De rhododendron snoeien: alles wat je moet weten! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De rhododendron snoeien: alles wat je moet weten!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Bostuin van hoveniersbedrijf Wansink Landelijk
Loading admin actions …

De rhododendron: je kent hem ongetwijfeld, want het is een veelgebruikte struik die prachtige bloemen geeft en daarom vele tuinen siert. Qua onderhoud is het ook nog eens een zeer gemakkelijke plant, maar als soms is een rhododendron snoeien wel aan de orde. Mocht dat nou zo zijn, dan zorgen wij er graag voor dat je precies weet wat je moet gaan doen. Aan de hand van het werk van onze hoveniers hebben we alles wat je moet weten op een rijtje gezet.

Uiteraard ontbreken daar mooie plaatjes ter inspiratie niet bij. Lees dus zeker snel verder!

De rhododendron

Voor we het met je over de rhododendron snoeien willen gaan hebben, is het uiteraard wel fijn om even wat meer informatie over deze plant te geven. De rhododendron is een plant die in Azië al heel lang in het wild voorkomt. Rond 1680 werd de plant door Nederlanders uit Japan meegenomen en kwam die via Batavia in het toenmalige Nederlands Indië in ons land terecht. De werkelijke bloeitijd van de bloemen is doorgaans een maand en de bloeiperiode is, afhankelijk van het soort rhododendron in het voorjaar en in de vroege zomer: tussen eind april en juni.

Een combinatie van verschillende soorten planten kan er voor zorgen dat je langere tijd van de fraaie bloemen in jouw tuin kunt genieten.

Een gemakkelijke plant

We hebben het in de inleiding al gezegd: de rhododendron is een vrij gemakkelijke plant en een rhododendron snoeien is soms ook altijd niet nodig. Wel is het zo dat er een aantal aspecten zijn waar je rekening mee moet houden bij het planten. Iets zure grond is ideaal voor een rhododendron en veel water geven is niet nodig. Doorgaans doe je dat alleen enige tijd na het planten van de struik. Denk er wel om dat de wortels genoeg lucht kunnen krijgen: graaf de kluit daarom zeker niet te diep in.

Een rhododendron kan prima tegen de zon, maar bij voorkeur is halfschaduw de beste plek om de struik te planten. 

De rhododendron snoeien

Wanneer moet je de rhododendron snoeien? Als je tevreden bent met de struik zoals die is en als de bladeren een mooie groene kleur hebben, dan is dat niet eens nodig. Maar als je je vindt dat die toch wel erg weelderig is geworden, dan is het tijd om actie te ondernemen. Je kunt dit dan het beste eind maart of begin april doen.

Een scherpe snoeischaar of een kleine zaag heb je uiteraard nodig. Je mag behoorlijk flink terug gaan snoeien: de rhododendron zal snel weer uit gaan lopen en nieuwe knoppen aanmaken.

Knip altijd net boven een knop af: die kan daarna dus weer mooi uit gaan lopen.

Verkleurende bladeren

Een verschijnsel dat bij de rhododendron voor kan komen, is dat de bladeren gaan verkleuren. Dit heeft niets met de seizoenen te maken, want veel rhododendrons zijn redelijk wintervast. Het verkleuren, vaak krijg je dan gele bladeren, komt vooral door een gebrek aan voeding in de bodem. In zo’n geval is het belangrijk om te gaan bemesten. In het voorjaar doe je dat door middel van bemesten met een universeel middel.

Vergeet niet om dan ook flink wat water toe te voegen! In het najaar kan het zeker geen kwaad om wat kalium toe te dienen aan de plant.

Informeer wat betreft de beste producten voor je rhododendron even bij jouw tuincentrum.

Waar moet je verder om denken?

Naast het rhododendron snoeien is het belangrijk dat je na de bloei de uitgebloeide bloemen uit de struik haalt. Dit zorgt er voor dat nieuwe knoppen zich beter gaan ontwikkelen. Begint de struik er een beetje kaal en oud uit te zien? Haal dan juist de oudere takken weg om nieuw leven in jouw rhododendron te blazen!

Andere bomen en planten snoeien

Heb jij een tuin waarin de nodige bomen en planten gesnoeid moeten worden? Maak dan een handig overzicht om te kunnen zien wanneer jij aan de slag moet gaan. Uiteraard is het zo dat wij je ook graag bijstaan op het gebied van het snoeien van deze andere bladdragers.

Wil je wat meer over bomen snoeien weten bijvoorbeeld? Neem dan zeker ook bij dit artikel even een kijkje!

Aan de slag in de tuin

Landelijke tuinen Landelijke tuinen van groenpartners Landelijk
groenpartners

Landelijke tuinen

groenpartners

En naast de rhododendron snoeien en andere bomen en planten snoeien, hopen wij natuurlijk ook vooral dat je zo geïnspireerd bent dat je ook met allerlei andere klusjes in je tuin aan de slag gaat. Stimuleer die groene vingers maar flink! Het is een ideale manier om even je gedachten op iets anders te zetten en lekker fysiek bezig te zijn.

Tuinieren kan op die manier heel erg therapeutisch werken! Uiteraard vind je bij ons alle inspiratie die je nodig hebt en als je toch een beetje hulp nodig hebt, dan vind je bij ons ook een grote selectie aan professionals die jou verder kunnen helpen.

Heb jij nog meer handige tips? Laat gerust een reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!