen veilig, maar als je nieuwsgierige kinderen en huisdieren in huis hebt die de neiging kunnen hebben om de bladeren van de planten in hun mond te stoppen, zijn er een paar soorten die je beter niet in huis kunt halen. Er zijn een handjevol planten die allergieën veroorzaken en ook huidirritaties, maagklachten, of erger. Sommige planten zijn giftiger dan andere. Het goede nieuws is dat de meeste kamerplanten in grote hoeveelheden moet worden geconsumeerd om een echte schade te veroorzaken. Vaak is de bittere smaak van de planten vies genoeg om een kind of huisdier ervan te weerhouden om veel van de plant op te eten. Om te voorkomen dat er toch iets heel vervelends gebeurt, kun je ervoor kiezen om geen giftige kamerplanten meer in huis te halen. In dit Ideabook introduceren we alvast een aantal planten die giftig zijn. We vertellen onder meer welke ziekteverschijnselen ze veroorzaken. Uiteraard is deze lijst niet compleet, waardoor je zelf meer onderzoek moet doen om een overzicht van alle giftige planten te krijgen. Met deze lijst van veel voorkomende giftige kamerplanten kun je wel alvast een begin maken met het verwijderen van de giftige planten in je huis!

De oudste plant op aarde: de Cycaspalm

De Cycaspalm is één van de oudste levende planten op aarde en heeft zo lang kunnen overleven omdat de palm niet door dieren wordt opgegeten. De kamerplant is geen echte palm, maar is onderdeel van een oude groep planten genaamd de Cycaden. De stijve bladeren van de plant lijken op die van een palm of de bladeren van een varen. De plant is makkelijk te onderhouden en bloeit zowel binnen- als buitenshuis. De Cycaspalm groeit goed in de tuin of binnen in een plantenbak. Omdat de bladeren zo stijf en scherp kunnen zijn, kun je de plant het beste uit de buurt houden van looppaden en andere plaatsen waar je er tegenaan kunt lopen. Alle delen van de Cycaspalm, waaronder de zaden en de wortels, zijn giftig. Het eten van de kamerplant veroorzaakt braken en diarree, en kan ook leiden tot leverfalen.

De Lepelplant

De Lepelplant of spathiphyllum is een makkelijk te onderhouden plant die weinig licht nodig heeft en een lage luchtvochtigheid verdraagt, maar evengoed continu in bloei staat. De groene bladeren groeien omhoog vanuit een grote hoeveelheid stengels aan de onderkant van de plant. De witte bloemen beginnen veelal in de zomer te bloeien, maar kunnen in principe elk moment van het jaar uitkomen. Als de bloemen ouder worden verkleuren ze en worden ze groen. De populaire spathiphyllum is giftig maar alleen als er heel veel bladeren van de plant worden gegeten.

De Lilium longiflorum

Van de Lilium longiflorum is bekend dat katten ernstige gezondheidsklachten krijgen na het eten van de plant. Het eten van slechts kleine hoeveelheden van de plant, ongeacht wel deel van de plant, kan bij katten leiden nierfalen met de dood tot gevolg. Katten moeten daarom binnen 18 uur na het eten van de plant door een dierenarts worden behandeld. De plant is niet giftig voor kinderen, maar ze kunnen wel stikken in delen van de plant.

De Zamioculcas plant

Appartement aan Zee Grego Design Studio Moderne eetkamers
Grego Design Studio

Appartement aan Zee

Grego Design Studio

De Zamioculcas plant heeft weinig water nodig om te overleven en is op zijn plek in kantoorruimtes en huizen met weinig lichtinval. Zelfs met een minimale hoeveelheid verzorging ziet deze plant er nog goed uit. De Zamioculcas plant heeft een cluster dikke, vlezige bladstelen die zo glanzen dat ze bijna niet elke lijken te zijn. Hoewel de plant weinig licht verdraagt, zal het beter groeien in ruimtes waar toch wat licht binnenkomt. De plant groeit goed bij een gemiddelde kamertemperatuur en matig droge aarde. De Zamioculcas plant staat bekend om zijn lange levensduur. Alle delen van de kamerplant zijn giftig. Daarom luidt het advies om de plant het buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden. Het is ook aan te raden om na aanraking van de plant je handen te wassen of bij aanraking handschoenen te dragen.

De Philodendron

kesemy design kesemy design WoonkamerAccessoires & decoratie
kesemy design

kesemy design

kesemy design

De meeste Philodendrons zijn klimplanten die zich in hun natuurlijke leefomgeving vastklampen aan bomen. Hieraan dankt de Philondendron zijn naam, wat zich laat vertalen als liefhebber van bomen. De planten zijn een soort luchtwortels waarmee ze tegen bomen aan kunnen klimmen. In huis kun je deze planten tegen een paal aan laten klimmen. Ze groeien goed bij een normale lichtinval en gemiddelde kamertemperatuur of eventueel iets warmer. Je geeft de Philondendron pas weer water als de bodem na de vorige gietbeurt weer is opgedroogd. Er zijn weinig andere planten die we in huis zoveel tegenkomen als de Philodendron, en dat terwijl ze giftig zijn voor mensen en huisdieren. Het eten van een Philondendron kan leiden tot brandende en opgezwollen lippen, tong en keel, braken en diarree.

De Dieffenbachia

Mason Jar planten Mason Jar Kitchen Binnenbeplanting
Mason Jar Kitchen

Mason Jar planten

Mason Jar Kitchen

De populaire kamerplant Dieffenbachia groeit goed in omstandigheden met weinig licht. De plant kan worden geteeld als een kleine boom met een stok als stam of als een struikachtige plant met meerdere stammen. De Dieffenbachia groeit het best bij kamertemperatuur en wanneer de aarde gelijkmatig vochtig wordt gehouden. De plant wordt ook wel dovemansriet genoemd, een verwijzing naar het effect van het giftige sap dat zorgt voor gevoelloosheid en zwelling van de tong. Deze verschijnselen treden op als kinderen of huisdieren op de plant kauwen. Het vervelende van een gevoelloze en gezwollen tong is dat ademhalen daardoor heel erg lastig wordt. Indien grote hoeveelheden van de plant worden geconsumeerd kan de afloop dodelijk zijn.

De Narcis

Veel voorjaarsbollen, zoals hyacinten en narcissen, worden gekweekt om later binnenshuis te kunnen worden geplaatst. Veel van deze bollen zijn giftig indien ze door mensen of huisdieren worden gegeten. Het eten van de bollen (die kunnen met sjalotten of uien kunnen worden verward) kan intense maagproblemen, een hoge bloeddruk, een onregelmatige hartslag, en zelfs de dood tot gevolg hebben. Wil je deze voorjaarsbollen gebruiken voor in de tuin? Dan moet je zeker eens deze 19 eenvoudige maar spectaculaire tuinideeën ontdekken.

Vensterbankdecoratie: wat plaats je er juist wel of niet?
Arrow navigation 3b3136b1
Ken jij nog een giftige kamerplant die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!