Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Wanneer verticuteren? De beste tips voor het groenste gazon!

Johan van Dijk Johan van Dijk
  door Unreal Lawns
Loading admin actions …

Bij de buren is het gras altijd groener… Je hoort de uitspraak vast wel eens en het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat je het niet alleen figuurlijk kunt nemen, maar dat ook letterlijk kunt nemen als je jouw gazon vergelijkt met dat van je buurman.

Verticuteren kan er voor zorgen dat jouw gras er veel beter uit komt te zien en wanneer verticuteren hebben we in dit artikel als centrale vraag gesteld. Daarnaast hebben we bij onze vaste experts ook nog meer informatie ingewonnen over gras en alles wat daarbij komt kijken. Uiteraard ook nog eens aan de hand van fraaie foto’s die jou ook weer verder kunnen inspireren!

Hoe, wat en wanneer verticuteren?

Verticuteren: als eigenaar van een gazon doe je dat misschien wel eens of je hebt er nog nooit van gehoord en moet dan nodig bijgepraat worden. Een grasmat is een levend geheel in jouw tuin en naast gras gaan er in een gazon ook vaak andere planten groeien. Experts spreken dan vaak over een ‘viltlaag’ die in het gras groeit. Je kunt hierbij denken aan diverse soorten mossen die prima tussen het gras gedijen. Verticuteren is dan een techniek die er voor zorgt dat alleen het gras goed blijft groeien en de andere plantjes geen kans meer maken.

En hoe ga je dan verder met het hoe, wat en wanneer verticuteren? Wij gaan het je hierna allemaal vertellen!

De beste techniek

  door Unreal Lawns

Voor de vraag wanneer verticuteren überhaupt aan de orde is, kun jij je afvragen wat de beste techniek is om jouw gazon te verticuteren. Je zou dit handmatig kunnen doen, maar dat raden we af, tenzij jouw gazon slechts uit enkele vierkante meters bestaat.

Voor de kleinere gazons voldoet een zogenaamde verticuteerhark en voor de grotere grasoppervlaktes raden we het gebruik van een verticuteermachine aan.

Wanneer verticuteren?

 Tuin door AEN Paysages
AEN Paysages

Massif et gazon

AEN Paysages

Die centrale vraag van wanneer verticuteren moeten we uiteraard wel beantwoorden. De vraag is niet eenduidig te beantwoorden, maar hangt van diverse factoren af. Vooral de toestand van jouw grasmat is daarin belangrijk. Is er niet zoveel sprake van een viltlaag in het gras? Dan is alleen in het voorjaar verticuteren voldoende. Maar zeker bij een gazon dat iets minder zonlicht krijgt, kan het noodzakelijk zijn om het verticuteren in het najaar nog een keer te herhalen.

In het voorjaar kun je april of mei het beste benutten voor het verticuteren. In het najaar zijn september of oktober de beste maanden om aan de slag te gaan.

Aan de slag!

Naast wanneer verticuteren is hoe verticuteren ook geen onbelangrijke vraag. Kies een dag uit dat het gras al een beetje vochtig is. Maar soms komt dat niet altijd goed uit. Mocht het gras nu wel heel erg droog zijn, zorg dan dat je het eerst even besproeid voor je aan de slag gaat. Daarna is het zaak dat het gras gemaaid is.

Ga je vervolgens met een verticuteermachine aan de slag? Zorg dan dat je de lengte van de messen instelt op de viltlaag die in het gras aanwezig is. Is die redelijk dik? Dan kun je de messen gerust op één centimeter instellen. Als het wat minder dik is, dan voldoet een lengte van 0,5 centimeter. 

Rijden maar!

In de wolken. :  Tuin door Heart for Gardens.
Heart for Gardens.

In de wolken.

Heart for Gardens.

De machine staat helemaal klaar en dan is het tijd om echt te gaan ‘rijden’. Ga met de verticuteermachine een keer banen in de lengterichting van de tuin maken. Heb je dat gedaan? Herhaal het dan nog een keer in de breedte! Maak uiteraard daarbij mooie rechte banen!

Als je het echte verticuteren achter de rug hebt, kun je vrij eenvoudig de dode mossen en het andere afval weg gaan harken.

Gras zaaien?

Je zult niet de eerste zijn die na de vraag wanneer verticuteren voor een nieuw dilemma komt te staan. Soms zie je namelijk lelijke of kale plekken in het gras. Als het heel ernstig gesteld is zou je er voor kunnen kiezen om nieuwe grasmatten te leggen. Doorgaans is wat graszaad zaaien voldoende om er voor te zorgen dat het gazon er na een aantal weken weer piekfijn bij komt te liggen.

Zorg eventueel ook voor voldoende zonlicht: dus snoei bomen of struiken die teveel zon wegnemen van jouw gazon. Bemesten of het toevoegen van kalk aan je gazon is doorgaans ook een goede manier om de groei te bevorderen.

Beregenen

 Tuin door Constans Paysage
Constans Paysage

Pas japonais sur gazon

Constans Paysage

Om te voorkomen dat een grasmat uit gaat drogen bij warm en droog weer, is beregenen van het gazon van groot belang. Is het dus te droog? Beregen je gazon dan twee en maximaal drie keer in de week. Doe het niet elke dag: beter een keer in de week heel veel water op je gazon dan elke dag een beetje. Verder is ook de ondergrond van belang: is dat een zandbodem of is het juist klei?

Zand laat water gemakkelijker door en daarom moet je op zandgrond meer water aan je gras geven. Wil je nog meer weten over gras en alles wat daarmee te maken heeft? Kijk dan ook hier even! 

Deel hieronder al je ervaringen op het gebied van verticuteren! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!