Zonnepanelen op een plat dak: Hoe werkt dat?

Johan van Dijk Johan van Dijk
Ontwerp wellnessruimte en aangrenzende tuin, Bob Romijnders Architectuur + Interieur Bob Romijnders Architectuur + Interieur Moderne tuinen
Loading admin actions …

Zonnepanelen worden over het algemeen met een schuin dak geassocieerd. Maar dat is eigenlijk onterecht, want zonnepanelen op een plat dak zijn ook heel goed mogelijk. Sterker nog: er zijn zelfs heel wat voordelen ten opzichte van een schuin dak!

Uiteraard zullen we dat straks allemaal uit gaan leggen en zul je zien hoe handig en voordelig zonnepanelen op een plat dak kunnen zijn. Als jij je keuze hebt gemaakt, kun je zo een dakdekker of een andere professional aan het werk zetten om voor jou die zonnepanelen te laten installeren. 

Een plat dak

Een plat dak, de term behoeft eigenlijk geen uitleg. Veel oudere woningen in Nederland zijn voorzien van een schuin dak, maar zeker bij nieuwbouwwoningen komt een plat dak zeer geregeld voor. Het voordeel is dat je binnenshuis geen last hebt van schuine wanden en dat je dus meer ruimte in je woning hebt. Verder is een plat dak ook heel vaak uitstekend als dakterras te gebruiken.

En dan komt er nu dus ook nog eens bij dat zonnepanelen op een plat dak een uitstekend idee zijn. Wat de voordelen daarvan zijn? Daar komen we zo graag op terug! 

Schuin versus plat

ENERGETIKhaus100® cube, FASA AG FASA AG Klassieke huizen

Laten we eens kijken wat de voordelen van zonnepanelen op een plat dak zijn ten opzichte van een schuin dak. Ten eerste zijn de montagekosten niet hoger dan op een schuin dak. Sterker nog: de montage op een plat dak is eigenlijk veel handiger. Verder is een bijkomend voordeel dat de constructie zo gemaakt wordt, dat de zonnepanelen beter staan ten opzichte van de zon dan op een plat dak.

Wel is het zo dat op een op een plat dak iets minder zonnepanelen geplaatst kunnen worden dan op een schuin dak. Als je platte dak maar groot genoeg is, hoeft dat in principe ook geen nadeel te zijn. En een groot voordeel op esthetisch gebied is wellicht dat je de zonnepanelen vanaf de grond amper ziet.

In de tuin?

Bij onze zoektocht naar diverse soorten zonnepanelen, kwamen we ook deze fraaie oplossing tegen. Zonnepanelen plaatsen in de tuin is ook een erg goed idee! Wel is het zo dat ze niet al je tuinruimte weg moeten nemen, maar als je een grote tuin hebt dan kun je vast wel wat ruimte maken voor zonnepanelen.

Qua rendement is ook dit weer ideaal: net zoals bij zonnepanelen op een plat dak is het hier mogelijk om de panelen onder de juiste hoek ten opzichte van het zonlicht te plaatsen. 

Andere oplossingen

Naast zonnepanelen op een plat dak zijn er nog meerdere oplossingen die zeker de moeite waard zijn om even te bekijken. Houd je niet zo van de aanblik van zonnepanelen als je naar een dak kijkt? De exemplaren op de foto zijn zo vormgegeven dat ze precies met de dakbedekking meelopen en dus bijna niet meer opvallen.

Ook geen slechte oplossing natuurlijk! Leuk om ook mee te nemen in je overwegingen als je met zonnepanelen aan de slag gaat. 

Ecologisch wonen

Zonnepanelen op een plat dak of op een andere plek zorgen voor een prachtige klimaatvriendelijke manier van stroom opwekken. Maar je kunt er natuurlijk (what’s in a name!) meer aan doen om zo energiezuinig en energieneutraal mogelijk te wonen. Een combinatie van een ecodak en zonnepanelen bijvoorbeeld! Zo draag je ook nog bij aan de opname van CO2 uit de lucht, heeft je huis een bijzonder uiterlijk en heb je ook nog eens een extra isolatielaag.

Eigenlijk heeft dat dus ook alleen maar voordelen. En zoals je op de foto ook kunt zien, staat het een mooie vorm van architectuur helemaal niet in de weg.

Eenvoudig geld besparen

Uiteraard zijn wij grote voorstanders van energie besparen en het leveren aan een positieve bijdrage tegen klimaatverandering. Zonnepanelen, op een plat dak of niet, dragen daar zoals gezegd aan bij, maar het is voor jou ook een eenvoudige manier van geld besparen. Je bespaard een flink stuk op je energierekening en verdient je investering over een aantal jaren daardoor weer terug.

Verder zijn er geregeld acties waarbij een gedeelte van de kosten door subsidies wordt betaald en ook belastingtechnisch kennen zonnepanelen de nodige voordelen. Ga daarom vandaag nog kijken wat er op dit gebied allemaal mogelijk is! 

Zelf aan de slag?

Geintegreerd zonnepanelen dak vrijstaande woning AERspire Schuin dak Glas zonnepaneel,zonne energie,solar energy,solar panel

Ben je van plan om zelf zonnepanelen op een plat dak aan te gaan leggen? Ook dat is zeker een mogelijkheid, al hopen we wel dat je dan goed voorbereid te werk gaat. En zeker bij het werken op hoogte geldt: zorg dat je veilig en zorgvuldig werkt, een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Als het systeem eenmaal werkt heb je er eigenlijk weinig omkijken meer naar. Dat komt vast helemaal goed!

Wil je nog meer weten over energieneutraal wonen? Lees dan ook dit artikel even!

Heb jij zonnepanelen op een plat dak? We zijn benieuwd naar je ervaringen! 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine