Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zo richt je je kleine woonkamer met open keuken in

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Villa met zwembad Lent:  Keuken door ECO architecten
Loading admin actions …

Een kleine woonkamer met open keuken is knus en gezellig, zeker met de naderende feestdagen. Maar toch kan het soms een hele opgaaf zijn om zo'n kleine ruimte praktisch in te richten. En vaak plaatsen we de meubels of open keuken op zo'n manier neer dat de ruimte veel voller lijkt dan nodig is.

Gelukkig zijn er zo van die handige tips & tricks om die kleine woonkamer met open keuken slim in te richten waardoor hij veel ruimer lijkt dan hij eigenlijk is.

Vandaag delen we deze met je en we laten je gelijk ook wat voorbeelden zien van slim ingerichte kleine woonkamers al dan niet met open keuken.

Plaats een bar in je open keuken

Bar:  Inbouwkeukens door Puurbouwen

Een ideale manier om je kleine woonkamer met open keuken in te richten is door er een kleine bar te plaatsen. Deze heeft verschillende functies ineen: dineerplek, werkplek en scheiding van de keuken en de rest van de ruimte. Wanneer je weinig ruimte hebt dan is het handig om te kiezen voor multifunctionele elementen.

Zo hoef je minder meubels te plaatsen alles bij elkaar en kun je er alles doen wat je er graag wilt doen.

Kies voor een onzichtbare keuken

eigentijdse villa:  Keuken door CHORA architecten
CHORA architecten

eigentijdse villa

CHORA architecten

Een nieuwe trend is de keuken die je eigenlijk nauwelijks herkent als keuken. Ideaal natuurlijk in een kleine ruimte want deze keuken valt nauwelijks op.

Kies voor een klein formaat keukeneiland en een grote ingebouwde kastenwand die niet opvalt en waarin je veel spullen kwijt kunt.

Maak een scheiding tussen de ruimtes

Wanneer je weinig ruimte hebt, is het soms lastig om alle functies, oftewel dingen die je er graag zou willen doen, toe te voegen aan je woonkamer. Een kleine, weinig opvallende scheidingswand kan dan een goed idee zijn om optisch twee verschillende delen te creëren.

Ook met een keukeneiland of bar kun je deze optische scheiding prima neerzetten.

Eettafel, woonkamer en keuken ineen

maatwerk keuken met openhaard en royale schuifpui naar de tuin:  Keukenblokken door StrandNL architectuur en interieur
StrandNL architectuur en interieur

maatwerk keuken met openhaard en royale schuifpui naar de tuin

StrandNL architectuur en interieur

Anno 2019 combineren we verschillende functies meer en meer. Zo wordt de keuken steeds meer een woon- en leefruimte bijvoorbeeld met open haard en grote lampen. In deze open keuken is het aanrechtblad direct ook eettafel en werkruimte.

Een grote opvallende lamp als blikvanger is sowieso een goed idee in een kleine woonkamer. Zo zijn alle ogen gericht op dit item en valt het minder op dat de ruimte vrij klein is. Het leidt de aandacht dus als het ware af.

Kies voor een select aantal items

N-House in Dorst bij Breda.:  Woonkamer door Lab32 architecten
Lab32 architecten

N-House in Dorst bij Breda.

Lab32 architecten

Natuurlijk een logische tip dit, maar in de praktijk hebben we natuurlijk de neiging om veel te veel spullen te plaatsen in een kleine ruimte. Wanneer je een kleine woonkamer met open keuken wilt gaan inrichten met meubels, bedenk van tevoren goed wat de key essentials zijn qua meubels en beperk je tot een select aantal items.

Less is more in dit geval. Kies ook liever voor een ingebouwde kast dan voor een grote kastenwand. Vind je dit lastig? Schakel dan eventueel een professional in.

De juiste locatie van je bank is essentieel

Appartement Katwijk :  Woonkamer door CM Interieurarchitect
CM Interieurarchitect

Appartement Katwijk

CM Interieurarchitect

De locatie van je bank is zeer bepalend wanneer je weinig ruimte hebt en je ook graag een open keuken wilt plaatsen. Plaats je de bank ergens middenin de ruimte dan lijkt deze namelijk direct erg vol. Plaats je bank daarom liever met de lange kant onder het raam, zoals in dit voorbeeld. Zo hou je de ruimte open en blijft er voldoende ruimte over voor bijvoorbeeld een klein keukeneiland.

Ook is het belangrijk om niet alle meubels langs de muur te plaatsen. Je bank horizontaal geplaatst onder het raam doorbreekt dit effect ook.

Open keuken middenin woonkamer

Villa met zwembad Lent:  Keuken door ECO architecten
ECO architecten

Villa met zwembad Lent

ECO architecten

Wat we ook steeds vaker zien is dat de open keuken middenin de woonkamer wordt geplaatst en zo een centraal onderdeel is van wonen, leven en koken. In een kleine woonkamer zou je er ook voor kunnen kiezen om je eettafel voor het raam te plaatsen en de open keuken centraal in de ruimte neer te zetten. Al je spullen plaats je in een ingebouwde kastenwand. Een totaal andere manier om creatief met de ruimte om te gaan en toch alle moderne nieuwe snufjes aan je huis toe te voegen.

Zorg voor voldoende, onzichtbare opbergruimte

Een van de belangrijkste ideeën om je kleine woonkamer met open keuken in te richten is het slim opbergen van de grote hoeveelheid spullen die je er graag kwijt wilt. Teveel losse spullen zorgt namelijk voor een rommelig en te vol gevoel. Belangrijk is daarom om voor voldoende opbergruimte te zorgen, met name in je keuken ook. In een kleine ruimte is een onzichtbare ingebouwde kast of wat nissen in de muur een beter idee dan een een grote kast of kastjes tegen de muur. Een ingebouwde kast zie je niet en laat de ruimte veel groter lijken.

Wil je ook graag weten welke kleuren het meest geschikt zijn voor je kleine woonkamer? In dit artikel lees je er alles over.

Wat vond je van deze tips? Waren ze nuttig?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!