Makkelijk & snel je olijfboom snoeien doe je zo

Licht en lucht in centrum Amsterdam, PAA Pattynama Ahaus Architectuur PAA Pattynama Ahaus Architectuur Scandinavische balkons, veranda's en terrassen
Loading admin actions …

Olijfbomen zijn populair en voegen een prachtige mediterrane sfeer toe aan je tuin. En in ons Nederlandse klimaat kun je ze ook prima plaatsen. Plaats de olijfboom op een mooie centrale plek in je tuin met fraaie verlichting of in een grote pot zodat hij een echte eyecatcher wordt met zijn noestige stam.

Het is wel belangrijk om je olijfboom elk jaar even te snoeien want anders wordt het al snel een takkenkluwen. Ook zullen de takken dan lange en dunne uitschieters worden en krijg je niet die mooie vorm in je boom.

Lees even ons stappenplan mee en ontdek hoe je snel en simpel je een olijfboom snoeit.

Wanneer moet je de olijfboom snoeien?

Je olijfboom kun je het beste snoeien na de winter, maar dit mag eigenlijk op elk willekeurig moment in het jaar. Wanneer je dit echter in het voorjaar doet , dan heeft de boom meer tijd om voller te groeien.

Knip de takken die beschadigd zijn door vorstschade af en bedek eventuele wonden met een speciaal wond afdekmiddel. Laat de boom nooit met wonden de winter ingaan en snoei de boom ook nooit terug tot op de stam.

Kies de gewenste vorm voor de olijf en hou deze aan tijdens het snoeien.


Olijfboom snoeien en stekken

Een olijfboom snoeien is eigenlijk heel simpel, maar welk belangrijk. Doe je het niet dan worden de takken lange, dunne uitschieters. Je olijfboom snoeien, doe je zo:

  • Lange rechte uitschieters mag je op elk moment afknippen.


  • Wanneer een tak 4-6 paren met bladeren heeft, kun je de tak snoeien


  • Let op in welke richting de knoppen wijzen en snoei terug boven een knop die de goede kant op groeit.


  • Hou de kruin open zodat er voldoende licht op de boom valt.


  • Laat de horizontale takken zoveel mogelijk zitten, deze bepalen namelijk de vorm van je boom.


  • Haal takken die elkaar kruisen of die dicht op elkaar zitten weg.


  • Knip de takken onderaan de stam af.


  • Hou er rekening mee dat er alleen olijven groeien aan takken van twee jaar of ouder.


  • Hou de stam vrij van takken zodat deze een mooie blikvanger wordt.


  • Knip nooit takken aan de bovenzijde af tot op de stam.


  • Belangrijkste is om de gewenste vorm van de boom aan te houden bij de snoei. Snoei daarom nooit teveel in een keer weg, maar kijk steeds even naar het resultaat.


Stekken is altijd succesvol bij de olijfboom. Het is ook heel makkelijk om je eigen olijfboom op te kweken.

Plaats je stekjes in een mengsel van de helft compost en de helft wit zand. Zo gaan de stekjes niet rotten. Hou de grond licht vochtig en geef niet teveel en niet te weinig water.

Wanneer je de boom uitplant, plaats hem dan op een zeer zonnige beschutte plek.


Snoeien van een olijfboom in pot

Voor de olijfboom in een pot is maart/april de beste tijd voor een snoeibeurt. Maar je kunt hem ook gewoon in de rest van het seizoen in de gewenste vorm snoeien.

Snoei de boom bij voorkeur niet meer na september. Anders kunnen de nieuwe takken niet voldoende stevig worden voordat het gaat vriezen.

Te lange takken kun je tot op maximaal 25 centimeter terugsnoeien, maar nooit korter!

Wil je naast een olijfboom ook graag meer bloemen in je tuin? In dit artikel vind je 6 tips om highlights met planten en bloemen toe te voegen aan je tuin.

Snoeien van een olijfboom op stam

Bij de olijf op stam gaat het vaak om een kleinere ranke olijfboom. De basis voor het snoeien blijft hetzelfde, maar snoei deze boom nooit te rigoureus terug omdat deze boom kleiner en dus kwetsbaarder is. Snoei maximaal een derde van de boom weg en hou de vorm daarbij als leidend aan.

Bescherm de olijfboom in de winter met een speciale thermohoes of plaats hem binnen en laat de plant wennen wanneer je hem weer buiten plaatst.

Olijfbomen in Nederland

Met bovenstaande tips voor het snoeien van een olijfboom kan iedereen zijn tuin verfraaien met een stukje mediterraans groen. Een olijfboompje groeit niet snel dus voor een exemplaar zoals op deze foto moet je wel wat geduld hebben. Het snoeien van de olijfboom helpt om de groei te bevorderen! Plant de olijfboom om te beginnen in een pot, bijvoorbeeld op een belangrijke dag in je leven, en zie hoe deze boom door de jaren heen doorgroeit tot een knoestige eyecatcher!


Geeft de olijfboom olijven?

Ons koude en vochtige klimaat is niet ideaal voor de olijfboom. Reken dus niet op heerlijke eigengeperste olijfolie. Daarvoor moet je echt in een mediterraan land wonen.

De olijven rijpen helaas niet maar ze bloeien wel uitbundig met kleine ronde pluimen.

Bescherm je olijfboom in de winter of plaats hem in een serre of kas om hem te laten overwinteren.

Wil je graag meer informatie over welke soorten olijfbomen het meest geschikt zijn voor ons klimaat? Raadpleeg dan even een boomexpert.

Heb jij al zo'n mooie oijfboom in je tuin?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine