De meest inspirerende zwembaden: zo onderhoud je ze! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De meest inspirerende zwembaden: zo onderhoud je ze!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Hotel Villa Honegg Scandinavische hotels van Jestico + Whiles Scandinavisch
Loading admin actions …

Een heerlijke aanblik om alvast even te verlangen naar de zomer en vakantietijd. Met hun heldere azuurblauwe water doen zwembaden ook direct denken aan ontspanning. Een instant vakantiegevoel. Nog heel even en dan zitten we weer heerlijk met onze blote voeten in het kalmerende water. Wanneer je de ruimte hebt dan kun je een ware oase creëren met zo'n zwembad in je achtertuin of huis. Het is meer dan verleidelijk dit uitzicht op het azuurblauwe water en de belofte om straks heerlijk op een luchtbed te drijven in je eigen zwembad. Voor veel mensen is het onderhoud een struikelblok. De gedachte aan elke dag water controleren en blaadjes vissen is een minder aantrekkelijke kant van een eigen zwembad. Maar tegenwoordig zijn er automatische robots te koop die je bijna al het werk uit handen nemen. Lees mee hoe je een zwembad op eenvoudige wijze onderhoudt en proef alvast de zon via een aantal van de meest inspirerende zwembaden van dit moment. 

Reinigen van vloeren en wanden

Hotel Villa Honegg Scandinavische hotels van Jestico + Whiles Scandinavisch
Jestico + Whiles

Hotel Villa Honegg

Jestico + Whiles

Adembenemend mooi dit infinity pool waarvan het blauwe water zich lijkt uit te strekken tot in het lager gelegen meer. Infinity pools geven het idee van oneindig blauw water dat overgaat in dezelfde kleur blauwe lucht en zee. Ze vormen een oase van ontspanning en welzijn. We zien de infinity pools dan ook steeds vaker. Zowel in vakantieoorden maar ook in achtertuinen van woonhuizen. En het ziet er ook prachtig uit zo'n helder en schoon zwembad. Om het zwembad zo kraakhelder schoon te houden dienen de wanden en vloer regelmatig gereinigd te worden. Vroeger gebeurde dit met de hand met een borstel. Tegenwoordig bestaan daar handige onderwaterrobots voor zodat het je zelf nauwelijks inspanning kost. Het onderhoud is dus geen reden meer om af te zien van zo'n mooie infinity pool.

Chloorgehalte en algencontrole

Denk aan Zwitserland en een prachtig berglandschap met geurige bloemweides, klaterende beekjes en prachtige helder bergmeertjes. Dan kom je uit bij de trend van natuurlijke zwembaden. Dit type zwembad kenmerkt zich door rotsmuurtjes, rots- of zandbodem, natuurlijke begroeiing en ziet er uit als een meertje dat je in de natuur tegenkomt. Zo'n prachtig helder meer wil je graag zo houden en geen blubberige groene poel laten worden.  Groene aanslag door algen is het meest voorkomende probleem van zwembadeigenaren. Algen komen niet in alle zwembaden voor, maar vooral wanneer het chloorgehalte en/of pH gehalte niet goed zijn. Om het zwembad algenvrij te maken en het zwembadwater weer mooi schoon en helder te krijgen, volg je de het stappenplan in de volgende paragrafen. Verder gaat beweging van het water algenvorming tegen dus laat de zwembadpomp regelmatig draaien. Zo verdwijnen de meeste algen uit het water en kunnen ze zich ook minder eenvoudig vastzetten op de bodem of tegen de wand. Is het water echt flink groen uitgeslagen, voeg dan naast chloor en Ph+ of Ph- ook anti-alg aan het water toe. 

Check de waterkwaliteit

Controleer allereerst de Ph waardes en voeg indien nodig Ph+ of Ph- toe aan het water. Het testen van de Ph waardes is mogelijk met een zwembadtester of papieren teststaafjes die vaak ook te verkrijgen zijn in de reguliere tuincentra. De meest optimale pH-waarde ligt tussen de 7,2 en 7,6. Deze Ph waarde is nodig om het chloor optimaal te laten werken in het zwembadwater. En het chloor is weer nodig om het water te desinfecteren van vuil en bacterieën. Je voegt 4-10 gram Ph+ of Ph- toe per 1000 liter. 

Instant chloortoevoeging

Chloor zorgt ervoor dat het zwembadwater schoon en fris blijft. Je kunt het toevoegen in de vorm van tabletten of granulaat. Tabletten worden altijd in een chloordrijver of skimmer gedaan. Chloorgranulaat wordt altijd eerst in lauw water opgelost en daarna verdeeld over het wateroppervlak. Het normale chloorgehalte van een zwembad ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Is er sprake van algen in het zwembad, dan kan het chloorgehalte eventueel worden opgehoogd naar 3 ppm/liter. Zorg ervoor dat dit niet hoger wordt dan 3 ppm/liter, want in dit geval heeft dit een averechts effect door binding van het chloor. Na het toevoegen van chloor kun je gewoon direct weer zwemmen, maar zorg ervoor dat de skimmer of het chloor granulaat altijd buiten bereik blijft van kinderen. Vind je chloor niet prettig dan kun je ook kiezen voor een zoutwaterzwembad. In dit geval wordt het water gedesinfecteerd door middel van zout-electrolyse. Het water is dan lichtzout, voelt zacht aan en is mild voor de huid. 

Zwembad robots

Patiotuin stadshart Maastricht Moderne zwembaden van Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Modern
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Patiotuin stadshart Maastricht

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Handige zwembadrobots nemen tegenwoordig bijna alle taken over inzake zwembadreiniging. Uiteraard is een grondige en volledige reiniging van het zwembad belangrijk. Daarom is het zeer belangrijk om een topkwaliteit zwembadrobot aan te schaffen. De beste zwembadrobots van dit moment zijn de Zodiac Vortex Pro 5600 4WD, de Dolphin X 60 zwembadrobot en de Zodiac Vortex 3.2 zwembadrobot. Kenmerk van de Dolphin is dat deze een zeer krachtige motor heeft die echt al het vuil volledig verwijderd. Ook heeft deze robot cartridges die eenvoudig verwisseld kunnen worden. De Zodiac Vortec 3.2 heeft eveneens een sterke motor en kan ook tegen zeer gladde polyester wanden opklimmen.

Tarpauline

Ibiza Style Eclectische zwembaden van Kabaz Eclectisch
Kabaz

Ibiza Style

Kabaz

Met een afdekzeil scherm je het zwembadwater af tegen vervuiling en bacterieën. Deze zeilen zijn veelal gemaakt van tarpauline: een stevig polyester doek dat soms ook opblaasbaar is voor een perfecte fit over het zwembadoppervlak. Sommige afdekzeilen zijn voorzien van solar cellen zodat je met dit zeil tegelijkertijd ook het zwembadwater heerlijk verwarmd. Buitengewoon praktisch!  Ook zien we halfronde plastic overkappingen die automatisch open en dicht geschoven kunnen worden. Zo is het zwembad overdekt en beschermd wanneer dit niet wordt gebruikt en warmt het op door deze transparante kas-achtige constructie. Wil je naast een zwembad nog meer highlights toevoegen met planten en bloemen aan de tuin? Lees dan ook dit artikel.

Wat is het zwembad van jouw dromen?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!