Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Hoe maak ik mijn inrichting industrieel?

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Je hoort ze steeds vaker in gesprekken over inrichting; woorden als 'vintage', 'reclaimed', 'brocante'. Dit zijn maar een paar elementen van de steeds populairder wordende Industriële Stijl. Velen hebben ongetwijfeld al een Industrieel meubelstuk of object in huis; of ze het weten of niet. Maar wat maakt een inrichting nu echt industrieel? Hoe krijg je dat effect van een stoere, basic ruimte waarin je je toch thuis kunt voelen? Lees verder voor onze tips en suggesties voor een echt industrieël design.

Minimalisme

Een ander belangrijk deel van een Industriële inrichting is een zekere mate van minimalisme. De materialen en basiselementen van de ruimte, zoals van vloer en muur, moeten in al hun stoerheid kunnen pronken en hun invloed kunnen uitoefenen. Kies dan ook een aantal praktische, comfortabele en zelfs multifunctionele meubelstukken en laat het daarbij. Speciale elementen zoals de staande klok in deze foto krijgen dan de focus. Voor een beetje extra warmte en persoonlijkheid kun je stoffen als leer of, zoals hier te zien is, een vleug bont toevoegen.

Back to the basics

 Gang en hal door works berlin
works berlin

Industrial Look im Flur

works berlin

Wat Industrieel nu echt industrieel maakt is de teruggang naar het 'origineel'; naar dat wat onder de oppervlakte ligt of dat waarvan een product 'echt' gemaakt is. Wat dit betekent is hernieuwde aandacht voor bijvoorbeeld de onderliggende materialen van vloer en muur. Typische elementen in een industrieel design zijn dan ook betonnen vloeren en stenen muren; dat wat tevoorschijn komt als je een vloer of muurbedekking wegpelt. De ruwe, stoere onderlaag wordt zo de basis voor de hele inrichting en garandeert bijna op zichzelf een industrieel gevoel. Hetzelfde geldt voor de meubels; stoere stalen buizen en kaal hout vormen de standaard. Veel meubels in een industrieel ingerichte ruimte komen dan ook van voor de eeuwwisseling, of zijn nieuw, maar vintage in ontwerp. Naast stijlvol kan industrieel design dan ook goedkoop zijn; rommelmarkten, kringloopwinkels en grootmoeder's zolder zijn bijvoorbeeld de perfecte bron van vintage pronkstukken die ieder huis, zelfs met het kleinste budget, trendy kunnen aankleden.

Damaged goods

Naast stoere en onbehandelde materialen voor de inrichting is wat extra ruwheid en ouderdom een belangrijk onderdeel van de 'vintage look' dat deze stijl kenmerkt. Dit wordt bereikt door meubels in licht beschadigde toestand te houden of soms zelfs wat beschadigingen bewust aan te brengen. Naast dat dit toevoegt aan de stoerheid van het interieur levert het ook voordelen voor huishoudens met bijvoorbeeld kleine kinderen of huisdieren; geen angst meer voor kleine krassen, vlekken of beschadigingen want deze dragen alleen maar bij aan het effect!

Hergebruik

Een ander kenmerk van industriële meubilering is het hergebruiken of 'repurposing' van materialen of meubels. Zoals hier: deze kooi, in een vroeger leven waarschijnlijk gebruikt als duiventil, doet nu dienst als opbergruimte en boekenkast. Deze kale, ruw-stalen constructie is functioneel en bescheiden, en draagt zo bij aan de minimalistische stijl. Kies dus voor functie en eenvoud met een vleugje industrie om de stoere inrichting vorm te geven.

Mechanisch

Wat 'industrieel' zijn naam geeft is natuurlijk de kern van de stijl: de verwijzing naar fabricatie, constructie en bouw. Meubels en materialen die je op een bouwplaats of in een oude fabriek zou tegenkomen zijn dan ook de inspiratie voor wat we hierboven tot nu toe gezien hebben. Scharnieren, tandwielen, schroeven en kabels worden dan ook bij voorkeur open en onbedekt gelaten. Wat betreft verlichting zijn kale gloeilampen zoals deze dan ook het summum van industrialiteit, zeker in combinatie met een constructie zoals in deze foto te zien is.

Warm & koud

 Studeerkamer/kantoor door Arquitectos Madrid 2.0
Arquitectos Madrid 2.0

Proyecto y Reforma de Loft en Madrid

Arquitectos Madrid 2.0

Wie nu denkt dat industrieel koud, ongezellig, kaal en niets voor hen is heeft het mis. De mogelijkheden voor warmte en gezelligheid zijn ruim aanwezig in de vorm van materialen als leer en hout bijvoorbeeld. Ook kleur kan bijdragen aan een persoonlijk en warme sfeer in een industriële omgeving. In deze foto is van beide gebruik gemaakt: de bruine leren banken zorgen voor een warme plek op het strakke beton en het gebruik van kleur aan de muur en in de details fleuren het interieur op een verrassende manier op. Wees dus niet bang je persoonlijkheid te laten doorwerken in het geheel!

Met deze tips kan iedere ruimte in Industriële stijl ingericht worden; van rijtjeshuizen tot een oude school zijn zo om te toveren in een trendy, hedendaagse woning met veel aandacht voor leefbaarheid en functionaliteit.

Meer inspiratie nodig? Bekijk foto's van industriële inrichtingen.

Wat is jouw favoriete vintage meubelstuk in huis? Vertel erover of deel een foto hieronder.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!