Zo kun je simpel en snel rozen stekken

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zo kun je simpel en snel rozen stekken

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
 Tuin door Massive Wohnbau GmbH und Co. KG
Loading admin actions …

Wist je dat je rozen heel snel en snel kunt stekken? Superleuk om te doen of om aan iemand cadeau te geven met een nieuw huis of nieuwe tuin. Want wie houdt er nu niet van rozen? Het is een tijdloze bloem die heerlijk geurt en er prachtig uitziet in elke tuin.

Wanneer je de kunst van het stekken te pakken hebt, dan heb je straks je hele tuin gratis vol rozen (en hoe mooi zal dat eruit zien!) en kun je ook een echte Engelse rozentuin aanleggen in je tuin.

Vandaag vertellen we je alle ins en outs van het stekken van deze prachtige bloemen.

Rozen stekken in maart

Rozen stekken kun je het beste doen na de bloei in augustus of september en daarna kun je ze planten in het voorjaar. Je neemt daarvoor gewoon een bloem uit een bos rozen en knipt de bladeren en onderkant schuin af waarbij je het onderste oog voor de helft wegknipt.

Snij ook de helft van de andere ogen af zodat hier ook wortels uitgroeien. Je plaatst de rozen in emmers of grote potten met tuinaarde en zorgt ervoor dat de steel goed onder de aarde is en houd de grond goed vochtig. Zodra er een eerste blad groeit uit het bovenste oog is het gelukt. Je stekjes zijn nu aangeslagen en kunnen worden geplant in je tuin.

De rozenstekjes plaats je beschut en uit de wind in de schaduw op je terras of in je tuin. In maart of april kun je de rozen ook direct buiten in de grond plaatse. Let op: Het mag niet meer gaan vriezen!

Rozen stekken in aardappel

 Tuin door Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire
Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

My Cheshire Garden – Rose New Dawn – Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

Je kunt je rozen ook stekken in een aardappel. De aardappel heeft volop goede voedingsstoffen voor je roos en laat je roos prachtig groeien en bloeien.

Je snijdt een mooie roos ongeveer 3 centimeter van de bloem schuin af. Je kiest een grote aardappel en maakt er een gat in waar je steel stevig in staat.

Plaats wat aarde in een pot en leg je aardappel er bovenop. Neem een lege plastic fles en snij deze fles doormidden. De bovenkant van deze fles plaats je over je roos als een soort van kleine kas.

Hou de aarde licht vochtig en wanneer je roos gaat bloeien zul je blij verrast zijn hoe mooi hij is!

Hou je van een mediterrane tuin vol bloemen? Lees dan ook even je eigen mediterrane tuin vol schoonheid in je achtertuin.


Rozen stekken in water

 Evenementenlocaties door Royal Stuart Garden Trust
Royal Stuart Garden Trust

Kingswell Garden, Yamanashi Japan – The Rose Walk

Royal Stuart Garden Trust

In plaats van in een aardappel kun je je rozen ook gewoon stekken in water.

Je kiest hiervoor een mooie roos uit en snijd de stengel schuin af of 10 centimeter. Snij alle ogen half weg zodat hier gemakkelijk wortels uit kunnen groeien.

De rozen plaats je in een longdrinkglas met water op een plek met schaduw in je vensterbank waar het niet te koud of te warm is.

Na een tijdje groeien er wortels uit de steel. Wacht even tot er flink wat wortels zijn gegroeid en daarna plaats je de stekjes in potten met aarde of in maart of april in je tuin.


Rozen stekken met stekpoeder

Niet alle rozensoorten kun je makkelijk stekken. In dit geval is stekpoeder een prima oplossing. Rozen stekken met stekpoeder doe je zo:

  • Je neemt de tak naar keuze en haalt de top eraf. Onder de top snij je de tak schuin af onder het eerste blad. De lengte moet wel ongeveer 20 tot 30 centimeter zijn in totaal.


  • Verwijder de onderste bladeren en laat er twee zitten.


  • Steek de steel onder het laatste blad in de aarde en smeer een vleugje stekpoeder op het snijvlak van de steel.


  • Maak een gat in de grond met een stok en plaats je stek erin. Op deze manier blijft het stekpoeder goed zitten aan de onderkant.


  • Plaats de stekjes in een pot en hou de grond licht vochtig. Plaats ze niet direct in de zon.


  • Het onderste blad valt er na een tijdje af. Dit haal je weg zodat het niet gaat rotten.


  • Na een tijd ontwikkelt zich een nieuwe scheut uit het bovenste oog. Dan is je roos aangeslagen en kun je hem in maart april uitplanten in je tuin (het mag niet meer vriezen).


Lukt ook het stekken met stekpoeder niet? Laat je dan even adviseren door een hovenier. Op onze pagina's vind je hoveniers bij jou in de buurt.


Vrijstaande Villa Heiloo:  Tuin door Atelier09
Atelier09

Vrijstaande Villa Heiloo

Atelier09
Wat zijn jouw ervaringen met rozen stekken?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!