Condens op ramen: dit is wat je moet weten!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Condens op ramen: dit is wat je moet weten!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Badkamer door LEICHT Küchen AG
Loading admin actions …

Heb jij met kouder weer ook last van beslagen ramen? Condens op ramen of muren is een veelvoorkomend verschijnsel en kan zich voordoen op zowel de binnen- als buitenzijde van het glas. Wist je ook dat condensatie zowel bij enkel als dubbel glas kan ontstaan? Nu zul je je vast en zeker afvragen hoe dit probleem verholpen kan worden. In dit Ideabook hebben we daarom meer informatie voor je op een rij gezet. Zo leggen we uit hoe condens kan ontstaan, maar ook wat je zelf kunt doen om het op te lossen. Condensatie kan zelfs schadelijke gevolgen hebben, dus het vinden van een oplossing is essentieel! 

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel genoeg over condensatie om dit probleem zoveel mogelijk te kunnen verhelpen. 

Kijk en lees mee! 

Condensatie op je ramen

Simpel gezien is condens vocht dat eerst als damp in de betreffende ruimte aanwezig is, maar dat een vloeibare vorm aanneemt wanneer het met een kouder oppervlak in aanraking komt. Denk bijvoorbeeld aan een koud raam of een koude buitenmuur, dit zijn mogelijke plekken waar vocht op condenseert. De damp wordt zichtbaar en dit uit zich in kleine druppeltjes water op het oppervlak. Uiteindelijk kunnen deze door de zwaartekracht naar beneden stromen. 

Condensatie, waarom?

Condens kan op veel verschillende manieren ontstaan: door koken, douchen, natte was of bijvoorbeeld door uitgeademde lucht. Vergis je niet over de hoeveelheid vocht die in de lucht aanwezig kan zijn! Een gemiddeld gezin met vier kinderen produceert per dag zo'n tien liter woonvocht! Om het even in te beelden, dat zijn zo'n tien emmers vocht die eigenlijk gewoon afgevoerd moeten worden. Je zult begrijpen dat het heel belangrijk is om te zorgen dat dit vocht elke dag opnieuw afgevoerd kan worden. Hoe je dat kunt doen lees je verderop in dit Ideabook. 

Ben je toevallig op zoek naar meer inspiratie op het gebied van badkamers? Bekijk dan ook deze stijlvolle voorbeelden. Als je op zoek bent naar een bepaalde stijl raden we je aan om gebruik te maken van het filter op de site. Op deze manier kom je namelijk snel en makkelijk terecht bij voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak! 

Gevolgen van condensatie

zicht vanuit eetkamer:  Eetkamer door ddp-architectuur
ddp-architectuur

zicht vanuit eetkamer

ddp-architectuur

Condens is een volkomen normaal verschijnsel, maar dit betekent niet dat het op termijn niet schadelijk kan zijn. Er moet wel voor gezorgd worden dat het vocht uiteindelijk weer verdwijnt, want vocht kan heel wat nadelige gevolgen met zich meebrengen. 

Waar je zoal aan kunt denken? Schimmelvorming, en dit zien we regelmatig in badkamers en douchecabines. Vocht kan houtwerk en muren aantasten waardoor kozijnen en vensterbanken kunnen gaan rotten en muurbedekking los kan gaan laten doordat het vocht in de wanden trekt. Denk ook aan het aantrekken van ongedierte, zoals die vervelende zilvervisjes. Daarnaast kan een hoger vochtgehalte ook lichamelijke klachten kunnen opwekken, met name mensen met gevoelige luchtwegen zullen sneller een onprettig gevoel hebben. Wil je weten wat je kunt doen om condensatie zoveel mogelijk te voorkomen? Lees gauw verder!

Zorg voor voldoende ventilatie

Slaapgedeelte in stoere jongenskamer:  Kinderkamer door Aangenaam Interieuradvies
Aangenaam Interieuradvies

Slaapgedeelte in stoere jongenskamer

Aangenaam Interieuradvies

Condensvorming is eigenlijk nooit helemaal te voorkomen, maar gelukkig zijn er wel genoeg maatregelen die je kunt nemen om condens zoveel mogelijk tegen te gaan. Condensatie op de buitenkant van je ramen is eigenlijk niet te voorkomen, deze verdwijnt ook al snel wanneer de temperaturen op gaan lopen. In de koudere maanden en de ochtenden zul je hier dan ook vaker last van hebben dan met warmere dagen. Condensatie aan de binnenkant kun je wel helpen voorkomen. Eén van de maatregelen is bijvoorbeeld zorgen dat de betreffende ruimtes regelmatig goed geventileerd worden. Zijn jouw ramen voorzien van ventilatieroosters? Perfect! Je kunt ervoor kiezen om deze altijd open te laten staan om op een subtiele manier te zorgen dat er dagelijks een toestroom van frisse buitenlucht is. 

Wanneer je geen ventilatieroosters hebt kun je natuurlijk ook gewoon je raam open zetten. Doe dit vooral wanneer je merkt dat er veel condens ontstaat, bijvoorbeeld na het douchen of tijdens het koken

Verschillende raamsoorten

Zoals we in de inleiding ook al even kort noemden, komt condens bijna bij ieder type ramen voor. Dit geldt voor zowel de binnenkant als de buitenkant van de ramen. Het type raam, enkel of dubbel glas, maakt in principe dus niet zoveel uit. Dubbel glas zorgt er echter wel voor dat je woning beter geïsoleerd is, en wanneer het aankomt op energiebesparing is dit dan ook een goede keuze. 

We noemden al een maatregel die je kon nemen om condensatie aan de binnenkant deels op te lossen. Maar wat als er vocht ontstaat tussen twee glazen in? Dit zien we regelmatig bij dubbel glas. In dit geval is er helaas sprake van een constructiefout of een lek in het glas of het kozijn. Wil je dit oplossen? Dan zit er niks anders op dan je beglazing te vervangen. Zijn je ramen nog geen tien jaar oud? Bekijk dan eens de garantievoorwaarden, op dit soort defecten krijg je van de fabrikant vaak extra lange garantie! De productiedatum vind je overigens terug op het metalen gedeelte tussen de twee glasplaten in. 

Op zoek naar een expert die je hierbij kan helpen? Je vindt ze heel makkelijk, gewoon hier bij homify! 

Meer manieren om condens de voorkomen

Een andere mogelijkheid om de condens in je woning te verminderen is nog door nog eens goed te kijken naar de vloerisolatie. Met name in de wat oudere woningen is vloerisolatie vaak nog niet toegepast, dit zorgt er weer voor dat de gehele woning vaak vochtiger is. Hoe dit (deels) op te lossen is? Investeer in dubbel glas of HR++ glas. 

Condens kan ook door natte was ontstaan, probeer was zo veel mogelijk buiten op te hangen. Als dit niet mogelijk is kun je er ook voor kiezen om je was in een aparte ruimte op te hangen en een raam open te zetten tot de was bijna droog is. 

Met deze laatste tips zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen. Nog niet uit gekeken? Bekijk dan ook dit Ideabook vol inspiratie voor het indelen van een kleine keuken. Veel kijkplezier! 

Zijn er volgens jou nog tips die ons rijtje ontbreken? Laat het ons dan zeker weten in de comments! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!