Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Blauw gebruiken in huis

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Kleur speelt een grote rol in ons leven en vooral ook thuis. Zonder het te weten leggen je kleurkeuzes veel bloot over je leven, aangezien het een maatstaf is voor persoonlijkheid, smaak en stijl. Het wordt over het algemeen aangenomen dat de kleur blauw sterk verband houdt met rust, ontspanning en sereniteit. Daarom wordt deze kleur nog wel het meest gebruikt in de slaapkamer en de badkamer. Er wordt beweerd dat de kleur blauw invloed uitoefent op de complexe chemische processen in ons lichaam, en onze hartslag en bloeddruk verlaagt. De verschillende tinten blauw en de mate waarin wij deze gebruiken zijn dus voor ons welzijn van belang. Teveel donkerblauw kan deprimerend werken, terwijl teveel van een tint als fel- of lichtblauw juist koud en steriel overkomt.

Als je ervoor kiest blauw te gebruiken in je interieur, vraag je dan eerst de volgende 5 dingen af:

1. In welke kamer zal de kleur komen?

2. Is de grootste bron van licht in deze kamer natuurlijk of kunstmatig?

3. Welke sfeer wil je dat deze kamer uitstraalt (kalmte, ontspanning, activiteit etc)

4. Wie gaat deze kamer gebruiken?

5. Zijn er externe factoren zoals aangrenzende kamers, ligging, afscheidingen en andere vaste elementen die het kleurenschema van de kamer beīnvloeden?

Zodra je de bovenstaande vragen hebt beantwoord kun je bepalen of blauw al dan niet de goede kleur is voor jou. In dit artikel kijken we naar een spectrum van blauwe kleuren, highlights en accenten in verschillende ruimten. We zullen ook zaken bespreken als hoe veel (of hoe weinig) kleurgebruik en waar. Volgens de wetten van kleurpsychologie zijn sommige kamers beter geschikt voor bepaalde kleuren dan andere. In deze foto's zul je kunnen zien hoe de keuze voor de kleur blauw de hele sfeer en het uiterlijk van een ruimte bepaalt, en of deze effecten iets voor jou zijn.

Leef je uit

Na een vermoeiende dag werken ligt de enige plek waar je nog wilt zijn tussen de kussens van de bank. Aangezien blauw helpt bij het ontspannen zijn donkere en bleke tinten blauw gecombineerd, zoals hier afgebeeld, een fantastisch begin van een rustig avondje. Blauw is ook een uitstekende kleur voor een moderne inrichting. Samen met strak wit en gedurfde oppervlakken helpt het blauw mee om de ruimte uitnodigend te maken en voegt deze kleur het nodige element aan warmte toe aan een ruimte dat anders vrij kaal en stijf lijkt. De kleurenwiel heeft maar weinig kleuren die je door een hele kamer in verschillende tinten kunt gebruiken, maar met blauw heb je de vrijheid zoveel of zo weinig verschillende tinten te combineren als je wilt!

Knusse nachten

Blauw wordt altijd beschouwd als een koninklijke kleur. Traditioneel gedragen door de aristocratie en in afbeeldingen van heiligen is blauw synoniem voor het pure en het koninklijke. Aangezien de slaapkamer je persoonlijke oase is van kalmte en sereniteit, is het goed deze heilige plaats zo knus en uitnodigend te maken als mogelijk. Compleet witte slaapkamers, alhoewel heel populair, missen persoonlijkheid en zijn voor velen niet de eerste keus. Blauw, in tegenstelling tot wat velen denken, is een neutrale kleur en kan gebruikt worden in slaapkamers van zowel jongens als meisjes. In deze inrichting worden de witte muren en het prachtige plafond met schroten gecontrasteerd met de marineblauwe fluwelen bedsprei. Aangezien dit het enige blauwe element is in de kamer heeft de ontwerper ervoor gekozen het gehele kleurenpalet vrij bescheiden te houden en hebben zo een plek vol kalmte en vrede gecreeërd. Voor slaapkamers kun je iedere tint blauw gebruiken die je maar wil, en zoveel als je maar wil. Naast de badkamer is dit een kamer waar blauw zich echt kan uitleven!

Puur genieten

 Badkamer door moovdesign
moovdesign

lavabo e doccia

moovdesign

Naast de woonkamer en slaapkamer is de badkamer nog zo'n ruimte waarin we ons herstellen na een lange dag. Aangezien de representatieve kleur van water blauw is, is het alleen maar passend dat we kiezen voor een blauwe badkamer boven elke andere kleur. De badkamer is altijd die ruimte met het minste natuurlijke licht of toegang tot ramen (in sommige appartementen heeft de badkamer zelfs helemaal geen ramen!), daarom is het het beste de oppervlakken en het kleurpalet zo koel mogelijk te houden. Het badkamerontwerp in deze foto is netjes en verfrissend en om de kilte van lichte blauwtinten te compenseren is er gekozen voor zo min mogelijk glanzende elementen. Het is uitnodigend zowel voor jou als voor potentiële gasten om binnen te komen en alle zorgen en problemen weg te spoelen. Voor badkamers raden we aan bij bleke tinten blauw te blijven. Terwijl donkere blauwe kleuren zwoel zijn is het verstandig deze alleen te gebruiken als de ruimte groot is en toegang heeft tot veel natuurlijk of kunstmatig licht. Houd het verder eenvoudig. Zoals eerder gezegd, donkerdere blauwtinten kunnen toegevoegd worden als kleine details om een lichtblauw kleurenschema te complementeren.

Keukengrillen

Het is tegenwoordig een algemeen aangenomen opvatting dat blauw de eetlust vermindert. Daarom kun je de kleur blauw beter vermijden als kleur voor grote oppervlakken in de keuken of eetkamer. Dit is natuurlijk niet een vaste stelregel, maar het is een veelgezien advies, gegeven door columns, tijdschriften en binnenhuisarchitecten. Maar, laat dit je niet al te veel leiden, zeker niet als je je zinnen gezet hebt op blauw als thema voor de keuken. We raden je wel aan voorzichtig te zijn, en in plaats van een gedurfde blauwe muur eerder te gaan voor opvallende blauwe accessoires en details. De ontwerper van deze keuken heeft voor een groot keukeneiland van koolblauw gekozen. Dit is bijzonder slim want dit element is alleen zichtbaar vanuit bepaalde hoeken en daardoor niet overheersend. Een keuken in wit en blauw doet denken aan architectuurstijlen die we zien op strandvakanties, of aan de skyline van eilanden als Santorini. Met een duidelijk maritieme aantrekkingskracht kun je van je alledaagse sleur loskomen door een wit en blauw kleurpalet te kiezen.

Buitenleven

Blauw hoeft absoluut niet beperkt te worden tot binnenshuis. Buitenruimten kunnen ook voordeel hebben van een blauw kleurenschema. Groen en blauw zijn complementaire kleuren, dus het is alleen maar natuurlijk om deze twee bij en door elkaar te gebruiken. Je kunt makkelijk een vaas bloemen, souvenirs of zelfs tegels aan je tuin of terras toevoegen om het wat meer kleur te geven. Een terras of balkon is tenslotte ook een deel van je huis en aangezien je je graag in huis ontspant kun je dit gevoel ook buitenshuis halen! Voor degenen die liever de natuur hebben als decoratie zijn er vele prachtige planten die blauwe bloeien zoals bijvoorbeeld hortensia (in de foto) en ridderspoor. Met eenvoudige suggesties als deze heb je gegarandeerd de meest rustgevende tuin in de straat!

Kijk eens voor inspiratie naar verschillende tegels om zowel binnen als buiten blauw in de muur of vloer te integreren.

Diep in gedachten

Als we realistisch zijn weten we dat een werkruimte niet té ontspannend moet zijn. Daarom is het ook niet aan te raden rustgevende tinten te gebruiken in een ruimte waar hard gewerkt wordt. Voor leeromgevingen is het aan te raden weg te blijven van blauw en juist te kiezen voor oranje en geel: twee kleuren die creativiteit en hersenactiviteit stimuleren. Maar, net als bij de keuken, kun je best van blauw genieten in de werkruimte (met mate). Dus als blauw je favoriete kleur is, of als je een blauwgekleurd ergonomisch meubelstuk hebt dat erom vraagt in je thuiswerkplek te staan, ga er dan gerust voor! Maar let op dat je het tot een minimum houdt van puur accessoires en highlights, zoals in deze afbeelding. Zoals je kunt zien functioneert blauw hier als bescheiden maar stijlvolle kleurgever in een kamer die anders wel erg kaal en streng zou zijn.

Weidse stranden

Als je toevallig in het bezit bent van een prachtig kunstwerk als dit is het alleen maar passend dat je het zoveel mogelijk aandacht geeft in de inrichting zodat zowel jij als je gasten het dagelijks kunnen bewonderen. Als je kinderen hebt zal deze afbeelding hun verbeelding op hol drijven – ze kunnen zich urenlang voorstellen hoe boten in en uit de haven varen met het knipperende licht van een baken op de achtergrond. Voor diegenen die in gebieden wonen waar de zon zelden schijnt is het fijn je af en toe te kunnen voorstellen, voor een klein moment, dat dit een raam is waaruit je het uitzicht hebt over de zee en een verre kust. Deze ruimte is verder ook een voorbeeld van hoe veelzijdig en gemakkelijk de mogelijkheden zijn voor het door elkaar gebruiken van verschillende tinten, texturen en patronen van blauw.

Een eigen (blauw) huis

 Huizen door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

Voor de ware liefhebbers van blauw is er ook nog de optie de complete façade van je huis in een verbluffende tint blauwgroen te schilderen. Net als de vrolijk geschilderde appartementen en huizen in Poolse en Italiaanse steden kun je je eigen stukje geschiedenis maken (met toestemming van de lokale gemeente uiteraard). Oude exterieuren hoeven niet altijd in de omgeving weg te vallen. Aangezien het op dit moment de rage is vintage of retro elementen een nieuw leven in te blazen, waarom niet ook onze architectuur?

Hier hebben we kunnen zien hoe we blauw in iedere mogelijke ruimte kunnen binnenhalen; zelfs in die ruimten waar het misschien tegenstrijdig lijkt! Laat je nooit tegenhouden je eigen voorkeuren in huis te halen want tenslotte moet vooral de eigenaar of huurder zich erin prettig voelen. Deze tips kunnen je helpen de kleur blauw tot het beste effect te gebruiken en je huis, woonkamer en zelfs terras of tuin tot een oase van rust, ontspanning en sereniteit te maken.

Op zoek naar meer ideeën hoe je je woonkamer tot een plek voor ontspanning kunt maken? Lees dan “Ideeën voor dewoonkamer”.

Wat vind jij van blauw in huis, en in welke kamers heb jij graag blauw? Deel je mening hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!