Zelf eenvoudig je knotwilg snoeien, zo doe je dat! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:2982:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zelf eenvoudig je knotwilg snoeien, zo doe je dat!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Tijdloze wellnesstuin Alblasserdam Moderne zwembaden van ERIK VAN GELDER | Devoted to Garden Design Modern
Loading admin actions …

Waar denk jij aan bij een typisch Nederlands landschap? Uitgestrekte vergezichten, slootjes en weilanden en her en der bomen. Die bomen zijn, zeker als ze in de buurt van een sloot staan, vaak kenmerkende knotwilgen. En juist die prachtige boom is een fraaie aanwinst voor je tuin. Vooral als je een grote tuin hebt in een landelijk gebied. Maar dat neemt niet weg dat het ook in de kleinere tuin heel erg mooi kan staan. De knotwilg snoeien is uiteraard nodig om de karakteristieke vorm te behouden. 

Wij helpen je daarbij graag een handje mee! We hebben even wat informatie bij onze experts gevraagd om jou verder te kunnen helpen. 

Daarnaast geven we je graag nog wat meer informatie en ook wat inspiratie voor je tuin. Lees verder om te zien wat we voor je kunnen betekenen.

De knotwilg

Wat is de knotwilg eigenlijk voor boom? De salix alba, zoals de Latijnse naam luidt, is een boom die doorgaans op zo’n twee meter hoogte wordt afgeknot om hem de karakteristieke vorm te geven. Daarna worden de takken regelmatig bijgeknipt om de vorm te behouden. In vroeger tijden werden die takken in Nederland veel gebruikt om bijvoorbeeld manden en korven van te maken. 

Tegenwoordig heeft de boom vooral een sierfunctie. En een knotwilg snoeien is natuurlijk noodzakelijk om de boom gezond te houden. Met regulier onderhoud kan de boom zo maar 50 jaar worden. Leuk als je dat in je tuin jarenlang kunt onderhouden natuurlijk!

De voorbereiding

Klassieker van de toekomst Landelijke tuinen van De Rooy Hoveniers Landelijk
De Rooy Hoveniers

Klassieker van de toekomst

De Rooy Hoveniers

Een knotwilg snoeien is iets wat je doorgaans in de winter doet. Warme kleding aantrekken is dus zeker aan te bevelen! Verder heb je uiteraard het juiste gereedschap nodig: een scherpe snoeischaar voor de kleinere twijgen en een zaag voor de grotere takken. Vergeet ook niet (warme) tuinhandschoenen te gebruiken. Je wilt je immers niet bezeren! Kies uiteraard een dag uit dat het niet te koud, nat en winderig is. 

Zo’n mooie droge winterdag met een zonnetje is het beste om te benutten!

Aan de slag

Infinity edge pool van ​Mozaïek met RVS kleur Moderne zwembaden van ERIK VAN GELDER | Devoted to Garden Design Modern
ERIK VAN GELDER | Devoted to Garden Design

Infinity edge pool van ​Mozaïek met RVS kleur

ERIK VAN GELDER | Devoted to Garden Design

Zoals gezegd ga je dus in de winter de knotwilg snoeien. Maar dat hoeft in principe niet ieder jaar. Bij snelgroeiende bomen kan dat wel, maar doorgaans is slechts een keer in de drie tot vijf jaar noodzakelijk. Je hebt dan ook twee verschillende opties: echt knotten en uitdunnen. Bij knotten snoei je de knotwilg helemaal terug. Snoei de grote takken in twee gedeeltes: eerst ongeveer de helft en daarna dicht bij de stam. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat de tak gaat scheuren. 

Bij het uitdunnen knip je zo ongeveer een derde van de takken weg. Dit geeft de boom even weer een extra ‘boost’ en is iets wat je in principe ieder jaar zou kunnen doen.

In de tuin

We hadden je beloofd om het ook over andere zaken dan alleen maar de knotwilg snoeien te hebben. Kijk zelf maar eens in jouw tuin rond om te zien wat er allemaal kan gebeuren! Uiteraard leggen we hier de focus op bomen. De exemplaren die je hier ziet zouden ook prima als knotwilg kunnen worden uitgevoerd. 

Een erg leuke plek om de bomen als een soort van natuurlijke afscheiding van je erf te gebruiken.

Voor het huis

voortuin modern van BMT Modern
BMT

voortuin modern

BMT
BMT
BMT

Wil je jouw voortuin en je woning zo’n typisch Hollandse uitstraling geven? Kies er dan voor om knotwilgen voor het huis te plaatsen! Ook dat kan natuurlijk een heel erg fraai beeld op gaan leveren. De knotwilg snoeien doe je hier dan ook voornamelijk om dat fraaie plaatje in stand te houden. 

Plaats de bomen aan weerszijden van het tuinpad voor het mooiste beeld.

Andere bomen snoeien

Strakke tuin tegen groene achtergrond Moderne tuinen van Stoop Tuinen Modern
Stoop Tuinen

Strakke tuin tegen groene achtergrond

Stoop Tuinen

Naast de knotwilg snoeien heb je wellicht ook andere bomen bij jou in de tuin die met enige regelmaat een snoeibeurt nodig hebben. Wat dacht je van de leilinde bijvoorbeeld? Ook daarvoor hebben we een zeer handige instructie opgesteld! En zo zijn er natuurlijk meer bomen, struiken en planten die de nodige aandacht nodig hebben. Benader ze altijd op hun eigen manier: de ene boom of plant is de andere niet en fouten met desastreuze gevolgen zijn snel gemaakt. 

En schroom ook zeker niet om de hulp van een expert in te roepen als je bang bent dat je er zelf niet helemaal uit gaat komen.

Meer ideeën voor de tuin

Heb je nog niet genoeg gekregen van de ideeën voor je tuin? Die zijn er natuurlijk meer dan voldoende! Kijk welke stijl het beste bij jou past en vooral ook hoeveel tijd je aan een tuin wilt besteden. Een klus als de knotwilg snoeien hoeft niet zo vaak, maar regulier onderhoud natuurlijk wel. Zijn jouw vingers niet zo groen, kies dan voor een tuin die niet zoveel aandacht nodig heeft. 

En verder denken we dat het vast wel goed gaat komen en is het vooral een kwestie van genieten zodra het weer warmer begint te worden.

Heb jij knotwilgen in de tuin? We zijn benieuwd!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!