Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Hoe kun je zelf compost maken?

Johan van Dijk Johan van Dijk
Tuin:  Tuin door Gunneweg & Burg
Loading admin actions …

Hoe vaak bemest jij je tuin? Zeker als je groenten verbouwd, kan dat van noodzakelijk belang zijn. Compost is een goed middel om er voor te zorgen dat de planten in jouw tuin optimaal kunnen groeien. Zelf compost maken is een prachtige manier van recyclen en daarnaast ook nog eens een prima manier om er voor te zorgen dat jij je tuin goed kunt bemesten. Ben je benieuwd hoe je dat zelf kunt doen? 

We hebben met dank aan onze experts een artikel samengesteld waarin staat hoe jij dat kunt gaan doen! Lees snel verder om er meer over te weten te komen.

Wat is compost?

 Keuken door Urban Myth
Urban Myth

Pull out waste bins

Urban Myth

Compost is een product dat bestaat uit diverse plantenresten. Je kunt het uiteraard gewoon in zakken bij het dichtstbijzijnde tuincentrum gaan halen, maar zelf compost maken is natuurlijk gewoon veel leuker en bovendien ook een hele goede manier om plantenresten en dergelijke te recyclen. Compost is altijd een 100% natuurlijk product, dus als je er zelf mee aan de slag gaat moet je er in ieder geval voor zorgen dat er geen andere producten in je composthoop belanden. 

Niet alleen tuinafval kan als compost worden gebruikt, maar ook je natuurlijke keukenafval, zoals op de foto! Wat je wel en niet kunt gebruiken is natuurlijk wel van belang om rekening mee te houden. Daar komen we zo op terug!

Waar ga je compost maken?

 Tuin door Mundo Garden
Mundo Garden

Compost Modular

Mundo Garden

Compost maken moet natuurlijk wel ergens gaan gebeuren! Dus waar ga je dat doen? Misschien denk je wel dat je daarvoor een hele grote tuin nodig hebt, maar dat is zeker niet zo. Zelfs op je balkon hebt kun je er voor kiezen om het daar te gaan maken! Een compostbak voor kleinere hoeveelheden kun je kant en klaar kopen, zowel in plastic als in houten uitvoeringen. En als je nou wel van plan bent om iets meer compost te maken, dan kun je zelf ook een grotere bak in de tuin gaan maken. 

Vier palen in de tuin met daartussen gaas gespannen of houten planken getimmerd, is al voldoende! Zorg wel dat je dan onbehandeld hout hebt: je wilt immers geen chemicaliën in je compost hebben. Een compostkuil graven is in grotere tuinen ook een goede optie.

Wat mag er in de compostbak?

Onlinegroen en beukenhaag:   door onlinegroen
onlinegroen

Onlinegroen en beukenhaag

onlinegroen

Zoals gezegd mag je niet alles zo maar in de compostbak gooien bij het compost maken. Maar wat mag er wel in? We hebben een en ander voor je op een rijtje gezet. Zoals de foto al laat zien mag je alle herfstbladeren gerust bij elkaar gaan harken. Zorg dan ook hier er uiteraard voor dat er geen ander (plastic) afval mee in de bak verdwijnt. Heb je net het gras gemaaid? Ook van het gemaaide gras kun je prima compost maken, dus gooi dat er maar in. Hetzelfde geld voor houtsnippers en snoeiafval. 

Zorg wel dat het laatste niet uit gigantische takken bestaat, maar knip het in kleinere stukjes. Zo kan het sneller gaan composteren.

Wat mag er niet in de compostbak?

 Tuin door Terra
Terra

Jardin de Flores

Terra

Er is ook het nodige natuurlijke afval dat juist niet gebruikt mag worden voor het compost maken. Op de foto zie je gelijk een duidelijk voorbeeld: bloeiende planten. Ook het snoeiafval van een conifeer is af te raden om te gebruiken, dit breekt namelijk te langzaam af. 

Hetzelfde geldt voor onkruid en zieke planten: vermijd die ook gewoon.

Keukenafval

 Keuken door Küppersbusch Hausgeräte GmbH
Küppersbusch Hausgeräte GmbH

Nieuwe compacte Küppersbusch apparaten in de range. programma: Capsule koffiemachine en Wijnkoeler

Küppersbusch Hausgeräte GmbH

Het maken van compost kan al in je keuken beginnen! Zorg dus dat je een aparte afvalbak hebt voor GFT-afval dat geschikt is voor je compostbak. Zodra die vol is gooi je die gewoon leeg in je eigen compostbak en kun je compost maken. Eierschalen zorgen voor extra kalk in je compost! Ook koffieprut en koffiefilters veranderen gemakkelijk in compost. Theezakjes kun je ook gebruiken, maar zorg wel dat er geen ijzeren nietjes in de compostbak belanden. Rauwe groenten en fruit zijn ook prima te gebruiken, vermijd echter gekookte groenten. 

Schillen van aardappelen en fruit kun je ook gebruiken, maar alleen als het biologisch is. Niet-biologische schillen kunnen namelijk voor chemicaliën bij het compost maken zorgen.

Aan de slag

pallet tuin Large: Evergreen:  Balkon, veranda & terras door Pop up Pallets
Pop up Pallets

pallet tuin Large: Evergreen

Pop up Pallets

Je hebt je compostbak klaar en hij begint al behoorlijk gevuld te raken. Hoe lang duurt het dan voor je het ook daadwerkelijk kunt gebruiken? Doorgaans duurt het composteren tussen de 10 a 12 weken. Zorg voor een goede mengeling van materialen in de compostbak en schep het eventueel regelmatig om zodat het composteren wordt bevorderd. 

Als je het in de tuin uit gaat strooien, breng dan, bij voorkeur in het vroege voorjaar of in het najaar.

Meer ideeën

Ben je zo geïnspireerd geraakt en wil je graag meer tuinideeën tot je gaan nemen? Uiteraard ben je daarvoor bij homify ook aan het juiste adres. Blijf dus gerust nog even langer rondneuzen om te zien. Dit artikel hebben we al voor je klaargezet om je even lekker door te laten inspireren.

Heb je nog meer handige tips op het gebied van compost? We horen het graag! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!