Snel & simpel behang verwijderen? Zo doe je het!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Snel & simpel behang verwijderen? Zo doe je het!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Vlies fotobehang:  door Muurmode
Loading admin actions …

Behang verwijderen is een klus waar de meesten van ons niet echt naar uitkijken. Iedereen kent wel die momenten van urenlang bikken en steken met een plamuurmes. En het wordt nog lastiger wanneer er verschillende lagen behang over elkaar zijn geplakt of je nog bouwbehang op je muren hebt zitten. Om dat los te krijgen, moet je flink wat tijd en energie uittrekken.

Maar oké, wanneer je dan klaar bent en het resultaat ziet dan valt dat allemaal weer weg en kun je heerlijk genieten van een prachtige ruimte met frisse kleuren of kleurig nieuw behang.

Om je leven wat makkelijker te maken, geven we je een overzicht van de beste tips & tricks om je behang snel en simpel te verwijderen.

Waterschade voorkomen

Wallpaper Indian Summer: Slaapkamer door BN International
BN International

Wallpaper Indian Summer

BN International

Behang verwijderen is een nat klusje waarbij je veel water gebruikt. Zorg er dus voor dat je de vloer in je woonkamer goed afdekt met stucloop die je met tape vastzet tegen de muren en verwijder ook zoveel mogelijk meubels uit de ruimte.

Bescherm de meubels die blijven staan ook met plastic zeil zodat ze geen vochtschade oplopen. Een goed begin is het halve werk.Behang afweken

Vlies fotobehang: Muren & vloeren door Muurmode
Muurmode

Vlies fotobehang

Muurmode

Dit is de meest simpele manier om je behang te verwijderen: met behang weekmiddel en water. Het enige wat je nodig hebt is een emmer met lauw warm water met behang weekmiddel, een borstel en plamuurmes. Voordeel van deze methode is dat je geen machines nodig hebt. Maar wanneer het behang zeer vast zit, dan lukt het niet altijd om het zo los te krijgen. In dit geval werkt een stoomapparaat vaak beter. Of probeer onze onderstaande tip.

Tip: spray je behang de avond van tevoren alvast in. Eerst spray je gewoon met water en daarna met behang afweek. Zo kan je behang alvast een nacht losweken en kun je de dag erna het behang er vaak zo af trekken.

Behang afstomen

Stijlkamer De Woonindustrie: Slaapkamer door JO&CO interieur
JO&CO interieur

Stijlkamer De Woonindustrie

JO&CO interieur

Een andere manier om behang te verwijderen is door het behang eraf te stomen met een speciaal stoomapparaat. Dit apparaat huur je bij je plaatselijke bouwcentrum of bij een speciaal verhuurbedrijf. Zorg ervoor dat je alles van tevoren hebt voorbereid zodat er geen extra tijd in rekening wordt gebracht en je direct kunt starten met stomen. Plaats het apparaat op het behang en laat het stoom even inwerken. Daarna kun je het behang er meestal makkelijk aftrekken of los steken met een plamuurmes.

Vinyl behang verwijderen

Woonkamer met nieuw meubilair en kleed en bestaand behang.: Woonkamer door Studio Inside Out
Studio Inside Out

Woonkamer met nieuw meubilair en kleed en bestaand behang.

Studio Inside Out

Vinylbehang kun je alleen verwijderen met een stoomapparaat. Dit komt omdat dit type behang een zeer gesloten en dichte structuur heeft. Prik voordat je begint gaatjes in het behang zodat de stoom en het water er goed doorheen kunnen komen. Daarna steek je het voorzichtig los met een plamuurmes. Begin altijd in de hoeken en probeer ook zoveel mogelijk om hele banen in een keer van de muur af te trekken.

Op zoek naar een bedrijf die dit voor je kan uitvoeren? Op onze professionals pagina vind je ze overzichtelijk op een rij.

Glasvezelbehang verwijderen

Lampen en behang: Winkelruimten door Swiet
Swiet

Lampen en behang

Swiet

Glasvezelbehang is het meest lastige type behang om te verwijderen. Dit zit zeer vast aan de muur waardoor de kans op beschadigingen aan de wand tijdens het verwijderen zeer groot zijn. Heb je deze behangsoort op je muren? Overweeg dan om deze muren gewoon glad te maken met stucwerk en er daarna overheen te schilderen.

Behang verwijderen: de beste tips

lief! lifestyle behang: Kinderkamer door lief! lifestyle
lief! lifestyle

lief! lifestyle behang

lief! lifestyle

Naast deze standaard methodes zijn er ook nog wat huis- tuin- en keukentips om behang te verwijderen:

 • Maak een sopje van warm water en Biotex en wrijf daar je behang mee in met een spons


 • Vul een emmer met warm water en voeg er een scheut Dreft aan toe. Rol de muren met een verfroller met zachte vacht en laat dit even inweken. Daarna kun je behang eenvoudig verwijderen.


 • Behang verwijderen met azijn: voeg aan een emmer lauwwarm water een flinke scheut azijn toe en wrijf dit met een natte spons op de muren. Even laten inwerken en daarna verwijder je zo het behang van de muren.
Behang verwijderen gipsplaat

Grote glazen retro design lamp: Eetkamer door Swiet
Swiet

Grote glazen retro design lamp

Swiet

Wanneer je behang op gipsplaat zit dan is het belangrijk om extra voorzichtig te werk te gaan. Gipsplaten zijn namelijk erg kwetsbaar en je steekt de platen al snel kapot. Je kunt elke van de hierboven omschreven methoden toepassen, maar probeer eerst een klein stukje uit als test. Merk je dat het vrijwel onmogelijk is om de gipsplaten niet te beschadigen, kies er dan voor om het behang te laten zitten en er eroverheen te behangen of er stucwerk over te plaatsen.

Muur glad maken na behang verwijderen

vliesbehang houten licht letters vintage blauw en sepia bruin: Muren & vloeren door ESTAhome.nl
ESTAhome.nl

vliesbehang houten licht letters vintage blauw en sepia bruin

ESTAhome.nl

Wanneer je al het behang verwijdert hebt dan is het belangrijk om eerst echt alle lijm van de muren te verwijderen inclusief alle kleine flintertjes papier. Daarna maak je de muren glad door eventuele gaten en scheuren mooi glad op te vullen met muurvuller.

Schuur de muren daarna licht op en vervolgens kun je de muren voorbehandelen of direct verven of behangen.

Heb je schimmel op je behang: Lees dan ook even schimmel op je behang hoe kom je er vanaf.
En hebben deze tips je geholpen?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!