Inspiratie: 10 Rustgevende water elementen voor je tuin

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Inspiratie: 10 Rustgevende water elementen voor je tuin

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
  door Superficie Actual
Loading admin actions …

Wonen aan het water, een huis met eigen zwembad of een vijver vol met mooie vissen. Wanneer we dagdromen over de perfecte tuin, komt het element water toch erg vaak terug. Het toevoegen van een water element brengt rust en brengt bijna een vakantie gevoel met zich mee. In dit artikel laten we je verschillende toepassingen van water elementen zien; van vijvers tot zwembaden en kammelende beekjes, alles is mogelijk! Onderstaande tuinen laten zien dat je na een lange werkdag niet ver van huis hoeft te gaan om heerlijk te kunnen genieten van het ontspannende geluid van water. 

Kijk mee naar deze 10 rustgevende water elementen en laat je inspireren! Welke optie heeft jouw voorkeur?

Lounge aan het water

Velen dromen van een tuin aan het water,  want er is niets mooier dan aan het einde van een lange werkdag genieten van het kammelende water op je eigen lounge set. Mocht je niet aan het water wonen, dan is het aanleggen van een vijver een ideale manier om hetzelfde effect te creëren. Kies er bijvoorbeeld voor om je terras en de vijver tegen elkaar aan te laten leggen op een centrale plek in je tuin. Dit is een prachtig idee van Tuinarchitectengroep Eco

Über moderne look

Dit extreem strakke ontwerp is afkomstig van Paul Marie Creation, en is perfect toe te passen bij huis met een gelijkwaardige look and feel. Op deze foto zien we een langwerpige area die omgetoverd is tot een, schijnbaar ondiepe, vijver met een pikzwarte bodem. Dit geeft het geheel een bijna spiegelend effect. Via de 'zwevende' tegels is het achterste gedeelte van de tuin op een spannende manier te bereiken. Het contrast van de witte tegels en het frisse groen met het 'zwarte' water vormt samen een opvallend geheel. Ook leuk om op een kleinere schaal te realiseren natuurlijk! 

Kies voor gemak

Wanneer je kiest voor het realiseren van een water ornament, kleine vijver of fontein, zorg dan meteen voor een geavanceerd waterzuivering-systeem. Dit zorgt er in de toekomst voor dat dit element in je tuin geen wekelijkse onderhoudsbeurt nodig heeft. En let bij dit voorbeeld eens op de manier waarom de grond van de beplanting is afgemaakt. De grijze kiezelstenen en spotjes geven niet alleen een moderne look, ook voor degenen zonder groene vingers is beplanting op deze manier hardstikke goed mogelijk.

De bohemian touch

Strakke tuin Ibiza-style in Amstelveen:  Tuin door Biesot
Biesot

Strakke tuin Ibiza-style in Amstelveen

Biesot

Ibiza is toch wel de ultieme mix van boho, hippie en strakke vormen. Deze tuin laat zien dat deze stijlen ook prima gemixt kunnen worden in je eigen achtertuin. De moderne, strakke vijver is omgeven door romantische beplanting die versierd zijn met boho lampionnetjes. Dit voorbeeld laat zien dat een strak aangelegde tuin – mét water element – een geheel andere look krijgt door het toevoegen van de juiste planten, meubels en accessoires. 

Werken met minder ruimte

Natuurlijk zijn we niet allemaal gezegend met ruime, grote tuinen. Ook in smalle of kleine tuinen kan een element van water prima worden verwerkt. Neem een voorbeeld aan dit ontwerp van deze stadstuin in de Jordaan in Amsterdam. Door gebruikte maken van een moderne, smalle strook water en een muur met doorkijkvensters krijgt dit ontwerp enorm veel sfeer. Het stromende water zorgt ervoor dat deze tuin midden in de stad een oase van rust wordt. Het is een ontwerp van Erik van Gelder

Mini waterval in eigen tuin

Dit stijlvolle plaatje is geschoten bij een residence in Armenië. Het contrast van het strakke witte huis en de keuze voor de donkere materialen in de tuin zorgt voor een stijlvol geheel. Opposites attract, zeggen ze toch altijd? Op de foto zien we de buitenkant van een strak aangelegd zwembad waarbij het water met een waterval effect over de randen loopt. Wanneer een zwembad in je tuin geen optie is, kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor een kleine, losse waterval aan een zijkant van je tuin. 

De subtiele water ornamenten

Leeftuin voor het hele gezin:  Tuin door Stoop Tuinen
Stoop Tuinen

Leeftuin voor het hele gezin

Stoop Tuinen

Zoals eerder genoemd kunnen kleine water elementen elke tuin een rustgevende touch geven. Neem dit voorbeeld; drie aluminium buizen laten het water, in dit geval, in een zwembad lopen. Dit water element heeft een onopvallende plek tussen de beplanting, maar de impact is even groot als een opvallende fontein of waterval. Deze detailfoto is onderdeel van een door Stoop Tuinen aangelegde familietuin waarbij ontspanning en recreatie op een mooie manier samengevoegd zijn. 

De tijdloze klassieker

Dit water element is toegevoegd aan een modern aangelegde tuin in Emmeloord. Het water ornament is geplaatst op een kruising van twee zichtlijnen en wordt s'avonds opgelicht. Langs dit tijdloze en klassieke ornament loopt water naar beneden en met de weerspiegeling van het licht geeft die in de avond een bijzonder effect. Een prachtig idee van Gernell Hoveniers. Weer een voorbeeld dat het inzicht van een professional het mooiste van je huis of tuin naar boven kan halen. 

De natuurlijk aangelegde vijver

Exact het tegenovergestelde van de moderne inspiratie die we hier gedeeld hebben; de natuurlijke look. Of je tuin nu groot of klein is, deze toepassing van het element water in je tuin kan overal. De aanleg en beplanting in deze tuin geven het idee alsof deze vijver er altijd al gelegen heeft, alsof je je eigen meertje hebt! Om toch nog het geluid van stromend te water te horen, kun je er hierbij ook prima voor kiezen om een water ornament in de vijver te plaatsen. Dit Ideabook geeft overigens ook erg goede inspiratie als je rondloopt met het idee om een vijver in je tuin te willen realiseren. 

Meer natuurlijke inspiratie

Deze foto laat zien dat een juist aangelegd beekje hetzelfde effect kan bereiken als een mooie vijver. Door gebruik te maken van verschil in hoogte is het mogelijk om dit water element zowel groots als kleiner uit te voeren. Werk bijvoorbeeld met meer hoogte en minder oppervlak bij een kleine tuin, of kies er juist voor dat het kammelende beekje de eyecatcher van je tuin wordt. De juiste beplanting rondom het water maakt dit element helemaal af! 

Heb jij een favoriet? Of heb je juist andere ideeën over het plaatsen en toepassen van water en/of water elementen in je tuin? Laat het ons weten i...
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!