Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een hangend toilet plaatsen: een kleine handleiding

Johan van Dijk Johan van Dijk
De praktische douchekamer:  Badkamer door wedi
Loading admin actions …

De wc is een ruimte in je huis die vooral erg praktisch van aard is. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het er ook wel een beetje mooi en aantrekkelijk uit mag komen te zien! Een hangend toilet kan in hoge mate bijdrage aan een stijlvolle en sfeervolle wc. Maar hoe moet je een hangend toilet plaatsen? We hebben even navraag gedaan bij een aantal van onze experts en hebben aan de hand daar van een kleine handleiding gemaakt.

Let wel op, een beetje doe-het-zelf ervaring is vereist. Voor iedereen met twee rechterhanden is dit uiteraard wel een ontzettend leuke klus om mee aan de slag te gaan!

En uiteraard krijg je ondertussen de fraaiste voorbeelden te zien op de foto’s, zodat je qua sfeer en stijl van een toilet ook gelijk de nodige inspiratie krijgt.

Een hangend toilet

Wat een hangend toilet plaatsen is iets waarbij je vast wel wat hulp kunt gebruiken. We hoeven je waarschijnlijk niet meer uit te leggen wat zo’n hangend toilet precies is, maar om er geen onduidelijkheid over te laten bestaan, geven we toch even een korte inleiding. Een hangende toiletpot is niet op de grond bevestigd op de vloer, maar hangt als het ware aan de muur.

Bijkomende voordelen zijn vooral dat je gemakkelijk de vloer onder de pot zelf kunt reinigen en dat je geen lelijke stortbak meer hebt. De stortbak wordt namelijk ingebouwd in een muurtje. De bovenkant van dat muurtje kun je dan vaak weer mooi gebruiken voor praktische en decoratieve doeleinden. 

De ruimte

De praktische douchekamer:  Badkamer door wedi
wedi

De praktische douchekamer

wedi

Een hangend toilet plaatsen doe je natuurlijk niet zo maar, er is eerst de nodige voorbereiding noodzakelijk. Allereerst moet je even goed kijken of de betreffende wc of badkamer ook echt geschikt is voor een hangend toilet. Heb je genoeg ruimte om het muurtje te kunnen plaatsen bijvoorbeeld?

En waar is de afvoer precies aangebracht? Als deze te ver naar voren zit wordt het erg lastig om de wc-pot passend geplaatst te krijgen. Het is een optie om de afvoer te verleggen, maar daar heb je vrijwel altijd een professional voor nodig, tenzij je zelf een loodgieter bent.

De voorbereiding

Voldoet de beoogde ruimte aan de voorwaarden? Dan is het tijd om het gehele proces van een hangend toilet plaatsen in gang te zetten. Ga naar de bouwmarkt om een exemplaar te kopen (of doe dit online) en zorg dat je ook alle andere benodigdheden en gereedschappen in huis hebt. Denk daarbij onder meer aan tegels, hout en waterleidingbuizen.

Het pakket in elkaar zetten

Een hangend toilet plaatsen begint pas echt met het in elkaar zetten van het pakket. Dit is als het ware het staande frame waar de toiletpot in komt te hangen. Belangrijk is dat je hierbij de hoogte van de pot goed afstelt. Standaard is dit 1 meter (de hoogte van de zitting) maar als je wat groter of juist kleiner bent, dan kun je dit naar eigen wens uiteraard geheel aanpassen.

Vervolgens zorg je er voor dat de afvoer goed passend wordt gemaakt. Doe dit uiteraard erg zorgvuldig, je moet er immers niet aan denken dat je hier lekkage gaat krijgen… Verder sluit je ook de waterleiding aan. Doe dit uiteraard altijd pas als de hoofdkraan dicht is.

De achterplaat

Een achterplaat is een onmisbaar onderdeel bij een hangend toilet plaatsen. Doorgaans wordt hier watervast multiplex voor gebruikt. Je tekent alles goed af op de plaat en kunt vervolgens met een decoupeerzaag alles uitzagen. Vervolgens plaats je de achterplaat en kun je daarna met het betegelen aan de slag gaan.

Vaak worden dan dezelfde tegels gebruikt als in de rest van het toilet, maar zoals je op de foto kunt zien zijn er ook zeer zeker andere opties mogelijk. 

Plaatsen maar!

Als de tegels goed geplaatst zijn en het geheel een beetje goed is uitgehard, is het tijd om het hangend toilet plaatsen af te ronden door de pot zelf definitief aan te brengen. Werk het geheel af met kit en je prachtige nieuwe wc is klaar. Test uiteraard of alles goed werkt!

En verder kun je ook de rest van de ruimte af gaan werken. Misschien moet er nog wel een wasbak opgehangen worden of wil je de boel nog even lekker verven.

In de muur

Op de laatste foto laten we je nog even een foto zien van een hangend toilet dat echt in de muur is geplaatst. Vaak moet dat bij de bouw van de woning al worden ingecalculeerd, maar als de muren breed en dik genoeg zijn kan dit ook naderhand gebeuren.

Kijk dus gewoon even welke situatie bij jou het geval is. En verder doen we er natuurlijk ook graag alles aan om jou zoveel mogelijk inspiratie te geven op het gebied van wc’s, badkamers en alles wat daarbij komt kijken. Vergeet daarom zeker niet om ook dit artikel even te lezen! 

Ga jij een hangend toilet plaatsen? Deel je ervaringen met ons! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!