Een toilet verbouwen: alle opties en kosten op een rij | homify

Een toilet verbouwen: alle opties en kosten op een rij

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Erika Winters® Design Moderne badkamers
Loading admin actions …

Wist je dat je in totaal zo'n drie jaar van je leven doorbrengt op je toilet? Dit kleinste kamertje is dus niet de meest onbelangrijke ruimte in huis. Maar vaak komt deze ruimte wel op de laatste plaats wanneer het om inrichting, design en sfeer gaat. Meestal is deze ruimte uitgevoerd in grijs, zwart en wit. En dat is een beetje een gemiste kans want juist in deze kleine ruimte kun je al je creativiteit goed uitleven. Bevalt het je niet, dan pas je het namelijk zo weer aan. Wil je je wc opknappen? Vandaag zetten we alle opties en kosten voor je op een rij. Ook geven we je wat ideetjes voor een simpele make over.

Sfeer en design – Deel 1

Toilet Studiohecht Moderne gangen, hallen & trappenhuizen

De allereerste vraag die opkomt wanneer je je toilet gaat verbouwen is natuurlijk welke sfeer, stijl en ontwerp je daar wilt neerzetten. Dat hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak, maar het is ook belangrijk dat het ontwerp aansluit bij de rest van je interieur zodat een logisch geheel ontstaat. Heb je bijvoorbeeld een modern interieur? Kies dan voor strakke, vierkante vormen en tegels in een neutrale tint zoals beige, zwart of wit. Is je interieur meer natuurlijk? Denk dan aan wat natuurlijke elementen zoals een houten accentmuur, houten lamp, kunststof plant en een wasbak van natuursteen.

Sfeer en design – Deel 2

Wc Toiletten sterrenhemel plafond verlichting met glasvezel LED MyCosmos BadkamerToiletten
MyCosmos

Wc Toiletten sterrenhemel plafond verlichting met glasvezel LED

MyCosmos

Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden op vlak van sfeer en design.Voor een industrieel toilet laat je alle koperen of metalen leidingen zichtbaar zitten en kun je de muren met beton ciré bewerken. Vaak kiezen we voor zwart, wit of grijs, maar er is nog zoveel meer mogelijk om deze kleine ruimte een creatief tintje te geven. Bijvoorbeeld een fraaie accentmuur achter je toilet, een fraai verlichte nis of een geometrische tegelvloer.

Simpele toilet make over

Een verbouwing van je toilet is relatief gezien wat duurder. Dat komt omdat je toch vrij veel tegels gebruikt door tegelverlies en je ook het nodige leidingwerk moet verrichten. Wil je liever geen grote verbouwing? Goed nieuws: je kunt je toilet ook een simpele make over geven:


  • Plaats een fraaie ruwe houten plank boven je toilet: direct ook een handige plek voor je toilet accessoires.
  • Accessorize je toilet met een kekke designlamp, gekke print toiletbril of een mooie grote spiegel. Geef de muren boven je tegels een fris kleurtje of bewerk ze met een speciale techniek zoals sponzen.
  • Zijn je tegels nog goed? Plaats dan wat fraaie muurstickers voor een mooi accent en ook een fraai design wasbakje doet wonderen voor de sfeer.
  • Een accentmuur achter je toilet is ook een perfect idee om je toilet een make over te geven. Plaats er hout- of natuursteenstrips of maak er een fraai verlichte nis.
  • Vergeet ook de verlichting niet want met led strips kun je leuke accenten aanbrengen langs de randen van het plafond of onder een rand waar de tegels ophouden.

Wat kost een toilet renoveren?

inloopdouche Alkmaar - AGZ badkamers en sanitair AGZ badkamers en sanitair Moderne badkamers
AGZ badkamers en sanitair

inloopdouche Alkmaar – AGZ badkamers en sanitair

AGZ badkamers en sanitair

Wat kost een toilet verbouwen nu eigenlijk? Dat hangt sterk af van wat je precies gaat doen en of je het toilet zelf gaat verbouwen of dit laat doen. Voor een paar nieuwe elementen zoals een wasbak, nieuw toilet of kraan ben je al voor een paar honderd euro klaar. Wil je echt je hele toilet verbouwen en laat je het doen door een expert? Dan kunnen de kosten voor je nieuw toilet oplopen tot wel 5.000 euro of meer. Een goede tip is om je badkamer en toilet tegelijk te renoveren. Zo kun je bijvoorbeeld dezelfde materialen en tegels kopen en daarmee flink op de kosten besparen. Je moet er ook wel voor zorgen dat je de juiste materialen gebruikt aangezien er eventueel schimmel kan ontstaan. Maar dankzij onze tips kun je die narigheid wel gemakkelijk voorkomen.

Welk toilet en waarom? – Deel 1

Het allerbelangrijkste in deze ruimte is het toilet natuurlijk. Daar wil je graag goed en comfortabel op kunnen zitten, op de juiste hoogte. Qua soorten toiletten zijn er duoblok, staande en wandclosets. Meestal wordt voor deze laatste optie gekozen: een hangend toilet dus. De beste keuze ook voor de waarde van je huis, maar wel iets meer werk vanwege de inbouw. Daarnaast kun je kiezen uit vlak- of diepspoel toiletten. Bij diepspoel is alles direct weg maar kan er soms wat water omhoog spatten. Bij vlakspoel blijft alles liggen en heb je dus geen last van opspattend water.

Welk toilet en waarom? – Deel 2

Toiletten komen in verschillende maten: compact, verlengd of standaard. Een compact toilet is kleiner en dus zeer geschikt voor een kleinere ruimte. E en standaard toilet is de reguliere maat en een verlengd toilet is langer en dus vooral geschikt voor langere mensen. En dan is er tegenwoordig ook het randloze toilet. Zoals de naam al aangeeft heeft dit toilet geen randen. Zo kun je het toilet veel makkelijker schoonmaken en dat is natuurlijk veel hygiënischer. Vind je het milieu belangrijk? Kies dan voor een toilet met bespaarknop. Je toilet is een grootwaterverbruiker (30% van al het water in je huis) en met zo'n knop bespaar je flink op het water dat je gebruikt. Ben je niet 100% zeker voor welk toilet je moet gaan? Dan helpt een van onze Homify professionals maar al te graag met het maken van deze belangrijke beslissing.

Toilet renovatie ideetjes

Allerbelangrijkste is natuurlijk dat je toilet die fraaie, prettige ruimte wordt zodat je de investering ook terugverdient in extra wooncomfort. En er is zoveel mogelijk in deze kleine ruimte! In dit ideabook kun je nog veel meer inspiratie vinden.

Hoe ziet jouw toilet eruit na de verbouwing? Stuur ons een foto!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!