Schoomaken een rotklus? Niet met deze handige tips!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Schoomaken een rotklus? Niet met deze handige tips!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Keuken door Elfa Deutschland GmbH,
Loading admin actions …

Opruimen en schoonmaken is niet onze favoriete bezigheid, maar toch moet je proberen om het te zien als een nuttig klusje. Je huis wordt niet alleen schoner, opruimen geeft ook ruimte, letterlijk en figuurlijk. Rust en ruimte in een schoon huis zorgt ook voor rust en ruimte in je hoofd en werkt daarmee dus positief op je gemoedstoestand. 

Hoe ruim je nou consequent op? Dat lees je terug in dit artikel. Het leek ons namelijk leuk om in dit Ideabook een aantal bruikbare tips voor je op een rij te zetten om je een eindje op weg te helpen. Van seizoensgebonden tips, tot advies voor de woonkamer en tips voor de slaapkamer van je kind, je leest het allemaal hieronder!

Lees mee en laat je inspireren door onderstaande foto's!

Slimme en overzichtelijke opberg ideeën

Eén van de slimste manieren om een opgeruimde woning te houden, is het werken met overzichtelijke opbergmogelijkheden. Waar je zoal aan kunt denken? Handige planken en mandjes in de badkamer en het toilet, opbergboxen voor winter- of zomerkleding, bewaardozen en weckpotten in de keuken, een bijzonder wijnrek en speelgoedkistjes in de kinderkamer (daarover lees je verderop in dit Ideabook meer). 

Wanneer je kiest voor opbergboxen, kratten, potjes of mandjes, zorg je bovendien voor een mooi samenhangend geheel in je kasten. Desondanks heb je toch alles binnen handbereik! 

Seizoensgebonden veranderingen

 Slaapkamer door Bloomint design,
Bloomint design

HOTEL CAL REIET – THE MAIN HOUSE

Bloomint design

Er zijn een aantal activiteiten die elk seizoen terugkomen. Waar je aan kunt denken? het sorteren van kleding, woonaccessoires en spullen voor vakantie. Misschien wil je je huis in de zomer op een andere manier decoreren dan in de koudere maanden? Zorg er daarom voor dat seizoensgebonden items netjes en overzichtelijk worden opgeborgen, ieder jaar weer. Op deze manier vind je ze gemakkelijk terug. Zorg voor een vaste plek voor je kerstversiering, je kampeerspullen of je winter of zomerkleding. 

Ga je het textiel in je woning vervangen? Laat items dan eerst stomen of gooi ze in de wasmachine om ze even kort op te frissen. Wanneer je hier een goede structuur in vindt zal het ieder jaar net zo makkelijk blijven gaan. 

In dit Ideabook vind je een aantal leuke tips voor een lentegevoel in je slaapkamer. Neem zeker even een kijkje!

Tips voor de slaapkamer

Slaapkamers hebben eens in de zoveel tijd echt een grote schoonmaakbeurt nodig, naast het wekelijks afnemen met een doekje en een stofzuigbeurt. Je lichaam verliest tijdens het slapen vocht, huidschilfers en andere zaken waardoor het belangrijk is om het textiel zo nu en dan eens goed te reinigen. 

In principe zou je kussens moeten kunnen wassen, maar check voor alle zekerheid het label. Om ze soepel en luchtig te houden stop je een tennisbal bij de wasmachine in. 

Vlekken op je witte beddengoed? Was het textiel zo snel mogelijk met een gewoon waspoeder en bleekmiddel of een ontkleurder. Heb je last van vlekken op je matras? Deze kun je wegwerken door hem te behandelen met een vochtige spons en een beetje wasmiddel. Let er wel op dat het matras niet te vochtig wordt. Zorg er ook voor dat je je matras regelmatig omkeert, niet alleen de onderkant boven maar ook het voeteneinde bij je hoofd. 

Tips voor de keuken

 Keuken door homify,
homify

strakke keuken met houten elementen

homify

De keuken ruimen we dagelijks al op wanneer we klaar zijn met het ontbijt, de lunch of het avondeten en dit geldt eigenlijk ook voor het schoonmaken. Daarom delen we enkele tips voor de elementen in de keuken die je niet dagelijks schoonmaakt. 

Heb je bijvoorbeeld last van nare luchtjes in je koelkast? Deze zijn gemakkelijk op te lossen met simpele huis-tuin-en-keuken oplossingen. Plaats een schoteltje met bakpoeder, een paar oude wijnkurken, een doorgesneden appel of een schaaltje gemalen koffie in je koelkast. Deze kunnen er allemaal voor zorgen dat geurtjes geabsorbeerd worden! 

Het schoonmaken van een oven die een aantal keer gebruikt is kan een lastige klus zijn. Aangekoekte resten weghalen doe je door de wanden in te wrijven met groene zeep en een bakje met een mix van amoniak en water op het rooster te zetten. Zet de oven een half uurtje op 200 graden en het enige wat je hoeft te doen is hem af te nemen met een doekje. Last van nare luchtjes? Plaats een ovenbestendige schaal met water en het sap van een aantal citroenen in het midden van de oven. Laat dit vijf minuten koken en neem de oven af met een nat doekje. 

Tips voor de woonkamer

Villa Gelderland:  Woonkamer door studio KAP+BERK,
studio KAP+BERK

Villa Gelderland

studio KAP+BERK

De woonkamer is ook een ruimte die we intensief gebruiken. Het is dan ook niet gek dat deze vaak schoon en opgeruimd dient te worden. Er zijn een aantal elementen die je het beste op een aparte dag kunt uitzoeken en schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan de rommella en de krantenbak. Begin juist met het afstoffen, schoonmaken en stofzuigen van de grotere elementen in je woonkamer. 

Heb je te maken met afdrukken in het tapijt of vloerbedekking? Leg dan een vochtige doek op de afdruk en strijk er een paar keer overheen met een strijkijzer op matige temperatuur. De platgedrukte haartjes komen op deze manier overeind en van de afdruk zul je nauwelijks meer iets zien. 

Andere handige tips: meubels van leer kun je gemakkelijk schoonmaken met een sopje van water en groene zeep waarna je ze met een heel klein beetje olie opwrijft. Asbakken zijn veel makkelijker schoon te houden wanneer je ze inspuit met meubelspray of deodorant. De as glijdt er namelijk zo uit! Wist je dat je stoffige en doffe eikenhouten meubels op kunt poetsen met bier? 

Tips voor de kinderkamer

speelhoek in jongenskamer:  Kinderkamer door Aangenaam Interieuradvies,
Aangenaam Interieuradvies

speelhoek in jongenskamer

Aangenaam Interieuradvies

Bij een opgeruimde en schone kinderkamer geldt dat het al een heel stuk helpt wanneer je zorgt voor een efficiënte inrichting. Maak gebruik van kasten met lades en handige opbergbakken of kisten. Hierbij geldt ook: hoe toegankelijker, hoe sneller je kind ze gebruikt. Omdat we allemaal weten dat kinderen houden van spelen en misschien nog wel veel meer houden van niet opruimen is het handig om samen opruimen leuk te maken. 

Zorg voor speciale opbergboxen, of bijvoorbeeld een basketbalring boven de wasmand zodat kleding in de was gooien een leuk spelletje wordt. Leer je kind hoe hij zijn of haar kamer schoon kan houden door ze te laten helpen met schoonmaken. Maak duidelijk dat wanneer alles een vaste plek heeft, hij of zij alles gemakkelijk terug kan vinden. Geef tijdens het schoonmaken ook genoeg aanwijzingen, zodat je kind zijn of haar kamertje ook schoon en opgeruimd kunnen houden wanneer je er eventjes niet bent. Door samen schoon te maken gaat het niet alleen sneller, maar ook makkelijker!

Ben je toevallig op zoek naar meer inspiratie op het gebied van kinderslaapkamers? Neem dan zeker ook nog even een kijkje tussen deze foto's! Mocht je nou op zoek zijn naar kamers in een bepaalde stijl, maak dan gebruik van het filter op de site. Op deze manier kom je snel en makkelijk terecht bij voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak. Veel kijkplezier! 

Heb jij nog aanvullende tips op het gebied van schoonmaken en opruimen?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!