Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een perenboom snoeien: de beste tips

Johan van Dijk Johan van Dijk
 Tuin door Roeder Landscape Design Ltd
Loading admin actions …

Fruitbomen in je tuin zijn fraai op het gebied van de sfeer en stijl en hebben als aangename bijkomstigheid (of in jouw geval misschien wel als hoofddoel) dat ze heerlijke kunnen vruchten. Wel is dan van jouw kant het nodige onderhoud en de juiste begeleiding van de boom nodig. Een perenboom snoeien zou dus een van de werkzaamheden kunnen zijn die daarbij komen kijken. 

Wij geven je graag de beste tips van onze eigen hoveniers mee om er voor te zorgen dat jouw boom schitterend groeit en bloeit en die prachtige vruchten gaat geven. 

Ga er dus maar even lekker voor zitten en vind uit hoe je dat kunt doen!

De perenboom

WOONSCHIP LA GONDOLA_08:  Jachten & jets door HOYT architecten
HOYT architecten

WOONSCHIP LA GONDOLA_08

HOYT architecten

De perenboom is een boom die van oorsprong niet in onze streken groeit, maar al vele honderden jaren wordt de boom hier toegepast en hij groeit heel erg goed in ons klimaat. 

De pyrus communis, ofwel de gewone perenboom, is de gemeenschappelijke voorouder van alle perenbomen die in cultuur gebracht zijn. Dit zijn doorgaans schitterende bomen die met een beetje geluk heerlijke vruchten kunnen geven. Het voorbeeld op de foto betreft trouwens een zeer unieke perenboom: deze is op een boot te vinden! 

Afgezien van dit exemplaar zullen wij de focus uiteraard vooral op perenbomen in de tuin gaan leggen en neemt de perenboom snoeien daarbij een centrale plek in.

De cyclus van een perenboom

Fruitbomen:  Tuin door Boekel Tuinen
Boekel Tuinen

Fruitbomen

Boekel Tuinen

Als je denkt dat jij volgend jaar wilt gaan genieten van sappig peren uit eigen tuin als je nu een perenboom gaat planten, dan kom je bedrogen uit. 

De boom heeft namelijk een groeicyclus waarbij de perenboom snoeien een belangrijke plek inneemt. Over het algemeen moet je minimaal 6 jaar wachten voor de boom echt vruchten gaat geven, tenzij de boom ergens anders al is opgekweekt. Maar er zijn nog meer voorwaarden waar aan voldaan moet worden. 

Het is dus voor het poten vooral van belang dat je even in de tuin gaat checken of je ook echt een perenboom kwijt kunt.

Het poten

 Tuin door Roeder Landscape Design Ltd
Roeder Landscape Design Ltd

Vegetable garden witihn a country estate

Roeder Landscape Design Ltd

Voor een perenboom snoeien überhaupt aan de orde is, moet die natuurlijk wel gepoot worden. De meest ideale tijd daarvoor is tussen november en februari. Wel is het dan zaak dat het dan niet vriest! De meest ideale plek is op een voedzame en doorlatende bodem

Een te natte ondergrond is niet goed voor een perenboom, dus zorg dat je de bodem van tevoren even checkt of laat checken. Daarnaast houdt een perenboom van zon, maar ook van een redelijk beschutte omgeving. Dus niet al te ver van je huis of juist tussen andere bomen. 

Maar denk altijd om de optimale ligging ten opzichte van de zon: hoe meer zonlicht die krijgt, hoe zoeter de peren uiteindelijk zullen worden.

Snoeien!

Moderne tuin met vijver en leibomen:  Tuin door Stoop Tuinen
Stoop Tuinen

Moderne tuin met vijver en leibomen

Stoop Tuinen

We zullen nu toch echt de focus gaan leggen op de perenboom snoeien. Voor je gaat beginnen is goed gereedschap van belang. Zorg voor een scherpe snoeischaar en een zaag voor de dikkere takken. Er zijn twee verschillende soorten snoei te onderscheiden: de zomersnoei en de wintersnoei

De eerste vindt plaats tussen juni en augustus. Hierbij knip je de boom eigenlijk alleen bij. Knip dus zeker niet al teveel weg! Dat mag wel bij de wintersnoei  die doorgaans tussen december en april plaatsvindt. Het beste is echter om voor maart de boom al gesnoeid hebben. Dit mag ook bij vorst, zolang het maar niet meer dan 5 graden Celsius vriest. Hierbij gaat het vooral om de zogenaamde waterloten die je wegsnoeit. 

Dit zijn de rechtopstaande takken die teveel energie van de rest van de boom weg kunnen nemen. Knip de tak niet helemaal af, laat één of twee knoppen over die later in het seizoen verder kunnen uitlopen.

Andere tips bij het snoeien

zicht op de beschutte zitplek met tuintafel:   door ddp-architectuur
ddp-architectuur

zicht op de beschutte zitplek met tuintafel

ddp-architectuur

Een perenboom snoeien is vooral een belangrijke vorm van onderhoud die uiteindelijk leidt tot het groeien van mooie vruchten. Dood hout komt vaak in fruitbomen voor. Het spreekt bijna voor zichzelf dat je ook deze dode takken weg moet snoeien. Bemesten is over het algemeen niet nodig en is zeker gedurende de eerste zes jaar van de boom af te raden. Wil het met de vruchten niet zo vlotten? 

Het inkerven van oude ogen op takken (ongeveer een halve centimeter) kan er voor zorgen dat zich op die plek een nieuwe zijscheut met vrucht gaat ontwikkelen.

Andere fruitbomen

Leifruit perzikbomen:  Tuin door groenpartners
groenpartners

Leifruit perzikbomen

groenpartners

Uiteraard is er naast een perenboom snoeien ook werk nodig om andere fruitbomen in je tuin goed te onderhouden. In dit artikel kun je daar veel meer over lezen!

Meer tuintips

Zoals je vast wel weet ben je bij homify aan het juiste adres voor alles op het gebied van huis en tuin. En vergeet zeker niet om van al die foto’s die we je net hebben laten zien de leukste ideeën die je ziet te onthouden. Ga lekker met je tuin aan de slag zodra het straks weer warmer begint te worden. 

En benut de winter zeker om alvast leuke plannen en eventueel een planning te maken. Dan kun jij er in het voorjaar weer helemaal tegenaan!

Heb jij een perenboom in de tuin? We zijn benieuwd naar je ervaringen!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!