Bad of douche: waar kies je voor en waarom? | homify

Bad of douche: waar kies je voor en waarom?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Duingolf Ameland Hinabaay Moderne badkamers
Loading admin actions …

Soms is er weinig ruimte in je badkamer en moet je keuzes maken. Douche of bad, waar kies je voor? In de winter is het natuurlijk heerlijk om met kaarslicht in een warm bad rond te dobberen, maar voor je dagelijkse opfrisbeurt is een ruime douche natuurlijk onmisbaar. En misschien droomde je al altijd al van een jacuzzi onder het raam? Vandaag geven we je een overzicht van alle voor- en nadelen van beide opties. Maar we geven je ook wat creatieve opties wanneer je toch graag allebei in je huis of badkamer wilt plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bad voor in de douche, een bad met douche, en nog zoveel meer. Ja, de sky is the limit namelijk qua mogelijkheden, zeker omdat je tegenwoordig ook kunt gaan voor een prachtige betonlook zoals deze. En wat is er nu beter voor de waarde van je huis en qua waterverbruik? Lees even mee dan geven we je antwoord op al deze vragen.

De pluspunten van een douche

Duingolf Ameland Hinabaay Moderne badkamers
Hinabaay

Duingolf Ameland

Hinabaay

Het belangrijkste voordeel van een douche is natuurlijk de snelheid en het gemak. Je springt uit bed zo even onder de douche en in vijf minuten ben je klaar. Wanneer je in bad gaat dan kost dit natuurlijk veel meer tijd. Ook wanneer je je haren wilt wassen gaat dit veel makkelijker onder douche natuurlijk dan in bad. Een inloopdouche kun je ook veel simpeler inlopen zonder drempels of rand van een bad waardoor je zou kunnen vallen. Een douche is dus ook veiliger voor kleine kinderen en senioren. Verder kun je een inloopdouche makkelijk reinigen en is hij in alle stijlen en maten leverbaar. Zo kun je de douche helemaal afstemmen op jouw wensen en aanpassen aan je persoonlijke stijl.


De minpunten van een douche – Deel 1

Apartimentum_badkamer 1 KALDEWEI Nederland Moderne badkamers Wit
KALDEWEI Nederland

Apartimentum_badkamer 1

KALDEWEI Nederland

Maar nadelen zijn er ook. De douche is weliswaar veiliger dan het bad, maar toch kan de vloer hier ook nat worden en kun je uitglijden. Met een antislip mat of antislip tegels kun je dit echter makkelijk oplossen. Er wordt wel gezegd dat je voor een vol bad meer water nodig hebt en de douche milieuvriendelijker is dan het bad. Maar recente onderzoeken spreken dit tegen. Het maakt weinig verschil en wanneer je lang onder de douche staat, dan verbruik je zelfs meer water dan met een bad.

De minpunten van een douche – Deel 2

GROHE F Digital deLuxe Grohe Nederland BV Moderne badkamers
Grohe Nederland BV

GROHE F Digital deLuxe

Grohe Nederland BV

Degenen met een inloopdouche hebben dit vast al ontdekt: het water loopt regelmatig ook op de badkamervloer. Nu kun je dit met een trekker weghalen, maar het zorgt toch voor ongemak. Is er geen glazen wand of muurtje dan kan je hele badkamer ook flink vochtig worden van een douchebeurt. Ten slotte kun je niet in elke badkamer een inloopdouche plaatsen. Dat komt omdat de afvoer in de grond moet worden geplaatst zodat deze gelijkvloers is. Een oplossing is dan om een hogere douchebak te plaatsen.

De voordelen van een badkamer met bad

Betonlook Gietvloer in Badkamer Motion Gietvloeren Moderne badkamers Kunststof Beige
Motion Gietvloeren

Betonlook Gietvloer in Badkamer

Motion Gietvloeren

Heb je stijve ledematen en spieren of last van je gewrichten? Er is niets wat zo goed ontspant als een bad. De warmte is goed voor je spieren en gewrichten en maakt alles soepeler en losser. Een weldaad in de winter dus. Daarnaast zijn kinderen gek op het bad. Ze kunnen er urenlang spelen en je kunt ze er ook op druilerige dagen in zetten met wat speelgoed; dat vinden ze heerlijk. Wil je jezelf even verwennen of ontspannen? In plaats van naar de plaatselijke sauna te gaan, plaats je een heerlijke aromatische olie in bad, je steekt wat kaarsen aan en zet je favoriete muziek op en ontspannen maar. Wel zo makkelijk als dit thuis kan!

De nadelen van een bad

Een bad neemt natuurlijk flink wat ruimte in. Heb je een kleine badkamer dan moet je vaak kiezen tussen een douche en bad. Hoeveel ruimte het bad in beslag neemt hangt af van het type bad. Er bestaan ook smallere varianten en hoekbaden die minder ruimte innemen. In een bad lig je meestal en daarom is de vorm rond. Nadeel daarvan is dat je makkelijk uitglijdt in bad wanneer je er bijvoorbeeld ook je douche in plaatst. Verder spat het water van de douche dan vaak toch langs de badwand de badkamer in. Een bad heeft ook een hoge rand. Ben je wat ouder of niet zo goed ter been dan is het vaak niet zo makkelijk om het bad in of uit te stappen en ook niet om er liggend uit te komen. Denk hier van tevoren dus goed over na.


Wat zijn de alternatieven? – Deel 1

Stel je wilt toch graag een bad en douche in huis maar je hebt er de ruimte niet voor. Wat zijn dan de alternatieven? Een bad in douche misschien? Denk dan eens na waar je wel ruimte hebt. Een goed alternatief is een bad op pootjes of direct op de vloer in je slaapkamer. Maar we zien tegenwoordig ook douches in de slaapkamer. Met een goede ventilatie hoeft dit geen probleem te zijn. Heerlijk zo uit bed onder de warme douche 's ochtends! Ook bestaan er bad douche combinaties waarbij bad en douche zijn geïntegreerd en daardoor zeer weinig ruimte innemen.

Wat zijn de alternatieven? – Deel 2

Ook zijn er speciale baden te koop met een vierkant en vlak deel aan één kant waar je comfortabeler kunt douchen. Ten slotte kun je ook een smaller bad of hoekbad plaatsen, die nemen minder ruimte in. Moet je echt kiezen: wat is dan beter voor de waarde van je huis? Tja, de meeste kopers geven toch de voorkeur aan een ruime inloopdouche omdat dit veel gemak biedt voor het gezin. Wil je dus rekening houden met de waarde van je huis of een snellere verkoop in de toekomst dan is het toch beter om voor een inloopdouche te kiezen. Als je nog meer alternatieven wilt ontdekken, dan moet je zeker eens samenzitten met een van onze professionals want wij helpen je maar al te graag met de zoektocht naar je droombadkamer. Misschien wil je wel eens gaan voor een bad voor in de douche? Laat je fantastie maar alvast de vrije loop!

En waar kies jij voor? Voor een douche, bad of allebei? Laat het ons weten via de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!