Tips: voorkom rugklachten met de juiste meubelkeuze!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Tips: voorkom rugklachten met de juiste meubelkeuze!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Voorburg:   door Exclusive Steel ,
Loading admin actions …

Bijna iedereen krijgt er ooit wel eens mee te maken: rugklachten. Rugklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, maar meubels kunnen hier een redelijk grote rol bij spelen. Klachten kunnen zo erg zijn dat er misschien zelfs een fysio bij te hulp moet schieten, maar door het kiezen van de juiste meubels kun je rugklachten in ieder geval wel dragelijker maken. 

Wat zijn dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van (nieuwe) meubels? En hoe kun je je bijvoorbeeld je werkplek verbeteren? In dit Ideabook lopen we stap voor stap verschillende meubelstukken en elementen voorbij. We hopen je dan ook een eindje op te kunnen helpen bij het vinden van de juiste meubels voor jouw woning – of werkplek. 

Kijk je met ons mee? 

Investeer in een goed matras

Vooral tijdens het rusten en slapen is het belangrijk dat je rug in een natuurlijke en ontspannen houding ligt, zeker wanneer je te maken hebt met rugklachten. Verschillende houdingen hebben verschillende ondersteuningen nodig dus een matras met verschillende comfortzones is dan ook aan te raden. Kies voor een medium tot hard matras, hoe zwaarder je bent, hoe harder je matras dient te zijn. Over het algemeen geldt dat wanneer je op je zij ligt, je schouder moet kunnen wegzakken in het matras. 

Het is altijd goed om met de verkoper te bespreken met welke klachten je te maken hebt zodat hij dat mee kan nemen in zijn of haar advies. Daarnaast test je het matras in de winkel om te kijken of het fijn ligt. Je zou zelfs kunnen vragen of het mogelijk is om het matras thuis uit te proberen. 

Meer tips voor het uitkiezen van een bed? Neem ook nog even een kijkje in dit Ideabook

Investeer in een ergonomische bureaustoel

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de Nederlanders een verkeerde zithouding heeft tijdens het werken. Zorg er altijd voor dat de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom optimaal ondersteund wordt. Hoe je je stoel goed instelt? Begin met het rechtzetten van je rugleuning. Stel het zitvlak zo in dat je bovenbenen horizontaal zijn, waarbij je knieën nooit hoger dan je heupen mogen zijn. Daarnaast is ook hier de zitdiepte weer belangrijk. Over het algemeen geldt de regel dat er een gebalde vuist tussen de voorzijde van het zitvlak en de knieholte moet passen. Te veel ruimte is ook niet goed! 

De meeste rugleuningen hebben een bolling aan de onderzijde, zorg dat deze zo ingesteld is dat hij precies in de rugholte valt. Een handige manier om tenslotte de hoogte van de armleuningen te bepalen is door de vingers van één van je armen op je sleutelbeen te plaatsen en je arm te laten hangen. De armleuning schuif je zo ver omhoog totdat deze je elleboog raakt, hetzelfde doe je voor de andere leuning. 

Heb je hulp nodig bij het inrichten van je werkplek? Wie weet kan één van onze professionals je van dienst zijn! 

Het kiezen van de juiste eetkamerstoelen

Wat geldt voor het optimaal instellen van een bureaustoel geldt eigenlijk ook wanneer het aankomt op de stoelen in je eetkamer. Alhoewel, aan een werkplek zit je waarschijnlijk meer uren per dag dan dat je aan je eettafel zit dus in principe kun je iets soepeler met de 'regels' omgaan.

Bij het kiezen van je eetkamerstoelen speelt design, stijl en uitstraling natuurlijk ook nog een rol. Je wilt tenslotte wel dat de stoelen goed passen bij de rest van het interieur. Kies voor stoelen die in ieder geval een goede hoogte hebben, hetzelfde geldt voor het zitvlak. Zorg er ook voor dat je in een actieve houding zit en dat je rug goed ondersteund wordt. Daarnaast kun je kiezen voor een stoel met of zonder armleuningen en heb je keuzemogelijkheden wat betreft het materiaal. Kies voor een zacht materiaal als je houdt van lekker natafelen, op deze manier kun je toch nog een beetje comfortabel zitten! 

De eettafel

Bij het kiezen en bepalen van de hoogte van je eetkamerstoelen komt natuurlijk meer kijken, namelijk: het kiezen en bepalen van de hoogte van je eettafel. Om er zeker van te zijn meet je voor aankoop de hoogtes van je stoelen en de tafel – tenzij ze in hoogte verstelbaar zijn. De ideale tafelhoogte bepalen is niet zo makkelijk als dat het lijkt. Inmiddels ligt de gemiddelde hoogte tussen de 76 en 79 centimeter, gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van het tafelblad. 

Het beste is om de stoelen en je eettafel samen aan te schaffen, zo passen ze niet alleen qua stijl bij elkaar maar zorg je er meteen voor dat ze ook qua hoogte goed aansluiten. 

De juiste bank

Bij het kiezen van een bank zijn er meerdere zaken waar je op kunt letten, wil je rug zo min mogelijk belasten. Let bijvoorbeeld op de zithoogte, deze is gemakkelijk aan te passen door er andere pootjes onder te zetten. Iets anders waar je op zou kunnen letten is de zitdiepte, wanneer je bank te diep is moet je constant naar voren schuiven om op te gaan staan. De juiste diepte is die waarbij je je handen niet hoeft te gebruiken om uit de bank te komen. Vaak is dit probleem snel en makkelijk op te lossen door het investeren in goede zit- en rugkussens. 

Sommige bedrijven bieden zelfs de mogelijkheid tot 'proefzitten', waardoor je je bank dus een tijdje kunt uittesten om te kijken of hij bevalt. Dit is eigenlijk erg belangrijk omdat je er tenslotte veel gebruik van zult gaan maken. 

Een werkplek om aan te staan

Stalen bureau:  Studeerkamer/kantoor door Exclusive Steel ,
Exclusive Steel

Stalen bureau

Exclusive Steel

Wil je sowieso niet te lang zitten tijdens je werk en heb je er geen problemen mee om te staan? Dan is een verhoogde werkplek wellicht iets voor jou. Door te werken aan een statafel of verhoogd bureau help je je bloedcirculatie te verbeteren, het lichaam is er tenslotte niet voor gemaakt om lange tijd te zitten. Kies bijvoorbeeld voor een ergonomisch bureau die in hoogte verstelbaar is. Zo kun je het staand en zittend werken gemakkelijk met elkaar afwisselen. 

Wil je nog meer inspiratie opdoen op het gebied van werkplekken aan huis? Scroll dan ook nog even langs deze foto's. Als je op zoek bent naar een specifieke stijl kun je ook gebruik maken van het filter op de site. Zo kom je snel en gemakkelijk uit bij voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak. 

Zijn er naar aanleiding van dit artikel meubelstukken die jij thuis, of op je werk, gaat aanpassen? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!