De zolder isoleren: zo bespaar je op je energierekening!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

De zolder isoleren: zo bespaar je op je energierekening!

Johan van Dijk Johan van Dijk
  door Benoit Viot Eirl
Loading admin actions …

Een lage energierekening willen we allemaal. Naast dat het goed is voor je portemonnee zorg je daarmee ook voor een bijdrage aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Veel warmteverlies in een huis komt door gebrekkige isolatie.

En als is jouw huis misschien wel goed geïsoleerd, het zou zo maar kunnen zijn dat de zolder en het dak toch meer warmte laten ontsnappen dan je zou denken. Daarom willen we het met je hebben over de zolder isoleren: bespaar zo op je energierekening en kom er echt warmpjes bij te zitten.

Aan de hand van handige tips van onze experts laten we je zien hoe dat kan.

De zolder

de zolder verdieping:  Slaapkamer door Architectenbureau Vroom
Architectenbureau Vroom

de zolder verdieping

Architectenbureau Vroom

Voor we het over de zolder isoleren gaan hebben, is het ook handig om te weten waar jij de zolder voor gebruikt. Is het een opslagruimte of maak je er gebruik van in de vorm van een extra slaapkamer, werkkamer of gastenverblijf? Zeker in de laatste drie situaties is het van belang dat de ruimte warm en behaaglijk is.

In die gevallen is het zo dat met name het dak goed geïsoleerd moet zijn. Als de zolder slechts een opslagruimte is, dan is isoleren van de vloer in principe voldoende. Het hoe en wat van deze beide gevallen leggen we zo meteen verder uit.

Het dak van je huis

De meeste zolders zijn onder een schuin dak te vinden en een zolder isoleren houdt dan ook in dat deze schuine wanden op de een of andere manier van isolatiemateriaal moeten worden voorzien. Belangrijk om te weten is waaruit jouw dak precies bestaat.

Vaak zullen dit dakpannen zijn, mocht je een rieten dak hebben dan heb je geluk, want riet isoleert van zichzelf al heel erg goed. Neem dus eerst eens even een kijkje op zolder om te zien hoe het precies zit en vraag eventueel hulp aan een deskundige. 

Het dak isoleren

De zolder isoleren in de vorm van het dak is een klus die je in principe zelf uit kunt voeren. Meestal doe je dit aan de binnenkant van het (schuine) dak. Gebruik een materiaal als glaswol om de ruimtes tussen de houten of metalen regels onder het dak op te vullen. Soms is het nodig om deze regels wat groter te maken.

De glaswol moet namelijk voor de meest ideale isolatie een dikte tussen de 15 en 20 centimeter hebben. Snij het gerust iets ruimer uit om het stevig tussen de balken te kunnen drukken. Vergeet niet om ook een dampfolie te gebruiken: zo kan het vocht niet in de glaswol trekken en uiteindelijk schimmel in je dak veroorzaken.

Gebruik bij het werken met glaswol wel altijd beschermende handschoenen, dit materiaal kan namelijk irritatie veroorzaken.

De vloer isoleren

De zolder isoleren door middel van een isolatielaag op of onder de vloer aan te brengen is zoals gezegd vooral een optie als je de zolder als opslagruimte gebruikt.

Een open zolderstructuur wordt aan de bovenkant van isolatie voorzien. Vergeet daarbij ook zeker de dampfolie niet, die wordt in dit geval aan de onderkant aangebracht.

Heb je een massieve zoldervloer? Ook dan wordt eerst dampfolie aangebracht en kun je vervolgens isolatieplaten aanbrengen die beloopbaar zijn. 

Verder klussen op zolder

Is het een beetje gelukt met de zolder isoleren? Dan is het tijd om verder na te denken over andere klussen op zolder! De mogelijkheden zijn wat dat betreft erg groot en we hebben er al een paar genoemd.

In het geval van de foto is er van gekozen om van de zolder een heuse thuisbioscoop te maken. Hoe leuk is dat? Lekker genieten van een groot scherm op je eigen zolder, een heerlijke luxe!

Badkamer op zolder

badkamer op zolder met badmeubel en spiegels op maat:   door Stefania Rastellino interior design
Stefania Rastellino interior design

badkamer op zolder met badmeubel en spiegels op maat

Stefania Rastellino interior design

Een badkamer op zolder aanbrengen? Dan is de zolder isoleren ook een noodzakelijk iets! Je wilt immers wel lekker warm kunnen genieten van je douche. Of je gaat nog een stapje verder en maakt er een spa van… Hoe fijn is het dat je op die manier op je zolder kunt genieten?

Uiteraard vergt het wel de aanleg van de nodige leidingen en afvoeren, maar we kunnen je uit eigen ervaring vertellen dat het wel de moeite waard is.

En zoals je op de foto kunt zien geeft het met een schuin dak zonder meer een prachtig beeld!

Een fraai afgewerkt geheel

Je ziet hier op de foto een fraai afgewerkt geheel. Uiteraard is er na de isolatie nog weer een extra laag aangebracht zodat je niets meer van het zolder isoleren kunt zien. Een slaapkamer waar in dit geval de kat ook van geniet, is het fraaie resultaat.

Met je zolder kun je natuurlijk nog heel veel meer doen en ook op dat gebied zijn we zeker bereid je nog meer leuke suggesties aan de hand te doen. Benieuwd geworden? Zorg dan zeker dat je ook dit artikel even gaat bekijken. 

Hoe goed is jouw zolder geïsoleerd? We zijn benieuwd! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!