Een huis zonder huisstofmijt: zo doe je dat! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een huis zonder huisstofmijt: zo doe je dat!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Minimalistische woonkamers van SANSON ARCHITETTI Minimalistisch
Loading admin actions …

Vele van ons hebben last van huisstofmijtallergie. Een lastige aandoening die wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de huisstofmijt, een spinachtig beestje van ongeveer 0,1 tot 0,6 millimeter groot. Je kunt ze niet met het blote oog zien, wat het niet makkelijker maakt om ze uit je huis te verwijderen. In principe is de huisstofmijt een onschuldig beestje, mits zijn uitwerpselen geen allergische reactie bij je oproepen. Als ze dat wel doen, kun je daar behoorlijk veel last van hebben. Vooral in de herfst en de winter, als het aantal huisstofmijten in huis in veel gevallen toeneemt. De beestjes gedijen namelijk erg goed op donkere en vochtige plekken. Ze voeden zich met de huidschilfers van de mens en komen daarom vooral voor in matrassen, dekbedden en kussens.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het aantal huisstofmijten in huis terug te dringen. Het is moeilijk om ze helemaal uit te roeien, maar bij een lagere hoeveelheid huisstofmijten nemen je klachten in ieder geval wat af. Iets doen is wat dat betreft altijd beter dan niets. In dit Ideabook vertellen we je hoe je het aantal huisstofmijten in huis kunt verminderen. We zetten op een rijtje wat de huisstofmijt precies voor klachten veroorzaakt en geven daarna een paar slimme trucjes om deze klachten te verminderen. Last van huisstofmijtallergie? Lees snel verder en pas onze tips vandaag nog toe.

Waar komen ze vandaan en waar tref je ze aan?

Zoals je al hebt kunnen lezen is de huisstofmijt dus een zeer klein spinachtig beestje dat zich thuis voelt op donkere en vochtige plekken. Ze komen overal ter wereld voor, met uitzondering van plekken op grote hoogte. In gebieden hoger dan 1300 meter kunnen ze zich moeilijk voortplanten, omdat de lucht te droog is. De huisstofmijt haalt vocht uit de lucht om de overleven, waardoor een luchtvochtigheid tussen de 60 en 80% gewenst is. Daarom zijn matrassen, dekbedden en kussens favoriete woonplaatsen van de huisstofmijt. Hier profiteren ze van de huidschilfers van de mens waarmee ze zich voeden en de vochtige omgeving die ontstaat doordat we ’s nachts zweten. Ook in gordijnen, tapijt en meubels voelt de huisstofmijt zich prima thuis.

Welke klachten veroorzaken ze?

Het is helaas onmogelijk om alle huisstofmijten in je huis uit te roeien. Toch kun je wel een heleboel doen om de klachten die ze veroorzaken te verminderen. En dat is gezien de aard van de klachten geen overbodige luxe. Mensen met huisstofmijtallergie hebben over het algemeen last van astmaklachten. Ze hebben moeite met ademen, moeten vaak hoesten, hebben een verstopte neus, moeten veel niezen en hebben tranende of jeukende ogen. Niet geheel verrassend steken deze klachten vooral ’s nachts en ’s ochtends vroeg de kop op.

Tips voor de slaapkamer

Apartment in Amsterdam Klassieke slaapkamers van CVA Design Klassiek
CVA Design

Apartment in Amsterdam

CVA Design

De eerste en belangrijkste plek in huis waar je de strijd tegen de huisstofmijt aan moet gaan is de slaapkamer Hier breng je een groot deel van de dag door. De warme, vochtige lucht in de slaapkamer zorgt ervoor dat huisstofmijten er goed gedijen. Het beste kun je alle matrassen, kussens en dekens van speciale anti-allergie hoezen voorzien. Deze voorkomen dat huisstofmijten zich in je bed voorplanten en überhaupt in je bed voorkomen. De hoezen moeten om de drie maanden worden gewassen.

Meestal vergoeden zorgverzekeraars de kosten die aan de aanschaf van de hoezen zitten verbonden, mits bewezen dat je een huisstofmijtallergie hebt. Zorg er ondertussen ook voor dat je het gewone beddengoed minimaal eens per week op ten minste 60 graden wast. Mensen met een allergie wordt aangeraden om hun matrassen om de acht jaar vervangen en kunnen het beste matrassen met een losse matrashoes kopen. Met een allergie ben je ook het best af met een houten bedombouw. Bedden op pootjes zijn wat dat betreft de beste keuze.

Vermijd textiel

Mensen met huisstofmijtallergie moeten zo weinig mogelijk stofvangers in huis hebben. Hiertoe behoren onder meer kamerplanten, boekenkasten, gordijnen, kussens, tapijten, gestoffeerde meubels en knuffels. De laatste kun je kinderen natuurlijk niet ontnemen en daarom kun je het beste knuffeldieren kopen die je kunt wassen. Voor je ze in de wasmachine gooit, kun je ze het beste eerst 48 uur in de vriezer leggen. Hiermee vergroot je de kans dat alle huisstofmijten dood gaan.

Als je last hebt van huisstofmijtallergie dan zijn lederen meubels een betere keuze dan gestoffeerde meubels. Gordijnen moeten wasbaar zijn, en dan eens in de zoveel tijd worden gewassen. Het is verstandig om twee tot drie keer per week te stofzuigen. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van stofzuiger met speciale HEPA-filter.

Tips voor goede ventilatie

Goed ventileren is net als schoonmaken een echte must. Door te douchen en koken ontstaat in onze goed geïsoleerde woningen veel vocht – en daar zijn huisstofmijten gek op. Als de vochtigheid laag is, kunnen ze minder goed gedijen. Daarom is het aan te raden om minstens vier keer per dag zo’n vijf tot tien minuten te luchten, dat wil zeggen, het raam volledig open zetten zodat je huis goed kan doorluchten.

Schoonmaaktips

Om het aantal huisstofmijten tot een minimum te beperken is het ook belangrijk om je huis goed stofvrij te houden. Dit doe je door regelmatig met een vochtige doek je kamers af te stoffen. Vooral de slaapkamer moet goed stofvrij zijn. Na het stoffen ga je dan altijd nog even goed met de stofzuiger door het huis.

Wat je kunt doen op vakantie

Mensen met huisstofmijtallergie kunnen het beste op vakantie gaan naar een hooggebergte. Vanaf 1500 meter komen de spinachtige beestje bijna niet voor, omdat de luchtvochtigheid lager is. De hoezen die je thuis om je beddengoed hebt zitten kun je meenemen op vakantie. Steeds meer hotels hebben tegenwoordig specifieke allergene kamers. Als die aanwezig zijn is het aan te raden om een dergelijke kamer te boeken. Dan scheelt weer hoezen om mee te nemen in je bagage.

Wil je meer weten over het grondig schoonmaken van je huis? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw tip om het aantal huisstofmijten in huis te verminderen? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!