Zo doe je het: het schoonhouden van je zwembad

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zo doe je het: het schoonhouden van je zwembad

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Zwembad door Millimeter Interior Design Limited
Loading admin actions …

Ben jij de trotse eigenaar van een zwembad aan huis? Dan kan dit Ideabook zeker van waarde zijn! Kristalhelder water, de wens van elke zwembadeigenaar. Maar hoe kun je dit het beste realiseren? 

In dit artikel hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet, waarna je zelf kunt bepalen welke het beste bij jouw wensen en behoeften aansluit. Zoals je van ons gewend bent, hebben we onze tips aangevuld met een aantal stijlvolle voorbeelden van de mooiste zwembaden. Natuurlijk zou je er ook voor kunnen kiezen om de gehele reiniging van je zwembad door een expert te laten doen, maar een beetje verdiepen in de verschillende mogelijkheden is nooit verkeerd! Onthoud ook dat de leverancier van je zwembad je beste raadgever is, niet alleen hebben ze veel ervaring, ook weten ze precies hoe elk middel werkt waardoor je gemakkelijk datgene kiest wat het beste bij jouw aansluit. 

Kijk en lees nu eerst met ons mee!

Het belang van schoon en zuiver water

 Zwembad door Engel & Völkers Bodrum
Engel & Völkers Bodrum

Engel & Völkers Bodrum

Engel & Völkers Bodrum

Om je eigen zwembad in topvorm te houden is een constante waterbehandeling noodzakelijk. Het zal je niet verrassen dat er in een mum van tijd heel wat vuil en bacteriën ontstaan die van je zwembad een troebel bassin kunnen maken. Hoe deze in je zwembad terecht komen? Een deel van het vuil brengen we zelf mee, maar ook valt te denken aan de groei van algen. Al deze bacteriën wil je natuurlijk niet de vrije loop laten. Niet alleen dien je de muren te schrobben en de bodem te zuigen, het water zelf is wellicht het meest belangrijk.  Veilig zwemmen kan tenslotte alleen in ontsmet water zonder ziektekiemen en schadelijke bacteriën. 

Lees gauw verder om te weten te komen welke mogelijkheden er zijn.  

Chloor

Exclusieve bostuin met waterloop en infinity-pool:  Zwembad door Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen
Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Exclusieve bostuin met waterloop en infinity-pool

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsmiddel wanneer het aankomt op het schoonhouden zwembaden. Een voordeel van het gebruik van chloor is dat het zowel kiem dodend als anti-oxiderend werkt. Daarnaast het is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals het goedkoopste chloorgranulaat: tabletten die langzaam oplossen en die in een vloeibare vorm zeer agressief werkt door zijn hoge zuurtegraad. 

Helaas zijn er aan chloor ook nadelen verbonden. Het gebruik van chloor als ontsmettingsmiddel van je zwembad kan namelijk gevaarlijk zijn en ogen en huid ernstig irriteren. 

Heb je geen ruimte voor een zwembad maar zie je wel graag andere waterelementen in je tuin terug? Bekijk dan ook nog even dit Ideabook waar we aantal leuke ideeën voor je op een rij hebben gezet. Wie weet kom je iets tegen dat je prima thuis kunt kopiëren. 

Active Oxygen

Lake House, Lago di Como, Italy:  Zwembad door Ethnic Chic Home Couture
Ethnic Chic Home Couture

Lake House, Lago di Como, Italy

Ethnic Chic Home Couture

Ben je op zoek naar een mildere oplossing? Kies dan voor Active Oxygen, ook wel actieve zuurstof genoemd. Active Oxygen is een huidvriendelijker alternatief voor chloor en werkt erg goed tegen troebel water. Doordat actieve zuurstof ook in verschillende vormen te verkrijgen is, is het bovendien gemakkelijk te doseren, eventueel met behulp van een ozongenerator. 

Het grote voordeel van actieve zuurstof is dat het niet irriteert en geurloos is. Active Oxygen doodt algen en werkt oxiderend. Om lang doeltreffend te zijn, gebruik je dit middel in combinatie met andere desinfectiemiddelen. 

Broom

Wellnesstuin verbonden met het omliggende landschap:  Zwembad door Studio REDD exclusieve tuinen
Studio REDD exclusieve tuinen

Wellnesstuin verbonden met het omliggende landschap

Studio REDD exclusieve tuinen

Een andere optie voor het desinfecteren van het water in je zwembad is broom. Broom kan gebruikt worden als alternatief voor chloor om de vorming en groei van algen, bacteriën en geur tegen te gaan. Wat voor chloor geldt, geldt ook voor broom: het kan op namelijk op verschillende manier toegevoegd worden aan het water, vloeibaar of als een verbinding van broom. 

Kies je voor broom, houd er dan wel rekening mee dat dit alleen gebruikt wordt als desinfectiemiddel en daarom altijd in combinatie met een oxiderend middel gebruikt dient te worden. Hierbij kun je denken aan chloor of ozon. Over het laatste middel lees je hieronder meer. 

Ozon

Ozon wordt al jaren gebruikt voor het desinfecteren van zwem- en drinkwater. Met termen als de ozonlaag zul je misschien denken dat het gebruik van ozon schadelijk is voor het milieu, maar dit is gelukkig niet het geval! Kies je voor ozon, dan niet alleen mogelijk om je zwembad te reinigen, ook zorgt het ervoor dat de kwaliteit van het zwembadwater aanzienlijk toeneemt waardoor je op termijn kosten kunt besparen. 

Omdat ozon is gemaakte van pure zuurstof, verdwijnt het zonder sporen of bij-producten achter te laten, dit in tegenstelling met andere desinfectiemiddelen. Let wel op: ozon mag alleen als een aanvullende techniek worden toegepast en mag niet in het bassin aanwezig zijn wanneer er wordt gezwommen, dit ter veiligheid van de zwemmers. Heb je het water met ozon behandeld? Dan dient het restgehalte verwijderd te worden, dit kan gebeuren met behulp van een koolfilter of kunstmatige of natuurlijke UV-straling. Ook dient er een controlepunt te zijn die de aanwezigheid van ozon kan controleren. Bovendien is het verplicht om chloor te gebruiken na het verwijderen van ozon. Dit zorgt er namelijk voor dat er altijd een residuconcentratie chloor achterblijft die zorgt voor desinfectie. 

Een filter

Moderne stijlvolle stadstuin in centrum Haarlem:  Tuin door Biesot
Biesot

Moderne stijlvolle stadstuin in centrum Haarlem

Biesot

Heb je een groter zwembad? Dan is het altijd aan te raden een filter te gebruiken. De meest voor de hand liggende optie is het zandfilter, maar heb je te maken met een zwembad waarbij het water een constante hogere temperatuur heeft, dan kan een patroonfilter beter zijn. Deze kent namelijk een fijnere filtering in verhouding met een zandfilter. 

Tenslotte is het ook erg belangrijk dat je het zwembadfilter goed onderhoud. Het schoonspoelen van het filter kan echter een lastige klus zijn, die toch echt noodzakelijk is om vuildeeltjes goed te kunnen verwijderen. Kies er bijvoorbeeld voor om een filter cleaner te gebruiken, deze zorgt ervoor dat je je filter beter kunt schoonmaken waardoor je hem dus ook langer kunt blijven gebruiken! 

Kun je niet genoeg krijgen van bovenstaande voorbeelden? Kijk dan nog even verder tussen deze foto's van zwembaden. Ben je op zoek naar een bepaalde stijl? Dan kun je ook gebruik maken van het filter op de site. Zo kom je namelijk snel uit bij voorbeelden en foto's die goed passen bij je persoonlijke stijl en smaak. Veel kijkplezier! 

Zijn er volgens jouw nog meer slimme oplossingen? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!