Duingolf Ameland:  Badkamer door Hinabaay

Bad of douche: waar kies je voor en waarom?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Soms is er weinig ruimte in je badkamer en moet je keuzes maken. En tja, waar kies je dan voor? In de winter is het natuurlijk heerlijk om met kaarslicht in een warm bad rond te dobberen, maar voor je dagelijkse opfrisbeurt is een ruime douche natuurlijk onmisbaar. En misschien droomde je al altijd al van een jacuzzi onder het raam?

Vandaag geven we je een overzicht van alle voor- en nadelen van beide opties. Maar we geven je ook wat creatieve opties wanneer je toch graag allebei in je huis of badkamer wilt plaatsen. De sky is the limit tegenwoordig namelijk qua mogelijkheden.

En wat is er nu beter voor de waarde van je huis en qua waterverbruik? Lees even mee dan geven we je antwoord op al deze vragen.

De pluspunten van een douche

Duingolf Ameland:  Badkamer door Hinabaay
Hinabaay

Duingolf Ameland

Hinabaay

Het belangrijkste voordeel van een douche is natuurlijk de snelheid en het gemak. Je springt uit bed zo even onder de douche en in vijf minuten ben je klaar. Wanneer je in bad gaat dan kost dit natuurlijk veel meer tijd. Ook wanneer je je haren wilt wassen gaat dit veel makkelijker onder douche natuurlijk dan in bad.

Een inloopdouche kun je ook veel simpeler inlopen zonder drempels of rand van een bad waardoor je zou kunnen vallen. Een douche is dus ook veiliger voor kleine kinderen en senioren.

Verder kun je een inloopdouche makkelijk reinigen en is hij in alle stijlen en maten leverbaar. Zo kun je de douche helemaal afstemmen op jouw wensen en aanpassen aan je persoonlijke stijl.


De minpunten van een douche

Apartimentum_badkamer 1:  Badkamer door KALDEWEI Nederland
KALDEWEI Nederland

Apartimentum_badkamer 1

KALDEWEI Nederland

Maar nadelen zijn er ook. De douche is weliswaar veiliger dan het bad, maar toch kan de vloer hier ook nat worden en kun je uitglijden. Met een antislip mat of antislip tegels kun je dit echter makkelijk oplossen.

Er wordt wel gezegd dat je voor een vol bad meer water nodig hebt en de douche milieuvriendelijker is dan het bad. Maar recente onderzoeken spreken dit tegen. Het maakt weinig verschil en wanneer je lang onder de douche staat, dan verbruik je zelfs meer water dan met een bad.

Degenen met een inloopdouche hebben dit vast al ontdekt: het water loopt regelmatig ook op de badkamervloer. Nu kun je dit met een trekker weghalen, maar het zorgt toch voor ongemak.

Is er geen glazen wand of muurtje dan kan je hele badkamer ook flink vochtig worden van een douchebeurt.

Ten slotte kun je niet in elke badkamer een inloopdouche plaatsen. Dat komt omdat de afvoer in de grond moet worden geplaatst zodat deze gelijkvloers is. Een oplossing is dan om een hogere douchebak te plaatsen.

De voordelen van een bad

Betonlook Gietvloer in Badkamer :  Badkamer door Motion Gietvloeren
Motion Gietvloeren

Betonlook Gietvloer in Badkamer

Motion Gietvloeren

Heb je stijve ledematen en spieren of last van je gewrichten? Er is niets wat zo goed ontspant als een bad. De warmte is goed voor je spieren en gewrichten en maakt alles soepeler en losser. Een weldaad in de winter dus.

Daarnaast zijn kinderen gek op het bad. Ze kunnen er urenlang spelen en je kunt ze er ook op druilerige dagen in zetten met wat speelgoed; dat vinden ze heerlijk.

Wil je jezelf even verwennen of ontspannen? In plaats van naar de plaatselijke sauna te gaan, plaats je een heerlijke aromatische olie in bad, je steekt wat kaarsen aan en zet je favoriete muziek op en ontspannen maar. Wel zo makkelijk als dit thuis kan!

De nadelen van een bad

RUIME ​LUXE BADKAMER:  Badkamer door VAN VEEN Interior Design
VAN VEEN Interior Design

RUIME ​LUXE BADKAMER

VAN VEEN Interior Design

Een bad neemt natuurlijk flink wat ruimte in. Heb je een kleine badkamer dan moet je vaak kiezen tussen een douche en bad. Hoeveel ruimte het bad in beslag neemt hangt af van het type bad. Er bestaan ook smallere varianten en hoekbaden die minder ruimte innemen.

In een bad lig je meestal en daarom is de vorm rond. Nadeel daarvan is dat je makkelijk uitglijdt in bad wanneer je er bijvoorbeeld ook je douche in plaatst. Verder spat het water van de douche dan vaak toch langs de badwand de badkamer in.

Een bad heeft ook een hoge rand. Ben je wat ouder of niet zo goed ter been dan is het vaak niet zo makkelijk om het bad in of uit te stappen en ook niet om er liggend uit te komen. Denk hier van tevoren dus goed over na.


Wat zijn de alternatieven?

Stel je wilt toch graag een bad en douche in huis maar je hebt er de ruimte niet voor. Wat zijn dan de alternatieven?

Denk dan eens na waar je wel ruimte hebt. Een goed alternatief is een bad op pootjes of direct op de vloer in je slaapkamer. Maar we zien tegenwoordig ook douches in de slaapkamer. Met een goede ventilatie hoeft dit geen probleem te zijn. Heerlijk zo uit bed onder de warme douche 's ochtends!

Ook bestaan er bad douche combinaties waarbij bad en douche zijn geïntegreerd en daardoor zeer weinig ruimte innemen. Ook zijn er speciale baden te koop met een vierkant en vlak deel aan één kant waar je comfortabeler kunt douchen. Ten slotte kun je ook een smaller bad of hoekbad plaatsen, die nemen minder ruimte in.

Moet je echt kiezen: wat is dan beter voor de waarde van je huis? Tja, de meeste kopers geven toch de voorkeur aan een ruime inloopdouche omdat dit veel gemak biedt voor het gezin. Wil je dus rekening houden met de waarde van je huis of een snellere verkoop in de toekomst dan is het toch beter om voor een inloopdouche te kiezen.

Badkamer met detailering in de betegeling:  Badkamer door Sani-bouw
Sani-bouw

Badkamer met detailering in de betegeling

Sani-bouw

TORTU WORLD FLAGSHIPSTORE ROTTERDAM - DESIGNED BY M:  Badkamer door Mariska Jagt Interior Design
Mariska Jagt Interior Design

TORTU WORLD FLAGSHIPSTORE ROTTERDAM – DESIGNED BY M

Mariska Jagt Interior Design
En waar kies jij voor?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!