Een blinde plank ophangen: creatief aan de slag!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een blinde plank ophangen: creatief aan de slag!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Wandplanken:   door Houthandel van Steen | Man-made furniture
Loading admin actions …

Een blinde plank: je hebt ze vast wel vaker gezien! Een mooie plank aan de muur zonder dat je de bevestiging ziet. Maar hoe moet je een blinde plank ophangen? Ga gewoon creatief aan de slag en doe het lekker zelf. En in dit geval hebben we het dan over een exemplaar dat je helemaal zelf gaat maken. 

Het ideale doe-het-zelf project! Leuk om hier een beetje mee te oefenen. Ga dus als een volleerd timmerman aan de slag en geniet straks van een prachtig resultaat. homify helpt je door middel van dit artikel graag een handje mee!

Een blinde plank

Eiken houten interieur die perfect past bij de keuken:  Keuken door RestyleXL
RestyleXL

Eiken houten interieur die perfect past bij de keuken

RestyleXL

Zoals al gezegd: een blinde of zwevende plank is een exemplaar waarbij de bevestiging niet zichtbaar is. Uiteraard kun je heel goed een blinde plank ophangen die je in de winkel hebt gehaald. Maar vaak zijn dit toch de meer standaard uitvoeringen en misschien wil je wel net even wat anders in de woonkamer. Juist daar is een eigen exemplaar natuurlijk perfect geschikt voor. 

Bovendien kun je zo ook juist de ideale plank uit gaan zoeken. Lekker robuust en rustiek of juist door jouzelf voorzien van een fraaie glimmende lak. De keuze is geheel aan jou!

De juiste plank zoeken

Work in progress:   door Fiftytables
Fiftytables

Work in progress

Fiftytables

Voor een blinde plank ophangen überhaupt aan de orde is, moet je er uiteraard wel eentje hebben! De zoektocht naar de juiste plank voer je doorgaans uit in de bouwmarkt. Mocht er echter een gespecialiseerde houthandel bij jou in de buurt zijn, dan kunnen we ook zeker aanbevelen om daar een kijkje te nemen. 

Als stelregel moet je in ieder geval nemen dat de dikte van de plank minimaal 3 centimeter dik moet zijn. Dit komt vooral omdat je de bevestiging in de plank zelf aan moet brengen. De lengte van de plank kun je geheel naar je eigen wens aanpassen.

Het begin!

Work in progress:   door Fiftytables
Fiftytables

Work in progress

Fiftytables

Je hebt je plank gekocht en kunt nu aan de slag gaan met de bevestiging. Een blinde plank ophangen moet je uiteraard zorgvuldig doen: je wilt immers niet dat de hele boel naar beneden komt vallen. Controleer daarom altijd of de muur die je wilt gaan gebruiken ook een plank goed kan dragen. 

Met betonnen muren is dat over het algemeen geen probleem, die zijn immers stevig genoeg. Een muur die bestaat uit gipsplaat kan ook als basis dienen, maar gebruik dan wel speciale gipsplaatpluggen. Informeer even bij de bouwmarkt welke exemplaren je dan het beste kunt gebruiken. 

En wil je de plank nog een kleurtje of een beits geven? Ga dan verven voordat je met het bevestigen aan de slag gaat.

De bevestiging

De bevestiging is bij een blinde plank ophangen het meest cruciale onderdeel. Meet goed uit waar de bevestigingspunten moeten komen en controleer of er geen leidingen in de muur zitten. De bevestigingspunten moeten niet te ver uit elkaar liggen: maximaal 70 centimeter. Maar hoe ziet die bevestiging er nou uit? 

Ons advies is om een draadeind of een stang te gebruiken. Je boort horizontaal de gaten in de plank op de bevestigingspunten en kunt dan de plank er vrij gemakkelijk opschuiven, uiteraard zorg je er eerst voor dat het draadeind minimaal drie centimeter in de muur zit. Dat moet toch niet heel erg ingewikkeld zijn! 

Boor wel recht en gebruik daarom een werkbankje voor een optimaal resultaat.

Stijl en sfeer

Overigen & accessoires:  Woonkamer door Woodlovesyou&more
Woodlovesyou&more

Overigen & accessoires

Woodlovesyou&more

Naast praktische aanwijzingen op het gebied van een blinde plank ophangen, geven we je ook graag wat leuke suggesties mee op het gebied van sfeer en stijl. Deze rustieke exemplaren op de foto bijvoorbeeld! Een plaatje toch? 

Als je trouwens heel goed kijkt, zie je dat deze plank met beugeltjes is bevestigd. Dat was gezien de dikte van de plank zeker niet nodig geweest. 

Mocht jij dus met een dergelijke plank aan de slag gaan, kies dan zeker voor de zwevende oplossing.

Andere zwevende constructies

Uiteraard zijn er naast een blinde plank ophangen ook andere leuke zwevende constructies te bedenken. Wat dacht je van een zwevend televisiemeubel zoals op de foto? Ook zeker iets om over na te denken! Het voordeel is dat je vaak niet met draadstangen hoeft te werken om iets als dit op te hangen. 

Denk ook aan andere kastjes die je zwevend of blind aan gaat brengen. Spreek maar je creativiteit aan en er komt vast iets leuks aan de muur.

Andere originele ideeën

Zwevende of blinde planken zijn leuke objecten om op te hangen. Maar er zijn op het gebied van opruimen nog heel veel andere leuke opties mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ruimte onder de trap? Die kan prima als originele boekenkast dienen zoals op de foto. Heb je geen zin om te boren en te timmeren, maar wil je toch zelf een kast maken? Neem bakstenen, stapel die op en doe om de zoveel bakstenen een plank. 

Zo maak je in no time een hele originele kast. Blijf gerust nog even op homify rondkijken voor nog meer leuke en originele oplossingen!

Ga je aan de slag met een blinde plank? We zijn benieuwd! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!