Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een bessenstruik snoeien: zo heb je vliegensvlug een tuin vol fruit!

Johan van Dijk Johan van Dijk
 Tuin door Roeder Landscape Design Ltd
Loading admin actions …

Een siertuin is erg mooi en ideaal om in de zomer lekker van te genieten, maar waarom zou je in een tuin ook niet wat natuurlijke producten voor eigen gebruik kweken? Fruitbomen of struiken zijn een ideale manier om heerlijk vers iets uit eigen tuin te kunnen eten. Op het gebied van bessen is een bessenstruik snoeien een essentieel iets om er voor te zorgen dat de oogst zo groot mogelijk wordt.

Wij zouden homify niet zijn als we ook niet hiervoor iets voor jou hebben uitgezocht. Met handige tips van onze professionals hebben we een leuk overzicht voor je gemaakt. Kijk maar snel met ons mee! 

Fruit in de tuin

Stallen met groente en fruit tuin:   door Kevin Veenhuizen Architects
Kevin Veenhuizen Architects

Stallen met groente en fruit tuin

Kevin Veenhuizen Architects

Zoals gezegd: een bessenstruik snoeien is een noodzakelijk iets om er voor te zorgen dat jij van een optimale opbrengst van fruit in jouw tuin kunt genieten. Maar hoe zit het eigenlijk met jou en fruit in de tuin? Uiteraard moet je hiervoor een tuin hebben, al kun je op een balkon ook zeker wel fruit gaan verbouwen.

Naast struiken voor bessen kun je uiteraard ook denken aan de meest fraaie fruitbomen. Die moeten trouwens ook gesnoeid worden en als je daar meer over wilt weten kunnen we je ook vast dit artikel aanbevelen.

Verschillende soorten bessen

 Tuin door Roeder Landscape Design Ltd
Roeder Landscape Design Ltd

Vegetable garden witihn a country estate

Roeder Landscape Design Ltd

Er zijn heel veel verschillende bessen die je in de tuin kunt verbouwen. Belangrijk voor de keuze van de juiste bessenstruik is vooral ook jouw eigen smaak. Houd je van zure of juist van meer zoete bessen? En daarnaast is ook de ligging van jouw tuin ten opzichte van de zon niet onbelangrijk. We zullen zo afzonderlijk het gaan hebben over blauwe bessen en rode bessen en uiteraard de beste manier om de bessenstruik te snoeien.

Je zou verder ook aan witte aalbessen, zwarte bessen, frambozen en bramen. Allemaal heerlijk om lekker van te snoepen!

De blauwe bes

 Evenementenlocaties door The Covent Garden Candle Company
The Covent Garden Candle Company

Blueberry Large Scented Candle (Case 4)

The Covent Garden Candle Company

De blauwe bes of blueberry is een variant van de bosbes en wordt om die reden ook wel de trosbosbes genoemd. Deze van oorsprong Amerikaanse bes wordt steeds meer ook in Europa verbouwd en gegeten. Hij doet het relatief gemakkelijk in de tuin en ook deze bessenstruik snoeien is niet zo’n moeilijk werk. Uiteraard heb je hiervoor een scherper snoeischaar nodig. De blauwe bes dient in het voorjaar gesnoeid te worden en je haalt dan het teveel aan takken en de dode takken weg. Er zullen snel nieuwe takken uit gaan lopen en na zo’n drie jaar gaan die ook bessen geven.

Tip voor de bodem van de blauwe bes: zorg dat de grond niet te droog wordt en geef ieder jaar een beetje mest aan de plant. Zorg dat die op een zonnige plek staat voor de optimale groei van het fruit.

De rode bes

Waar de blauwe bes licht zoetig is, kan de rode bes wat zuurder zijn. Dat kan juist in bijvoorbeeld yoghurt voor extra smaak gaan zorgen, zeker als je ook een beetje suiker of een andere zoetstof toevoegt. De rode bes is een variant van de aalbes en verschilt behalve van kleur niet heel erg veel van de witte aalbessen. Deze bessenstruik snoeien is iets bewerkelijker dan de blauwe bes. Vooral in het eerste jaar snoei je snel na het planten en dan in een periode als het niet vriest. Aan het einde van het jaar snoei je de plant dan ook weer bij.

In de jaren daarna is het een kwestie van elk voorjaar even bijsnoeien zodat de struik de gewenste grootte behoudt. En kijk nog even naar de foto: stel je toch eens voor dat jouw bessenstruik in zo’n typisch Hollands landschap kan staan!

Op het balkon

Terras Den Haag:  Terras door House of Green
House of Green

Terras Den Haag

House of Green

We hebben het net al gezegd: ook op een balkon of op een dakterras kun je prima met bessenstruiken aan de slag gaan en zou het dus zo maar kunnen zijn dat een bessenstruik snoeien ook daar aan de orde is. Heerlijk als je midden in de stad woont en toch zo van je eigen fruit kan genieten!

Verder onderhoud

 Balkon, veranda & terras door Werkhaus Design + Produktion GmbH
Werkhaus Design + Produktion GmbH

Pflanzboxen – die kleinen Hochbeete für den Balkon

Werkhaus Design + Produktion GmbH

Naast een bessenstruik snoeien is ander onderhoud ook noodzakelijk voor het juiste groeien van de plant en een optimale opbrengst van bessen. Bemesten is een jaarlijks iets. Dit kan per bessenstruik verschillen, dus zoek even goed uit hoe dit zit!

Het plukken is daarnaast iets om ook per bessenstruik even apart uit te zoeken. Zo kun je bij de rode bes de kleine takjes gewoon meeplukken!

Meer tuininspiratie?

Natuurlijke tuin:  Balkon, veranda & terras door Terrecotte Benelux
Terrecotte Benelux

Natuurlijke tuin

Terrecotte Benelux

Zijn jouw groene vingers flink gaan jeuken? Doe dan zeker bij ons nog even meer tuininspiratie op naast het bessenstruik snoeien. De mooiste voorbeelden van de beste professionals kunnen jou een prachtige indruk geven van jouw toekomstige tuin.

En schroom ook zeker niet om je eigen ervaringen aan de hand van foto’s met anderen te delen. Zo kan iedereen meegenieten met jouw mooie tuin!

Heb jij bessenstruiken in de tuin? We zijn benieuwd!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!