Sneak preview: de tuintrends voor 2019 | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Sneak preview: de tuintrends voor 2019

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moderne zitkuil in eigen tuin van tuinontwerper Joke Gerritsma Moderne tuinen van Joke Gerritsma Tuinontwerpen Modern
Loading admin actions …

Het jaar 2018 is alweer bijna voorbij en dus is het de hoogste tijd om alvast even vooruit te blikken naar 2019. We geven je alvast even een sneak preview van de belangrijkste tuintrends voor 2019. En dat wordt een jaar van uitbundigheid qua tuinarchitectuur met volop groen en bloemen en waarin we verschillende stijlen combineren tot een unieke, persoonlijke mix. We zien groene oases in de stad, volop bloeiende tuinen die doen denken aan kasteeltuinen en tuindesigns die doen denken aan een stuk ongerepte natuur.

Dus leun even lekker achterover en lees mee welke trends jij volgend jaar graag wilt toevoegen aan jouw tuin.

De ongerepte natuurtuin

​Natuurlijke zwemvijvertuin met buitenverblijf en sauna Landelijke tuinen van Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen Landelijk
Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

​Natuurlijke zwemvijvertuin met buitenverblijf en sauna

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Deze trend zagen we al in 2018, maar zet nog even door naar 2019: de natuurlijke tuin. Belangrijkste kenmerk is dat je deze tuin nauwelijks kunt onderscheiden van een stuk ongerepte natuur. Met bomen, kleine stroompjes en lukraak groeiende planten en bloemen. De vormen in deze tuin zijn ruw, ruig, grillig en scherp net als in de echte natuur.

Wanneer er materialen gebruikt worden dan zijn deze ruw en onbewerkt en zorgen voor een industrieel effect zoals staal, natuursteen of verroest ijzer. En in deze tuin is het natuurlijk op en top genieten: je hoeft niet naar de Veluwe maar geniet van de natuur in je eigen tuin.Een natuurlijk waterelement

In de tuinen anno 2019 zien we steeds vaker een natuurlijk waterelement. En ook al heb je weinig ruimte, je kunt vrijwel altijd een verhoogde smalle stenen bak toevoegen aan je tuin met zo'n fraai waterelement.

Evenals de natuurlijke tuin kiezen we steeds vaker voor een zo natuurlijk mogelijke vijver of waterstroom. We zien natuurlijke zwemvijvers of een natuurlijke waterloop met een beekje in de tuin. Heerlijk ontspannend natuurlijk zo'n watergeluid in je tuin. Het is ook niet voor niets dat een waterelement een van de belangrijkste onderdelen is in een tuinontwerp volgens feng shui.

De uitbundig bloeiende kasteelachtige tuin

Uitbundige vaste planten borders Klassieke tuinen van Teo van Horssen Hoveniers Klassiek
Teo van Horssen Hoveniers

Uitbundige vaste planten borders

Teo van Horssen Hoveniers

We kennen allemaal de klassieke tuin met een groot grasveld omzoomd door rijk bloeiende struiken. Dit type tuin is weer terug van weggeweest. We zien grote gazonnen omzoomd door rijk bloeiende borders met een veelheid aan kleurige bloemen. De vormen in deze tuin zijn vol en rijk en met name rond of glooiend. De kleuren zijn uitbundig en fel. Een gietijzeren theeprieel maar ook luxe materialen als fluweel en marmer passen perfect in deze tuin.

En kies je niet voor een klassiek ontwerp dan kun je natuurlijk ook wat borders of bakken laten plaatsen met volop bloeiende planten in verschillende kleuren.

Verlaagde terrassen

Moderne zitkuil in eigen tuin Moderne tuinen van Joke Gerritsma Tuinontwerpen Modern
Joke Gerritsma Tuinontwerpen

Moderne zitkuil in eigen tuin

Joke Gerritsma Tuinontwerpen

Trendy zijn ook de verlaagde terrassen. Op zo'n terras zit je heerlijk beschut en heb je ook veel privacy. Bovendien kijk je vanuit je huis dan minder op het terras en meer op het rijke groen in je tuin. Veel voordelen dus. Deze verlaagde terrassen worden veelal omzoomd door een fraaie groenblijvende haag van bijvoorbeeld Buxus.

Ook zien we in tuinen vaker kleine boompjes voor contrast en hoogteverschillen.

De samengestelde tuin

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Japanse Watertuin Aziatische tuinen van Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen Aziatisch
Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Japanse Watertuin

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Deze tuin is een samengesteld geheel met verschillende delen die als een collage bij elkaar gevoegd zijn. De verschillende delen overlappen elkaar daarbij ook en lijken lukraak bedacht of bij elkaar gevoegd. Alle verschillende stijlen worden daarbij met elkaar gemixt tot een fraai geheel waarbij alles mogelijk is. Ideaal voor de minder ervaren tuindesigners dus. Bekijk wel van tevoren even wat voorbeelden voor inspiratie. Want het is natuurlijk wel belangrijk dat je tuin uiteindelijk een mooi samenhangend geheel wordt.

Denk bijvoorbeeld aan een tuin met leuke speelhoek voor de kids maar ook met bakken met een kleine moestuin en een verlaagd terras met kleine natuurlijke vijver ernaast.

Tuintrends 2019 voor de kleine tuin

Exclusieve bostuin met waterloop en infinity-pool Moderne tuinen van Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen Modern
Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Exclusieve bostuin met waterloop en infinity-pool

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Ook in de kleine stadstuin proberen we zoveel mogelijk groen in te zetten waardoor dit een echte groene oase wordt. Zo lijkt het ook of je midden in de stad heerlijk in de groene natuur zit. Voor een natuurlijke sfeer wordt er veel met hout en bamboe gewerkt voor terrassen, afscheidingen en bakken.

Strakke lage tuinmeubelen zoals een loungeset passen het beste in deze sfeer en kies dan ook voor bijpassende tinten zoals aardetinten of grijs. Maar ook groen of de jungletrend is goed te combineren met dit type tuin. Het belangrijkste kenmerk van deze tuin is een veelheid aan groen en planten op een klein oppervlak. Een groene muur of groendak past perfect in dit beeld.

Aan de voorzijde van stadswoningen worden bakken geplaatst met kleine boompjes of uitbundig bloeiende bloemen in verschillende kleuren en ook de straat wordt opengebroken om er wat fraaie borders met groen aan te leggen.

Eigentijdse tuin met zwembad en hoogteverschillen Moderne tuinen van Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen Modern
Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Eigentijdse tuin met zwembad en hoogteverschillen

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Wellness tuin verbonden met het landschap Landelijke tuinen van Studio REDD exclusieve tuinen Landelijk
Studio REDD exclusieve tuinen

Wellness tuin verbonden met het landschap

Studio REDD exclusieve tuinen
Welke trend ga jij toevoegen aan je tuin?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!