Antieke kantoormeubelen, 11 stijlvolle voorbeelden | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Antieke kantoormeubelen, 11 stijlvolle voorbeelden

Daan Nijssen Daan Nijssen
Living Klassieke studeerkamer van Alewaters & Zonen Klassiek
Loading admin actions …

Op het kantoor breng je een groot deel van je werkzame leven door. Wat voor werk je ook doet – of je nu urenlang achter elkaar repetitief werk doet of er wilde ideeën uitdenkt, of je er nu precisiewerk doet of er een meesterwerk schrijft – je wilt graag dat het kantoor een comfortabele plek is, zowel rustgevend als inspirerend, en dat de ruimte een persoonlijk tintje heeft. Hou je van antiek? Raak je geïnspireerd door uitgebreid gedecoreerde, gelakte, hardhouten stoelen, tafels en banken? Ben je een liefhebber van barok, rococo, neoklassiek, empire of victoriaans meubilair? Dan vindt je hieronder tien voorbeelden van prachtige antieke kantoormeubelen waarmee je je werkplek in kunt richten.

Het antieke bureau

Het bureau is het kloppend hart van elk kantoor. Behalve een tafel waaraan men kan werken is het bureau ook een opslagruimte voor papieren, pennen, boeken en wat je ook maar meer nodig hebt. Zeker in het pre-computertijdperk was dit erg belangrijk. Het bureau vervulde in zekere zin de functie die de harde schijf nu heeft. Een echt antiek bureau is daarom ook gevuld met lades: direct onder het bureaublad, maar ook in de 'poten' van het bureau. Berg alle papieren documenten op in deze lades, zodat er bovenop het bureaublad plaats overblijft voor de computer, een aantal interessante boeken, kunstvoorwerpen of planten.

De antieke look

Bij antiek hebben we allemaal een ander beeld. Er zijn dan ook talloze kunsthistorische stijlen die onder die noemer vallen. Toch denken de meeste mensen bij antiek, en zeker bij antiek meubilair, meestal aan houten meubilair. Hout geeft een authentiek gevoel, zeker in een tijd waarin steeds meer meubels van kunststof of metaal worden gemaakt. Men denkt bij antieke meubelen vooral aan gelakt hout, meestal hardhout met een donkerbruine tint. Wie al zijn kantoormeubelen in deze stijl uitvoert – het bureau, de stoelen, de kasten, de plinten en de plafondbalken – creëert snel en eenvoudig een antieke ambiance.

Victoriaans houtsnijwerk

Klassieke studeerkamer van homify Klassiek

Met gelakt hardhout kan men eindeloos variëren. Hout is relatief eenvoudig te bewerken en kan dus uitgebreid gedecoreerd worden. Vooral victoriaans meubilair staan bekend om het gedetailleerde houtsnijwerk. Versier het bureau met prachtige houten reliëfs en geef de stoel- en tafelpoten de elegante gebogen en gebolde vorm die in de victoriaanse tijd zo geliefd was.

De antieke boekenkast

In een echte studeerkamer, of in een prestigieus kantoor, kan een boekenkast natuurlijk niet ontbreken. Ongeacht hoeveel informatie een computer kan bevatten, hij zal nooit de plaats in kunnen nemen van echte boeken, die je kunt zien en aanraken. Een mooi, dik boek met een versierde kaft is een kunstwerk op zich, dus een hele boekenkast gevuld met dergelijke oude boeken kan het pronkstuk van de studeerkamer worden. Om een antieke ambiance te creëren kan men het beste gaan voor een exemplaar van gelakt hout, het liefst met houtsnijwerk en met zo veel mogelijk planken. Sorteer de boeken naar genre, naar formaat of naar kleur. Eén of meerdere encyclopedie-reeksen mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

De muurvullende boekenkast

Bibliotheek Woonboerderij Landelijke mediakamers van Piet-Jan van den Kommer Landelijk
Piet-Jan van den Kommer

Bibliotheek Woonboerderij

Piet-Jan van den Kommer

Een echte intellectueel heeft in zijn of haar studeerkamer, kantoor of zelfs in de woonkamer ten minste één wand gewijd aan boeken. Een muur versierd met de kaften van een immense hoeveelheid interessante boeken trekt de aandacht van iedere bezoeker en elke literatuurliefhebber kan uren doorbrengen door simpelweg te kijken naar zo'n muur. Het kantoor lijkt zo op een bibliotheek; een uit het Frans overgenomen woord dat in die taal verwijst naar een boekenkast, een muurvullende boekenkast om precies te zijn.

De antieke bibliotheek

Met dergelijke 'bibliotheques' kan men uiteraard ook variëren. Op deze foto zie je een boekenkast die is aangepast aan de schuin oplopende vorm van het dak. Een boekenkast op zolder is geen raar idee. De zolder is immers het rommelhok bij uitstek en nergens kunt u beter in rommelen dan in een grote boekenkast. Heb je een hoog plafond? Des te beter! Dan blijft er nog meer ruimte over om boeken op te slaan en kan men de boekenkast nog verder versieren met een gelakte houten ladder. Een ladder met wieltjes maakt het antieke gevoel compleet.

Antieke leren sofa

Voorbeelden Rustieke woonkamers van Retroloekie Rustiek & Brocante
Retroloekie

Voorbeelden

Retroloekie

Leren sofa's waren ongekend populair in het victoriaanse Engeland. Net als het gelakte hout voelt het leer zacht aan en geeft het een prachtige glans af. De vele knopen die in het leer zijn verwerkt maken dat het leer nog strakker gespannen staat. Antieke leren sofa's zoals deze zijn ook na de victoriaanse tijd erg populair gebleven. Regelmatig maakten ze hun comeback als retrotrend. Dankzij de aanhoudende populariteit van deze bank is het goed mogelijk dat je bij een antieke bank aan een sofa van dit type denkt.

Antiek leren meubilair

Niet alleen sofa's, ook stoelen, krukken en poefen kan men uitvoeren in leer. Leren meubelen zitten erg lekker en bovendien is het materiaal behoorlijk stevig. Net als bij gelakt hardhout geldt ook bij leer dat men het beste het hele meubilair in hetzelfde materiaal kan uitvoeren. De bruine kleur geeft een 'down-to-earth' gevoel dat goed binnen een kantoor past, terwijl de glans de kamer toch een zekere glamour geeft.

De antieke pooltafel

Dat je van antiek meubilair houdt, betekent natuurlijk nog niet meteen dan je ouderwets bent of dat je er een victoriaanse of calvinistische moraal op na houdt. De moderne werknemer of werkgever vindt dat werken ook best leuk mag zijn. Iemand die zich vermaakt en zich ontspannen voelt, kan zich immers beter concentreren en voelt zich ook meer gemotiveerd om goed te presteren. Om die reden hebben veel moderne bedrijven een pooltafel waar werknemers tussendoor even een potje kunnen poolen om tot rust te komen. Voor de moderne werkgever met een voorliefde voor antiek is een pooltafel in antieke stijl, zoals op hier te zien is, ideaal.

De antieke open haard

Voor wie zoveel tijd op het kantoor doorbrengt dat het voor hem of haar een tweede woonkamer is geworden, voor wie werk en vrije tijd naadloos in elkaar overgaan, is het een goed idee om het kantoor een meer huiselijke ambiance te geven. Met een ouderwetse open haard creëert men eenvoudig een zowel huiselijke als antieke sfeer. Ook hier is het gebruik van gelakt hout en houtsnijwerk sterk aan te raden. In een tijd van centrale verwarming en radiatoren is de open haard een overbodige luxe en een zeldzaamheid geworden, maar juist hierdoor zal het antieke gevoel dat een open haard geeft versterkt worden.

Neoklassiek, empire, victoriaans; welke antieke stijl vindt u het mooist? Laat een reactie achter met uw inspiratie.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!